Få velger PC med berøringsskjerm hos Komplett og Elkjøp

To av Norges største dataleverandører tror de vet årsaken.

Windows 8 kommer med store "fliser" som er enkle å treffe med fingertuppene. Men er det slik vi ønsker å jobbe på en PC? Foreløpig er ikke interessen så stor som Microsoft og PC-produsentene hadde håpet. Foto: DinSide.no
Windows 8 kommer med store "fliser" som er enkle å treffe med fingertuppene. Men er det slik vi ønsker å jobbe på en PC? Foreløpig er ikke interessen så stor som Microsoft og PC-produsentene hadde håpet. Foto: DinSide.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Microsoft lanserte Windows 8 for over et år siden, var det med klokkertro på at det neste store på PC-fronten var berøringsfølsomme skjermer. Sentralt i operativsystemet var et nytt grensesnitt som først og fremst var laget med tanke på berøringsskjermer, noe selskapet har måttet tåle mye kritikk for i etterkant. Det førte blant annet til at Windows 8.1 ble mer tastatur- og musevennlig.

PC-produsentene fulgte imidlertid opp, og har det siste året lansert en rekke modeller med berøringsskjermer, mange av dem er testet her på DinSide.no.

Det er bare ett problem: Interessen i markedet for slike løsninger er lunken. Det skrev vi blant annet om i denne artikkelen: Skuffende interesse for berøring.

Les også: Kommentar: For enkelt å skylde på Microsoft

Ingen med berøring på topp 10

Anton Hagberg hos Komplett. Foto: Komplett.no
Anton Hagberg hos Komplett. Foto: Komplett.no Vis mer


På Kompletts liste over de 10 mest solgte PC-er finnes den 5. desember 2013 ikke en eneste med berøringsskjerm.

– Mange av Kompletts kunder befinner seg i business- eller gaming-segmentet, og her er ikke berøringsskjermer så viktig, sier Anton Hagberg hos Komplett, som antar at rundt 15-20 prosent av PC-ene de selger nå kommer med berøringsskjerm.

– En annen årsak til det relativt lave tallet kan knyttes til at PC-er med berøringsskjermer ofte er en god del dyrere enn PC-er med vanlige skjermer, fortsetter han.

Folk vil ha vanlige PC-er

André Hesselroth hos Elkjøp Foto: Elkjøp
André Hesselroth hos Elkjøp Foto: Elkjøp Vis mer


Hos Elkjøp er situasjonen enda verre for PC-er med berøringsskjermer.

– Det som selger klart mest er fortsatt "vanlige" PC-er med 15,6 tommer skjemer. Folk ønsker såpass store PC-er med god ytelse de kan jobbe på, forteller André Hesselroth hos Elkjøp til DinSide.no.

– Det er en økning i interessen for PC-er med berøringsskjermer, men disse står fortsatt ikke for en større andel enn rundt 10 prosent hos oss, fortsetter han.

Mye nettbrett, få hybrider

PC-produsentene prøver stadig ut nye idéer for å demme opp for sviktende PC-salg. I det siste har vi sett en rekke hybridprodukter som er PC-er som med enkle håndgrep kan gjøres om til nettbrett, enten ved at skjermen løsnes fra tastaturet, eller på forskjellige måter dekker tastaturplaten.

Men verken Komplett eller Elkjøp opplever særlig interesse for slike. Derimot er interessen for nettbrett svært stor.

Interessen for såkalte "2-i-1"-produkter er foreløpig lav hos både Komplett og Elkjøp. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Interessen for såkalte "2-i-1"-produkter er foreløpig lav hos både Komplett og Elkjøp. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


– Forbrukerne vil helt klart ha nettbrett og da med Android eller iOS operativsystem. Apple og Samsung er de store vinnerne her så langt og det har garantert en sammenheng med suksessen de har hatt med sine smarttelefoner. Forbrukerne ønsker økosystemer som gjør det enkelt å få tilgang til samme informasjon og data på tvers av de forskjellige enhetene sine, sier André Hesselroth.

Også Komplett opplever sterk økning i nettbrettssalget.

– Salget av nettbrett har snart gått forbi PC-salget, forteller Hagberg hos Komplett.

– Vi forventer faktisk at lavpris PC-segmentet helt eller delvis kommer til å bli erstattet av nettbrett i tiden framover, avslutter han.

Hva mener du? Har berøringsskjerm noe på en PC å gjøre? Bruk debatten under til å dele dine synspunkter med andre lesere.

DinSide tester bærbare PC-er

DinSide tester nettbrett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer