Faber Toys

Programmet som gir deg oversikt over alle prosessene som kjører i Windows. Du kan blant annet bruke programmet til å avslutte prosesser som henger.

Publisert
Sist oppdatert

Opplever du redusert Windows-ytelse, kan det skyldes at en eller flere prosesser henger, men dette er ikke uten videre lett å observere. Det er her programmet Faber Toys kommer inn.

Prosess-kontroll

Ordet prosess brukes i denne sammenhengen om et kjørende program og alle aktiviteter i Windows som er nødvendige for at det aktuelle programmet kan kjøres. Når en prosess henger, betyr det at ikke alle aktiviteter som kan knyttes til et bestemt program, har latt seg avslutte.

Oppgavebehandling er et innebygd program i Windows som kan brukes til å avslutte prosesser. Hvis du høyreklikker på oppgavelinjen nederst på skjermen, eller bruker hurtigtasten CTRL-ALT-DEL, kan du klikke deg videre til Oppgavebehandling. Velg arkfanen prosesser, klikk på en av prosessene og klikk videre på Avslutt prosess. Du vil da få opp følgende advarsel:

Faber Toys


Du må med andre ord være forsiktig med hvilke prosesser du avslutter. Avslutter du prosesser som ikke bør avsluttes, risikerer du tap av data.

Avansert oppgavebehandling

Faber Toys er et gratis alternativ som gjør det samme som Oppgavebehandling, men har en rekke tilleggsfunksjoner. Du får blant annet mer detaljert informasjon om hver enkelt prosess, og kan også bestemme hvilke programmer som skal starte samtidig med Windows.

Last ned programmet fra Faberbox.com. Er dette første gangen du installerer Faber Toys, bør du velge hele installasjonspakken ("full installation program"). Programmet er svært enkelt å installere.

Faber Toys i praksis

Det første skjermbildet du ser når du kjører Faber Toys, viser en liste over prosesser som kjøres i Windows.

Faber Toys


Høyreklikk på en av prosessene, og du får opp en meny hvor du kan utføre en rekke handlinger mot den prosessen du klikket på.

Faber Toys


  • Refresh - oppdaterer visningen av prosessene
  • Copy - kan blant annet brukes til å kopiere stien til filen
  • Open Directory - åpner mappen hvor filen ligger
  • Properties - viser informasjon om filen
  • Details - viser detaljer om prosessen
  • Terminate Process - avslutter prosessen du klikker på
  • Priority - endrer prioriteten til prosessen
  • Save - lagrer informasjon i en tekstfil

Ordet "filen" som det her refereres til, er programfilen som kjører den aktuelle prosessen. Det er den komplette stien (path) til denne filen som vises i listen over prosessene i programmet Faber Toys.

Du kan gjerne teste programmet ved å starte et enkelt program som du kjenner godt til, for eksempel Notisblokk eller et annet program. Prøv så å avslutte programmet ved å høyreklikke på prosessen (notepad.exe).

Faber Toys


Her kan du velge imellom tre handlinger: Close and kill, Terminate eller Cancel (Avbryt). Velg gjerne det første alternativet. På denne måten kan du utføre en kontrollert avslutning.

Ikke avslutt hva som helst

Som tidligere nevnt, bør du være forsiktig med hvilke prosesser du avslutter. Dette er viktig å huske på fordi noen prosesser kan være nødvendige for andre prosesser. I programmet Faber Toys får du ikke samme advarsel som når Oppgavebehandling brukes, og i verste fall kan Windows krasje og ulagrede data kan gå tapt.

Er du usikker på hva enkelte prosesser gjør, kan du bla i oppgavelisten på Answersthatwork.com eller søke etter en bestemt prosess med for eksempel Google for å få mer informasjon. Bruk gjerne korte stikkord når du søker med Google, for eksempel navnet på programfilen, ikke hele stien til den.

Programmer som starter automatisk

I tillegg til å avslutte prosesser, kan du også endre listen over programmer som starter automatisk når Windows starter,. Dette gjør du via Tools og Autorun

Les mer om Faber Toys på Faberbox.com.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer