Facebook lanserer Portal, en smartskjerm for videochatting

- Facebook, tuller dere?

Dårlig mottakelse for Facebooks nye videochat-løsning.

HEI PORTAL: Nå har Facebook lansert en stor skjerm du kan chatte med. Det har ikke blitt godt mottatt av alle. Foto: Facebook
HEI PORTAL: Nå har Facebook lansert en stor skjerm du kan chatte med. Det har ikke blitt godt mottatt av alle. Foto: Facebook Vis mer
Publisert

«Facebook, kongen av dårlig timing». Slik lyder det i en artikkel fra teknologinettstedet TechCrunch om det nye produktet Facebook lanserte i går, en slags smartskjerm med innebygd videokamera.

Den har fått navnet Portal, og meningen er at du skal ha den i stua di eller på kjøkkenet for å kunne videochatte med venner og familie når du måtte ønske. Og den er svær, så det nesten ser ut som de er der med deg.

Kameraet kan følge deg

- Høres nyttig ut. Alle du kjenner er på Facebook. Eller de var det i hvert fall, ting er litt annerledes nå, påpeker TechCrunch, som antagelig har den mye omtalte Cambridge Analytica-skandalen fra tidligere i år i tankene.

Kameraet på Portal skal ha 140 graders synsvinkel, noe som skal være nok til å fange opp hele stua.

En funksjon kalt Smart Camera gjør at kameraet kan gjenkjenne et menneske i bildet, og zoome inn på det. Reiser du deg opp og går rundt, vil kameraet følge deg, mens du fremdeles er zoomet inn på.

TO STØRRELSER: Facebooks nye videochat-løsning kommer i to varianter, Portal og Portal Plus. Førstnevnte har 10,1" 720p-skjerm og koster 199 dollar, mens sistnevnte har 15,6" 1080p-skjerm og koster 349 dollar. Foto: Facebook
TO STØRRELSER: Facebooks nye videochat-løsning kommer i to varianter, Portal og Portal Plus. Førstnevnte har 10,1" 720p-skjerm og koster 199 dollar, mens sistnevnte har 15,6" 1080p-skjerm og koster 349 dollar. Foto: Facebook Vis mer

- Det siste produktet du vil ha stirrende på deg

Høres det litt skummelt ut? TechCrunch er ikke de eneste som er skeptiske.

- Det stemmer. Facebook selger en dings med kamera som titter inn i hjemmet ditt, og de gjør det bare to uker etter at en massiv sikkerhetsbrist gjorde at den private informasjon til 90 millioner brukere havnet på avveie, skriver Wired.

- Det siste produktet du vil ha stirrende på deg, er tittelen på Forbes' artikkel om nyheten.

- I kjølvannet av et enormt sikkerhetsbrudd, tror enten Facebook vi er en gjeng med idioter som er klare for å gi mer av blodet vårt til teknologigiganten, eller så er vi faktisk en gjeng med idioter, fortsetter Forbes.

Utsatte lanseringen

Facebook skulle visstnok egentlig lansere Portal på sin utviklermesse F8 tidligere i år (der de i stedet endte opp med å slippe en Tinder-konkurrent), men holdt det igjen på grunn av den mye omtalte Cambridge Analytica-skandalen, ifølge TechCrunch.

- Måneder etter den originale lanseringsdatoen, kunne timingen fortsatt ikke vært verre, fortsetter teknologinettstedet.

Facebook bedyrer riktignok at Portal «er laget med personvern og sikkerhet i tankene».I et blogginnlegg understreker de at:

  • «Facebook ikke lytter til, ser eller beholder innholdet av Portal-videosamtalene dine. Dine Portal-samtaler forblir mellom deg og folkene du ringer. I tillegg er videosamtaler i Portal kryptert, slik at samtalene dine alltid er sikre.»
  • «For ekstra sikkerhet, bruker Smart Camera og Smart Sound kunstig intelligens-teknologi som kjører lokalt på Portal, og ikke på Facebooks servere. Portals kamera bruker ikke ansiktsgjenkjenning og identifiserer ikke hvem du er.»
  • «Som andre stemmestyrte enheter, sender Portal bare talekommandoer til Facebooks servere etter at du sier «Hei, Portal». Du kan slette din stemmehistorikk i portal i din aktivitetslogg i Facebook når som helst.»

Da vi ber Facebooks norske PR-kontakter om ytterligere kommentarer hva gjelder personvernet, sier de bare at det er «behørlig addressert» i overnevnte blogginnlegg.

AR-EFFEKTER: Facebook har lagt inn AR-effekter i kameraet på Portal, slik at du kan se ut som en katt når du snakker med barnebarna. Foto: Facebook
AR-EFFEKTER: Facebook har lagt inn AR-effekter i kameraet på Portal, slik at du kan se ut som en katt når du snakker med barnebarna. Foto: Facebook Vis mer

Se på video, lytt til musikk

I tillegg til videosamtaler, kan Portal også brukes til å se på bilder fra Facebook-bildebiblioteket ditt, se på videoer fra Facebook Watch eller spille musikk fra Spotify og Pandora.

Det omtales som en konkurrent til Amazon Echo Show eller Google Assistant-kompatible smartskjermer fra JBL og Lenovo.

Facebook Portal er per nå kun tilgjengelig i USA. Selskapet har ingen info om fremtidige lanseringsplaner, svarer de når vi spør om eventuell norsk salgsstart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer