Facebooks forsidebilder er offentlige

Derfor må du passe deg for hvilke bilder du legger ut. Og ikke minst: Hva du skriver under dem.

PASS PÅ: Dette bildet på toppen av profilen din, "forsidebildet"  eller "cover photo", er alltid offentlig. Dermed kan alle se det, og alle kan lese alle kommentarer under det. Det byr på farer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PASS PÅ: Dette bildet på toppen av profilen din, "forsidebildet" eller "cover photo", er alltid offentlig. Dermed kan alle se det, og alle kan lese alle kommentarer under det. Det byr på farer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Om noe, har tidslinjen bidratt til bedre personvern" skrev DinSide på kommentarplass i fjor jul, da debatten rundt Facebooks nye profilsider raste som verst.

Les kommentaren: – Skjerp deg, eller kom deg ut!

Timeline, eller tidslinje som det heter på norsk, var en ny måte å bygge opp folks profiler på. Og den bød på personvern-trusler; i alle fall tilsynelatende.

Uansett hva man måtte mene om nyvinningen, er en ting soleklart: Bildet som troner på toppen av de nye profilene, det såkalte forsidebildet, utgjør en trussel.

Dette er nemlig offentlig, uansett.

Ikke som profilbilder

"Hvis du legger til et forsidebilde på tidslinjen din, blir dette synlig for offentligheten, akkurat som profilbildene dine" slår Facebook fast på sine hjelpesider.

Dette stemmer ikke. Du kan nemlig endre personvern-innstillinger på hvert enkelt profilbilde, men dette går ikke på forsidebilder.

IKKE SOM NORMALT: Vanlige bildealbum kan du selv bestemme hvem som kan se. Profilbilde-albumet har noen begrensninger, mens forsidebilde-albumet er offentlig uansett hva du gjør.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE SOM NORMALT: Vanlige bildealbum kan du selv bestemme hvem som kan se. Profilbilde-albumet har noen begrensninger, mens forsidebilde-albumet er offentlig uansett hva du gjør. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Åpner du et forsidebilde og velger "Rediger" kan du ikke endre delingsgraden, slik du kan på blant annet profilbilder. Forsidebilder må være offentlige uansett; det finnes ingen måter å gjøre dem synlige for kun dine venner.

Har du også sett denne rumpa på Facebook i det siste? Ikke trykk på den!

"Dette betyr at alle kan se det gjeldende forsidebildet ditt, i tillegg til alle andre bilder du har brukt som forsidebilde" presiserer Facebook ganske så riktig. Det spiller ingen rolle om de er venner med deg, har noen felles venner med deg eller om de for den saks skyld i det hele tatt har en Facebook-konto.

Alle kan altså se alle forsidebildene dine, alltid.

Derfor spiller det en rolle

Og hva så? Vel, offentlig Facebook-innhold har sine fallgruver, som vi DinSide har skrevet om tidligere. Fallgruver vi blant annet så et eksempel på da meddommeren i 22. juli-rettsaken måtte gå fra sin stilling etter å ha foreslått dødsstraff under et offentlig Facebook-innlegg fra VG Nett.

Lær av "tabben": Slik sjekker du om diskusjonen skjer i offentlighet

FARE: Ser du dette ikonet på Facebook, er innholdet offentlig. Det betyr at hvem som helst kan se det.  Foto: Brynjulf Blix
FARE: Ser du dette ikonet på Facebook, er innholdet offentlig. Det betyr at hvem som helst kan se det. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Husk blant annet følgende:

  • Du bør tenke deg godt om før du velger et forsidebilde. Mange med barn liker for eksempel ikke at hvem som helst kan se bilder av dem, men om du bruker dem i forsidebildet ditt, har du i praksis lagt dem ut i offentligheten. Hvor nettopp hvem som helst kan se dem.
  • Når du bytter forsidebildet ditt vil de gamle fortsatt ligge i det offentlige forsidebilde-albumet. Du bør derfor vurdere å slette gamle forsidebilder før du legger ut nye. Det gjør du ved å åpne bildet, trykke "Alternativer" og velge "Slett dette bildet".
  • Alt som blir skrevet under et forsidebilde blir offentlig. Det du skriver i forbindelse med offentlig innhold på Facebook blir nemlig også offentlig, og potensielt søkbart for tredjeparter og publikum. Pass derfor på hvordan du kommenterer ditt eget og andres forsidebilder.
Som alltid er det generelle rådet å aldri publisere noe på Facebook som du ikke kan stå for i offentligheten. Men dette rådet blir selvfølgelig spesielt viktig i forbindelse med forsidebilder.

For da står du i offentligheten enten du vil eller ei.

Slik unngår du å dele innhold på Facebook uten å mene det

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer