«Protect» på Facebook:

Facebooks VPN-tjeneste overvåker telefonen din

Gir deg beskyttelse mot omverdenen, men ikke mot Facebook selv.

IKKE BRUK DEN: Facebooks innebygde VPN-tjeneste spionerer på alt du foretar deg på telefonen. Vi anbefaler heller at du betaler om du trenger en slik tjeneste. Foto: Pål Joakim Pollen
IKKE BRUK DEN: Facebooks innebygde VPN-tjeneste spionerer på alt du foretar deg på telefonen. Vi anbefaler heller at du betaler om du trenger en slik tjeneste. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Installer Protect for å ha kontroll med mobildataene og beskytte personopplysningene dine», heter det seg i Facebook-appen.

Ironisk nok bruker Facebook verktøyet selv for å overvåke praktisk talt alt du gjør på telefonen.

Kjøpte VPN-tjeneste

VPN står for «Virtual Private Network» og fungerer ved at det opprettes en kryptert tunnel mellom deg og VPN-serveren.

All nettverkstrafikk som går ut og inn fra din enhet går da via denne serveren, før den videresendes til tjenesten du ønsker å nå.

Dette brukes blant annet av mange bedrifter, slik at de ansatte kan få tilgang til interne nettverksressurser selv om de ikke sitter på kontoret.

VPN: Konseptet med VPN er at det opprettes en kryptert forbindelse mellom deg og VPN-tjeneren. All trafikk til og fra din enhet går via denne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VPN: Konseptet med VPN er at det opprettes en kryptert forbindelse mellom deg og VPN-tjeneren. All trafikk til og fra din enhet går via denne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Fordelen med å bruke VPN er da at andre i samme nettverk som deg ikke kan snoke på nettrafikken din. Dessuten kan du utgi deg for å være et annet sted enn du er; for eksempel for å få tilgang til tjenester som er begrenset geografisk – selv har vi med hell brukt VPN for å se NRK fra utlandet. Du vil også fremstå mer anonym overfor tredjeparter.

Men det fordrer selvsagt at du kan stole på den som eier VPN-serveren, siden du da er prisgitt at denne trafikken ikke overvåkes.

Høsten 2013 kjøpte Facebook opp det israelske selskapet Onavo, og det er nettopp Onavos VPN-tjeneste, Onavo Protect, som Facebook promoterer via Facebook-appen.

Markedsføres som beskyttelse

Dersom du i menyen på Facebook-appen går til se mer og protect på iPhone, vises App Store-siden for Onavo Protect-appen, som er gratis å laste ned.

BESKYTTELSE: Protect-valget i Facebook-menyen peker til App Store-siden for Onavos VPN-app. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
BESKYTTELSE: Protect-valget i Facebook-menyen peker til App Store-siden for Onavos VPN-app. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

På Android-telefoner ligger den under mobildata, som da presenterer appen og peker videre til den i Play butikk.

Onavo Protect er en gratis VPN-tjeneste du kan installere på telefonen, og som da ruter all trafikk via Onavos servere.

Men allerede når du vil ta tjenesten i bruk, er Onavo i det minste tydelige på hva du kan forvente deg.

Følgende må aksepteres før du går i gang (vår oversetting):

Når du bruker vår VPN, tar vi vare på informasjonen som sendes til og mottas fra din mobilenhet. Dette inkluderer informasjon om din enhet og hvor den befinner seg, apper som er installert på enheten og hvordan du bruker disse appene, nettstedene du besøker og mengden data du bruker.

Dette hjelper oss i å forbedre og drive Onavo-tjenesten, ved å analysere din bruk av nettsteder, apper og data. Siden vi er en del av Facebook, bruker vi også denne informasjonen til å forbedre Facebooks produkter og tjenester, få innsikt i produkter og tjenester folk setter pris på og bygge bedre opplevelser.

SAMLER DATA: På velkomstsiden til Onavo Connect, presiseres det at brukerdataene samles inn. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
SAMLER DATA: På velkomstsiden til Onavo Connect, presiseres det at brukerdataene samles inn. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Full overvåking

Med andre ord gjør denne tjenesten at Facebook kan følge med på hva man bedriver også utenfor Facebook.

Det presiseres heller ikke at dette skjer anonymt, og det er derfor naturlig å anta at disse dataene blant annet kan brukes til mer tilpassede annonser og den slags.

Som Techcrunch presiserer, gir det også Facebook et åpenbart konkurransefortrinn, blant annet siden de da kan følge med på bruken av konkurrerende tjenester, plukke opp tjenester som blusser opp og lignende.

Er det gratis …

Dette er en nyttig påminner om det klassiske ordspråket: There's no such thing as a free lunch. Om ikke du betaler for en tjeneste, er det ikke du som er kunden – du er produktet.

Er du på jakt etter en VPN-tjeneste, kan det med andre ord være verdt å betale for seg.

Og ikke minst: lese igjennom brukervilkårene; spesielt det som går på personvern.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer