Færre Office-endringer enn ventet

Også Word, Excel og PowerPoint kommer nå i ny versjon. De bærer preg av at de allerede i dag er nokså fullstendige programmer og av at det ikke er så altfor enkelt å finne på nye, revolusjonerende funksjoner.

Publisert
Sist oppdatert
Færre Office-endringer enn ventet


Som nevnt i vår Outlook-sak er det nettopp Outlook som har fått flest synlige forbedringer i nye Office. Men også de andre bitene, Word, Excel og PowerPoint har fått sine små forbedringer -- selv om disse etter vår mening egentlig i seg selv ikke er store nok til å forsvare en oppgradering for vanlige, enslige brukere.

Microsoft Word 11

Word har fått en ny måte å vise tekst på, "Reading Layout", hvor tanken er at det skal være lettere å lese gjennom dokumenter. Det dreier seg ikke om "ekte" sidevisning, i og med at sidene formateres med større tekst enn hva man f.eks. ville få på en utskrift, det er selve "skjermlesingen" som er i fokus. Unødvendige verktøylinjer blir "borte", innholdet blir automatisk skalert slik at det passer på skjermen din, og i tillegg kan man benytte korrektur-funksjoner til å merke dokumenter med kommentarer og uthevinger. Man kan få opp et "dokumentkart" som gjør det enkelt å lete seg gjennom dokumentene, eller man kan få opp små ikoner som representerer den enkelte siden i venstre mark. Ettersom mange av oss PC-brukere etterhvert har fått ganske så store skjermer, og gjerne vil slippe å skrive ut ting vi skal lese gjennom, er en slik visning velkommen.

Færre Office-endringer enn ventet


En annen morsom nyhet er at man nå kan passordbeskytte deler av dokumenter, slik at vanlige brukere bare har tilgang til å endre f.eks. utfyllingsfelter i kontrakter. Det er også mulig å "beskytte" laoyut, slik at folk ikke kan endre ting som er basert på en firmaprofil.

Word har fått langt bedre støtte for XML enn hva som var tilfellet tidligere, man kan både lage XML-dokumenter og legge XML-informasjon til filer ved å benytte XML-Schema-fanen. Dermed kan man benytte XML-Structure-fanen til å systematisere dokumentet -- og på høyresiden vil man se en oversikt over hvilke XML-elementer som er brukt i dokumentet ditt. Å lagre dokumenter som XML-filer er også mulig, og langt mer oversiktlig enn i tidligere utgaver av Office..

Ellers har Word 11 fått støtte for Tablet PC, slik at man kan lage håndskrevne kommentarer i programmet (håndskrevne eposter kan forøvrig også sendes fra Outlook 11).

Excel 11

Jeg brukte faktisk Excel 11 i flere dager, før jeg fant en eneste endring i forhold til tidligere utgaver. Også her dreier det seg først og fremst om funksjoner som er nyttig i større organisasjoner (eller egentlig alle organisasjoner, uansett størrelse, som har vett og ressurser til å behandle og ta vare på data skikkelig).

XML-støtten er bedret, og det er i enda større grad lagt opp til at man kan arbeide sammen på dokumenter, programmet støtter SharePoint Team Services, Smart Tags er blitt forbedret og man har fått bedre statistikkfunksjoner. Også Excel støtter nå Tablet PC, slik at man kan skrible kommentarer direkte i dokumenter.

PowerPoint 11

PowerPoint-viewer'en -- som benyttes til å kjøre PowerPoint-presentasjoner på PCer som ikke har programmet installert, støtter nå animasjoner. I tillegg har man nå fått mulighet til å "pakke" presentasjoner til CDer -- slik at man får med både presentasjon og all lenket informasjon og slik at presentasjonen kan kjøres automatisk fra CDen.

Færre Office-endringer enn ventet


Takket være integrasjon med Windows Media Player, kan man nå kjøre video over hele skjermen, benytte streaming video og audio og få tilgang til video-kontroll-ikonene på skjermen.

PowerPoint har fått tilgang til synonymordboken, og støtter (naturligvis, etterhvert), Tablet PC.

Kan Office forbedres

Selv om Microsoft etterhvert har oppdaget at mange venter med oppgraderinger, representerer Office en ganske så stor del av bidraget til firmaets kasse. Derfor er det litt overraskende at ikke oppgraderingen av selve hovedproduktene, Word, Excel, Outlook og PowerPoint er større. På den annen side viser disse småendringene at Microsoft sannsynlig har valgt å prioritere helt annerledes under utviklingen av Office 11. Denne gangen er det viktig å gjøre endringer som kommer store organisasjoner til gode. Derfor er det nå mye prat om "Communications in the Workplace", "The Collaboration Enviroment" og arbeid i grupper. Målet for hele Office 11 synes således helt klart å være de virkelig store kundene, med de virkelig store pengesekkene. Vi andre vil nok klare oss godt med det vi allerede har.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer