Får YouTube PC-vifta til å starte?

Slik fikser du problemet.

TUNGT? Bruker du Chrome eller Firefox finnes det et lite triks som gjør at YouTube-filmer belaster PC-en mindre. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TUNGT? Bruker du Chrome eller Firefox finnes det et lite triks som gjør at YouTube-filmer belaster PC-en mindre. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruker du Chrome eller Firefox, noe nesten halvparten av våre PC-besøkende gjør, har du muligens erfart at det å spille av en YouTube-video er noe som får maskinen til å gå på høygir.

Det kan ofte utarte seg som hakkete video eller vifter som begynne å snurre, og dessuten bruker maskinen mer prosessorkraft, som gjør at batteriet tappes raskere.

LES OGSÅ: Dette er den smarteste PC-oppgraderingen

Skyldes egen kodek

Nettstedet HowToGeek har en fyldig og god artikkel om hva dette fenomenet skyldes, og er anbefalt lesestoff om du vil sette deg litt dypere inn i det.

Kortversjonen er slik, og nederst i artikkelen finner du selvsagt løsningen på problemet:

Tidligere var YouTube-videoer Flash-filer som ble spilt av i nettleseren, og de var kodet med den utbredte H.264-kodeken. Senere byttet Google fra Flash til HTML5, som ikke er standardisert på en spesiell kodek. Nettlesere kan derfor velge selv hvilken kodek som brukes.

Å bruke H.264-kodeken er imidlertid ikke gratis, siden deler av den er patentbeskyttet. Derfor lanserte Google sin VP8 (og senere VP9)-kodek, med en lovnad om at de som implementerte den ikke ville trenge å betale for lisensieringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer