Fargedybde og dynamisk omfang

Publisert

For å oppnå et godt resultat, er det viktig at skanneren klarer å skjelne mellom fargene, og gjengi dem på en riktig måte. I dette kapitlet ser vi nærmere på disse to fenomenene.

Fargedybde

De enkleste skannerne kan bare gjenkjenne sort og hvit, og omtales gjerne som 1-bit skannere. For å se de mange tonene som ligger mellom svart og hvit, må en skanner minst være 4-bit (for inntil 16 toner), eller 8-bit (for inntil 256 toner). Jo høyere denne verdien er, desto mer nøyaktig blir fargene i digital form.

De fleste moderne skannere er minst 24-bit, noe som betyr at de teoretisk er i stand til å fange opp over 16 millioner forskjellige farger. Dette omtales som nær-fotografisk kvalitet, eller ”true color”-skanning.

Flere og flere skannerprodusenter leverer nå produkter som tilbyr både 36, 42 bits og større fargedybde; teoretisk flere milliarder forskjellige fargetoninger. Problemet er bare at svært få PCer og bildebehandlingsprogrammer er i stand til å lese alle disse fargene. Disse skannerne produserer likevel bedre bilder. Hvis skanneren i utgangpunktet er i stand til å skjelne mellom 36 bits (12 bit i hver av fargekanalene), er det teoretisk sett enkelt for maskinvaren å redusere til 24-bits med godt resultat. Detaljene er registert i skanneren, og det blir derfor enkelt å finne en farge i paletten som passer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer