Fargelegger historiske bilder

Se de utrolig resultatene.

Det tar Sunniva Dullaway mellom 40 minutter og 3 timer å kolorere et historisk sort/hvitt-bilde. Nederst i denne saken kan du se hvordan hun jobbet seg gjennom dette bildet av Abraham Lincoln. Foto: Library of Congress/Sanna Dullaway
Det tar Sunniva Dullaway mellom 40 minutter og 3 timer å kolorere et historisk sort/hvitt-bilde. Nederst i denne saken kan du se hvordan hun jobbet seg gjennom dette bildet av Abraham Lincoln. Foto: Library of Congress/Sanna Dullaway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har helt sikkert sett dem; fargelagte brudebilder på veggen til bestemor og bestefar. Mest sannsynlig håndkolorerte, og ganske sikkert minst 50 år gamle.

På den tiden var det ikke alle som tok seg råd til å ta fargebilder hos fotografen. Å få dem kolorert i etterkant var nok ikke alltid billigere, men mer en løsning for dem som senere fikk bedre råd og ønsket å friske opp de fargeløse sort/hvitt-fotografiene.

Resultatene ble ikke alltid like troverdige, men farger var farger, og gav uansett en annen dynamikk i bildene, mente man.

Helt ny verden

I den moderne, digitale tidsalderen er situasjonen en annen, og det er nesten ikke grenser for hva perfeksjonister med grafisk talent er i stand til å få til ved hjelp av mus, tastatur, en god skjerm og Adobe Photoshop.

Blant dem som virkelig har talent for digital kolorering er 22 år gamle Sanna Dullaway fra Sverige. Hun startet med å kolorere omslaget til debutalbumet til rockegruppen Rage Against The Machine. Omslaget viste det kjente svart/hvitt-fotografiet av den buddhistiske munken Thích Quảng Đức, som tente på seg selv i Saigon i 1963.

Da hun hadde fullført koloreringen postet hun bildet til nettjenesten Reddit, og snart stod oppdragene for den unge svensken i kø.

De siste par årene har hun kolorert en rekke historiske sort/hvitt-bilder, og enkelte jobber er så godt utført at 100 år gamle bilder like gjerne kunne vært tatt i dag.

Her ser du noen eksempler:

En typisk jobb tar mellom 40 minutter og tre timer, og innebærer ikke bare kolorering, men også fjerning av støv og skader i bildeoverflaten. Digitalt, naturligvis.

Den amerikanske borgerkrigen

Blant oppdragsgiverne finner vi blant annet et av verdens mest kjente magasiner, The Time, som bad Dullaway kolorere en serie historiske bilder av USAs 16. president, Abraham Lincoln. Dette arbeidet inngår som en del i et større fotobokprosjekt om den amerikanske borgerkrigen - i farger.

Her ser du hvordan hun jobbet med ett av de kjente Lincoln-bildene:

Resultatet av Lincoln-arbeidet, samt flere eksempler på kolorerte bilder fra den unge svensken, finner du på Lightbox.time.com og imgur.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer