Farger for småbedriften

I løpet av de siste månedene har det dukket opp flere skrivere som virkelig må sies å være ideelle for norske småbedrifter. De er raske, de skriver ut i høy kvalitet og de støtter – naturligvis – farger. DinSide har testet en av de første av disse, OKI C5100n.

Farger for småbedriften
Publisert
Sist oppdatert

OKI C5100 representerer en helt ny type skrivere, nemlig den billige fargesideskriveren. Og med en pris på under 10.000 kroner, for et produkt som er midt i blinken for svært mange norske små og mellomstore bedrifter, er det ikke rart at produsenten – og konkurrentene som har lignende produkter – er optimistisk.

Alternativ til blekk

Man skulle kanskje tro at blekkskrivere – som gir stadig bedre kvalitet til stadig lavere priser – ville utkonkurrere alt som het sideskrivere (laser- eller LED-baserte) ganske så kjapt. Realiteten er imidlertid at svært mange brukere fortsatt har behov for laserskrivere, som både pris- og hastighetsmessig fortsatt er i en klasse for seg.

Mer avanserte fargeskrivere, som lasere, LED-sideskrivere og sublimasjonsskrivere, har tradisjonelt vært nokså kostbare. Nå har både OKI, HP, Epson og QMS lansert billige – og meget gode – modeller. Vi kommer til å titte på alle disse, men har altså nå hatt OKI C5100n ”på besøk” i noen uker.

Bare for å presisere en viktig ting før både OKI og konkurrentene kaster seg over telefonen, C5100n er faktisk en LED-skriver, det er lysdioder som brukes til å genererer sidene – i stedet for en laser. For brukerne er dette i realiteten to sider av samme sak – enkelte produsenter hevder at LED-skriverne er enklere å produsere og vedlikeholde enn sine laserbaserte konkurrenter.

Men å sette opp C5100n var nærmest skremmende enkelt. Det eneste som tok tid var å fjerne tape-biter og sikring fra innsiden av skriveren. De fire fargekassettene tok lenger tid å pakke opp enn å sette på plass, og oppsettet både til en enkelt PC via USB (2.0) og som nettverksskriver var så enkelt som man overhodet kunne drømme om.

To fordeler

Vi har prøvd denne skriveren ganske så intensivt i en periode. Og må vel innrømme at den -- til vanlig kontorbruk -- er en svært interessant liten sak. 90 prosent av tiden brukes den som en enkel sort-hvit-skriver, og med oppløsning på 600 x 1200 punkter er utskriftene strålende. Papiret kommer rennende ut i en mer enn akseptabel hastighet for undertegnede -- og de fleste mindre bedrifters -- behov. OKI oppgir selv en hastighet på 20 s/min ved sort/hvitt og 12 s/min, våre (ikke-vitenskapelige, siden dette ikke er en omfattende, sammenlignende test) tester viste litt mindre, men likevel gikk det radig unna med dokumenter som var blandet farge og sort/hvitt. I motsetning til enkelte av konkurrentene skjer fargeutskriftene i én omgang (single pass), noe som bidrar til høy utskriftshastighet.

Skriveren har først og fremst to fordeler i forhold til sine blekkbaserte ”kolleger”, hastighet og utskriftskvalitet. Vi kjørte ut både dokumentasjon, ikke forhåndstrykt brevpapir og presentasjoner i strålende farger, og den bestod alle prøver med glans. Vi prøvde naturligvis også å kjøre ut fotografi, og selv om dette i og for seg gikk OK, ville vi nok heller brukt en blekkskriver med fotopapir til dette. Men utskriftene fra C5100n, på helt vanlig, billig papir, hadde en kvalitet vi ikke har sett makan til fra noen blekkskriver.

Holder mål

Denne skriveren er ikke alene i markedet, og vi har som allerede nevnt ennå ikke prøvd konkurrentene. Men det er ikke tvil om at en slik liten, relativt enkel fargeskriver er interessant for svært mange små- og mellomstore bedrifter som i dag sannsynligvis først og fremst ville satset på en sideskriver som bare støtter s/h-utskrifter. Med denne enheten får man en gjennomsnittlig utskriftpris på 18 øre pr. sort/hvitt tekstside -- som er helt på høyde med skrivere som ikke kan skrive farger, og 74 øre pr. side med farger (igjen får vi understreke at vi ikke har gjort noen utførlig sjekk om disse tallene stemmer, men vår erfaring er at få skriverleverandører bløffer når de oppgir slike priser).

Vår testmodell hadde standardminne på 32 MB, vi ville nok uten videre utvidet dette til (minst) 64 MB. Standard papirskuff hadde plass til 300 ark, man kan utvide med ekstra arkskuff med plass til over 500 ark. Vår modell støttet "bare" Windows GDI skriverspråk, storebroren C5300n kommer også med PostScript- og PCL 5c-støtte. De kan begge utvides med enhet som støtter tosidige utskrifter.

Et lite apropos: OKI har siktet denne skriveren inn på ”Enkle brukere og små arbeidsgrupper” – ifølge sin egen lille brosjyre. Om du ikke føler at du er spesielt enkel på noen måte, kan jeg fortsatt nok anbefale deg å se på denne skriveren.

OKI C5100n koster 8995 kroner. Til produsentens fordel skal også berømmes at både menyer på skriveren og medfølgende programvare er oversatt til norsk og meget lett tilgjengelig.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer