Farvel til platebutikkene

KOMMENTAR: Akkurat som vi ble lei av å fremkalle 36-bilders filmer med 3 fine bilder på, er vi lei av å betale 200 kroner for CDer med kun et par gode sanger. Endelig finnes fullgode alternativer; digitalkamera for bilder, og iTunes for musikken.

Farvel til platebutikkene
Publisert
Sist oppdatert

En kamerat av meg har opparbeidet seg en ikke ubetydelig CD-samling de siste 15-20 årene. CDene er sortert alfabetisk på artist, og fyller en hel vegg i stua hans. På spørsmål om han spiller dem ofte, var svaret "nesten aldri". Han hadde blant annet altfor mange CDer med én eller to gode låter på, og de gadd han i hvert fall aldri å spille. Det ble rett og slett for mye jobb. Han hadde rippet noen plater og enkeltlåter på PCen, og det holdt i massevis. - Hadde det blitt innbrudd her, og CDene hadde blitt stjålet, hadde jeg kanskje kjøpt 20-30 av dem igjen, fortsatte han.

Flere dårlige plater

Det skjedde noe den dagen artistens/plateselskapenes hovedfokus dreide fra vinyl- til CD-utgivelse. En LP inneholdt sjelden mer enn 40-45 minutter med musikk, og bare unntaksvis inneholdt en vinylplate mer enn 10 musikkspor. Med CDen ble det plass til mye mer, og plutselig ble det vanlig med 15 spor, gjerne mer enn én time musikk. Dessverre ble resultatet at CD-utgivelser sjelden eller aldri holdt god kvalitet - rent musikalsk - gjennom hele platen.

Og her er vi ved problemets kjerne. Jeg tror at min kamerats historie er ganske typisk. Vi begynner å bli lei av å kjøpe plater til 200 kroner, når det i praksis er én, to eller kanskje tre låter på den vi liker, og som vi ønsker å høre på. Akkurat like lei ble vi jo av de filmbaserte kameraene, fordi aldri mer enn 3 bilder fra fremkallingen av 36-bilders filmen fortjente en plass i albumet. Vi er da ikke dumme!

Hvis ikke plateselskapene, alle som én, forstår at å kopisikre en musikk-CD kun fører til at færre kjøper den, er lyset alt slukket. Da blir det enda mer fristende å logge seg på Kazaa-nettverket og laste ned de to sangene du liker - for det er alltid noen der ute som har klart å bryte kopisikringen. Jeg betaler i hvert fall ikke 200 kroner for en CD med to gode låter, som kanskje ikke virker på CD-spilleren min, og som i hvert fall ikke ikke lar seg kopiere til MP3-spilleren!

Les for øvrig Bernhard Steens synspunkter på nettpp den saken i kommentaren Kundene gir vi blaffen i.

Genistrek av Apple

Her om dagen lanserte Apple sin iTunes-løsning også for Windows-brukere. Tjenesten har alt rukket å bli en kjempesuksess "over there", og jeg ble nysgjerrig på hvordan den fungerte. Jeg lastet derfor ned iTunes-programvaren, som i praksis er en gratis og oversiktlig medieavspiller og CD-ripper, som også organiserer musikkfilene på PCen din. I og for seg ikke noe spesielt, men måten Apple hadde integrert musikkbutikken iTunes Music Store i løsningen er like genial som den er enkel. Artistene sorteres alfabetisk. Klikker du på en får du opp alle utgivelsene, klikker du på en utgivelse får du opp sporene, og dobbelklikker du på et spor, får du høre 30 sekunder av det.

Alt går lynkjapt, lydkvaliteten er super, og iTunes Music Store har flere utgivelser tilgjengelig (fra alle de store plateselskapene) enn selv de største fysiske butikkene her til lands. I tillegg finner du mer enn 5.000 lydbøker.

Farvel til platebutikkene


Jeg opplevde iTunes-grensesnittet som så intuitivt og innbydende at jeg umiddelbart ble fortrolig med løsningen. Etter å ha brukt den i noen minutter hadde jeg funnet et knippe sanger jeg umiddelbart hadde kjøpt - hadde det ikke vært for at butikken foreløpig ikke vil selge musikk til nordmenn. Dette kommer garantert til å endre seg med det første. Utvalget er så stort, søkene så enkle, og prisene så lave at jeg ikke hadde giddet å lete gjennom andre, "uautoriserte" kanaler, der både søkeresultater og kvaliteten mildt sagt er variable.

En låt koster 99 cent, og du vil kunne laste den ned til PCen på et minutt eller to med bredbånd. Og da er den din. Om du vil brenne den til CD en million ganger, så er det opp til deg. Kvaliteten er så god (AAC 128 Kbps) at 99% av oss aldri vil klare å skille den fra den kopisikre CDen, som for øvrig kun inneholdt to gode låter - og som altså hadde kostet deg 100 kroner pr låt som var verdt å høre på!

I tillegg kan iTunes streame musikkstasjoner, helt gratis. Informasjon om artist og spor vises øverst, og veien til butikken er aldri lang.

Visst har programmet sine svakheter, for eksempel stjeler det både mye minne og prosessorkraft - men dette vil likevel sjelden by på problemer på en moderne PC.

iTunes-programvaren egner seg også som alternativ til Windows Media Player.
iTunes-programvaren egner seg også som alternativ til Windows Media Player. Vis mer


iTunes-suksessen skyldes først og fremst enkelhet, svært godt utvalg og smakfull innpakning, ikke ulik de fleste andre kommersielle suksesser. Vi har tidligere omtalt en lignende tjeneste, Rhapsody, som også har godt utvalg. Men iTunes er både enklere å bruke, har et penere grensesnitt, og byr på mer musikk. Og om noen uker gjenoppstår betalings-Napster, som visstnok skal ha enda flere låter i arkivene sine. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Musikk-CDen og fremtiden

Musikk-CDen, slik vi kjenner den fra platebutikken, vil leve lenge ennå. Samlere og entusiaster som gjerne vil ha alt av sine favorittartister, samt brukere som ikke ønsker å konvertere, vil garantert finnes i mange år ennå. Vi andre vil også ha musikk-CDer, men dem har vi laget selv - for å ha bilen og til stueanlegget - i overskuelig fremtid.

Flere og flere artister vil begynne gi ut enkeltlåter, istedenfor hele album der 10 av 15 låter er søppel. Flere anerkjente artister, deriblant Phil Collins, har sagt at det er slik han alltid har ønsket å jobbe. Kan han konsentrere seg om én og én låt, så blir det knallbra resultater.

Plateselskapene behøver ikke nødvendigvis å frykte fremtiden, men de må definere sin nye rolle overfor artistene, og ikke minst musikkjøperne, og det må skje raskt. Kopisikring av CD-plater er definitivt et skritt i helt feil retning.

Les også Kundene gir vi blaffen i.

Lenke:
Apple iTunes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer