Faststone Image Viewer 5.0

Bør være obligatorisk for alle som samler på bilder.

Faststone Image Viewer har endelig kommet i ny versjon. Grensesnittet er imidlertid som før, og det fungerer meget bra.
Faststone Image Viewer har endelig kommet i ny versjon. Grensesnittet er imidlertid som før, og det fungerer meget bra. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det begynner å bli lenge siden vi sist skrev om bildebehandleren Faststone Image Viewer, men behovet for et program som hjelper deg med å holde orden i bildesamlingen har neppe blitt mindre siden den gang.

Etter at utviklingen lå brakk et par år, kom endelig versjon 4.7 i fjor vinter, med blant annet støtte for berøringsskjermer. Siden den gang har det dukket opp nye mellomversjoner jevnt og trutt, og nylig kom versjon 5.0.

Les også: Fjern bakgrunnen i et bilde effektivt

Svært funksjonsrikt

Programmet er gratis, men det skulle man ikke tro når man ser listen over funksjoner. Gjennom et klassisk grensesnitt, som kan minne litt om Windows Utforsker, kan du blant annet bla gjennom og vise bilder, organisere dem, sammenligne dem side om side, og redigere lys, farger, skarphet og legge på effekter.

Du kan også konvertere, omdøpe og krympe mengder av filer om gangen ved hjelp av en innebygd batch converter.

FastStone Image Viewer støtter alle de mest brukte filformatene, og kan også vise RAW-filer fra de fleste kameraprodusentene.

Og så kommer det i norsk språkdrakt, noe som ikke akkurat er hverdagskost i denne sjangeren.

Les også: Slik smelter du motiver sammen

Slik virker det

Dobbelklikker du på et bilde vises det i fullskjermmodus. Klikker du og holder inne venstre museknapp zoomes utsnittet til 100 prosent, og du kan dermed vurdere skarphet, støy og lignende.

Beveger du musepekeren til en av sidene, dukker det opp hurtigmenyer. I toppen kan du navigere gjennom filer og mapper, til venstre får du fram alle redigeringsmulighetene, til høyre får du opp EXIF-data og både tenkelige og utenkelige detaljer om bildefilen. Nederst får du tilgang til blant annet rotering-, utsnitt- og lagrefunksjoner.

Faststone Image Viewer 5.0


Du kan også høyreklikke på bildet, og få direktetilgang til de fleste funksjonene på den måten.

Redigeringsmulighetene er mange.
Redigeringsmulighetene er mange. Vis mer


Tastaturet kan også brukes, trykker du for eksempel på «L» roteres bildet mot venstre, mens «R» roterer bildet mot høyre. Bruk piltastene for å bla deg gjennom mappene, eller start lysbilde-framkalling fra hurtigmenyen til venstre. Lysbildevisningen inneholder 150 forskjellige overganger, og du kan også legge på bakgrunnsmusikk.

Innebygd støtte for å omdøpe/konvertere haugevis av filer.
Innebygd støtte for å omdøpe/konvertere haugevis av filer. Vis mer


Helt gratis for private

Programmet har blitt obligatorisk på alle PC-ene undertegnede har benyttet de siste årene, og kan varmt anbefales om du ikke kjenner det fra før. Det stjeler ikke mange megabytene av harddiskplassen din, og kan også kjøres fra minnepinne. PC-en må ha Windows XP eller nyere. Du finner mer informasjon og kan laste det ned fra Faststone.org.

Les også: Prøv Photoshop gratis

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer