Fått en «video-fil» på Facebook? Ikke åpne den!

Sender meldinger og sprer spam på Facebook gjennom HTML-fil.

KOMMER PÅ MELDING: Slik ser meldingen som mange nordmenn har mottatt på Facebook ut. Laster man ned filen kan man få store problemer, slik Elisabeth Jakobsen har fått. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / PRIVAT
KOMMER PÅ MELDING: Slik ser meldingen som mange nordmenn har mottatt på Facebook ut. Laster man ned filen kan man få store problemer, slik Elisabeth Jakobsen har fått. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt forferdelig stressende, forteller Elisabeth Jakobsen.

Hun er en av mange nordmenn som den siste tida har opplevd at maskinen deres blitt infisert med et agressivt Facebook-virus.

Det begynte med en melding fra en Facebook-venn. Meldingen inneholdt bare en HTML-fil, som ga uttrykk for å være en video. Elisabeth lastet ned fila, og åpnet den.

- Det var en slags kopi av Youtube, men det stod at videoen ikke var tilgjengelig. Det skjedde ikke noe mer der og da. Så skjønte jeg at det kunne være farlig og lukket fanen, men da var det for sent.

LES OGSÅ: Slik takler du falske profiler på Facebook

FARLIG FIL: Slik ser den ut, HTML-fila som sendes på Facebook. Koden er forkledd, og gjør at nettleseren din sender deg videre til andre nettsider. Til slutt ender du opp der svindlerne vil ha deg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FARLIG FIL: Slik ser den ut, HTML-fila som sendes på Facebook. Koden er forkledd, og gjør at nettleseren din sender deg videre til andre nettsider. Til slutt ender du opp der svindlerne vil ha deg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Stopper ikke

Nærmest umiddelbart etterpå startet sirkuset: Facebook-vennene hennes fikk en melding, sendt fra hennes navn, med en liknende HTML-fil. Elisabeth fikk derfor en bølge av meldinger tilbake, om hva dette var for noe.

Og på veggen hennes ble det postet innlegg med bilder av lettkledde kvinner.

- Det stopper ikke, heller. Jeg føler jeg ikke har noen kontroll, sier Elisabeth til Dinside, bare timer etter at viruset startet kaoset.

- Og det er vanskelig å varsle alle vennene mine om dette. Jeg vet et par allerede har klikket på fila, og at minst én har blitt infisert.

LES OGSÅ: Trenger man antivirus, og finnes det virus på Mac?

Har du fått en slik melding? (Avsluttet)
Nei(71%) 1653
Ja, men holdt meg unna(22%) 514
Ja, og trykket på den(7%) 153
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Fått flere henvendelser

Fila som sendes norske Facebook-brukere heter «V1DE0-1234.html», hvor de fire sifrene varierer. Flere i Dinsides redaksjon har selv mottatt fila, og når vi sjekker kildekoden, ser vi at ofrene blir sendt rundt til diverse nettsider før man ender på Youtube-klonen.

Hva som skjer der, som gjør at nordmenn opplever marerittet, er det store spørsmålet.

- Vi har fått flere henvendelser om dette, og har tatt fjernstyring på noen av dem som har ringt oss for å se hva som skjer, forteller seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsis til Dinside.

Det de fant ut, var at ofrene har takket ja til å installere en utvidelse («extension») i nettleseren Chrome, for å kunne «se videoen». Når denne er installert, kan bakmennene gjøre akkurat som de vil. Både spre utvidelsen via meldinger, og spre budskap gjennom spam på veggen.

LES OGSÅ: Har du prøvd det hemmelige Facebook-spillet?

SE GJENNOM LISTA: I Chrome skal det ligge en uønsket utvidelse, som du selv må fjerne. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SE GJENNOM LISTA: I Chrome skal det ligge en uønsket utvidelse, som du selv må fjerne. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merSlik fjerner du den

- Så det er ikke Facebook som er «infisert», men Chrome, understreker Sandland.

De viktigste rådene

 • For å unngå både dette og fremtidige Facebook-virus, er dette de viktigste stegene, ifølge Sandland i Norsis:
 • Ikke trykk på lenker og last ned filer uten å være sikker på at de er trygge.
 • Ikke takk ja til å installere utvidelser i nettleseren eller annen programvare uten å være sikker på at det er trygt.
 • Takk ja til alle oppdateirnger, spesielt til nettleseren din.
 • Ha oppdatert antivirus installert.

 • Å bytte passord, slik Elisabeth har prøvd, hjelper ikke så lenge utvidelsen ligger i nettleseren, og du er logget inn på Facebook. Men ifølge Sandland har Google nå fjernet muligheten for å installere utvidelsen, og flere antivirusprogrammer advarer mot den.

  - De som allerede har fått dette, må fjerne utvidelsen manuelt. Og gjerne bruke Facebook fra en annen nettleser inntil videre, eller bruke appen på mobilen, sier Sandland i Norsis.

  For å fjerne utvidelsen som etter alle solemerker står bak ugangen, kan du gjøre følgende:

  1. Åpne Chrome, trykk på menyknappen øverst til høyre og velg «Innstillinger».
  2. Trykk på «Utvidelser» til venstre. Se gjennom lista etter noe du ikke kjenner igjen. Ifølge blant andre VG Nett skal den aktuelle utvidelsen hete «45to75», men dette kan ikke Norsis bekrefte.
  3. Når du har funnet den trykker du på søppelkasseikonet.
  LES OGSÅ: Windows 10 foreslår svindelsider til Chrome-nedlastere

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer