FeedDemon v2.6

Følger du med på mange nettsider er en skikkelig RSS-leser midt i blinken.

Publisert
Sist oppdatert
En RSS-leser av denne typen kan også brukes uten nettilgang


Som IT-journalist har det etter hvert blitt et hav av gode nettsteder å holde et halvt øye på, og skal man følge med er det ingen vei utenom en RSS-leser.

RSS er en forkortelse for Really Simple Syndication og er et standardisert format for å gjengi de nyeste innleggene på en nettside, en blogg eller lignende. Du kan også lese denne artikkelen for å bli litt klokere.

Vi har nevnt RSS-konseptet ved flere anledninger det siste året - blant annet har vi vist deg hvordan du kan slå sammen og filtrere flere RSS-feeder via Yahoo! Pipes, og vi har sett på hvordan Google Reader fungerer i denne artikkelen.

Mens Google Reader er en webapplikasjon som du logger inn på og bruker på nett, er FeedDemon fra Newsgator en applikasjon som du kjører lokalt på PCen din. FeedDemon er kun tilgjengelig for Windows, men programmet har også en tvillingbror, NetNewsWire, som er Mac-kompatibelt. Etter å ha testet begge programmene fremstår de som relativt like, og forskjellene er små. De har begge kostet penger tidligere og har ry på seg for å være de beste programmene av denne typen, men tidligere denne uken ble de gratis å laste ned.

FeedDemon v2.6


Smart synkronisering

En fordel med Google Reader er at du alltid har RSS-strømmene dine på nett, som gjør at de er tilgjengelige uavhengig av om du sitter på jobb-PCen, hjemme-PCen eller på en nettcafé i Kuala Lumpur.

Her har også Newsgator tenkt smart - første gang du starter opp ett av programmene får du nemlig mulighet til å opprette en gratis brukerkonto på deres nettjeneste. Det smarte nå er du kan synkronisere RSS-abonnementene på tvers - for eksempel fikk jeg automatisk opp mine abonnementer da jeg startet FeedDemon i Windows, etter å ha brukt NetNewsWire i OSX, og alt jeg markerer som lest i FeedReader blir nå oppdatert i NetNewsWire neste gang jeg logger på der. Du kan også logge på Newsgators nettsider og bruke tjenesten på samme måte som du bruker Google Reader; noe som vil være mest aktuelt når du sitter på en nettcafé eller hos en venn.

Selv prøvde jeg å importere RSS-strømmene fra Google Reader-kontoen min, og det gikk smertefritt. Via settings-menyen i Google reader og flippen "import/export" var det bare å trykke på en knapp, lagre fila på harddisken og importere den i NetNewsWire; noe som fungerer på akkurat samme måte i FeedDemon.

FeedDemon v2.6


Funksjonsrikt

Få RSS-lesere kan skilte med så mange funksjoner som FeedDemon. Blant annet kan du legge objekter i en såkalt "news bin", som blir synkronisert på tvers av via deres nettjeneste, og begge støtter "clippings", som gjør at du kan klippe ut enkelte biter av innholdet og lagre i en egen katalog - smart når du gjør litt research til en oppgave eller lignende.

Programmene holder også styr på hvilke kilder du bruker mest, og du kan få ut rapporter som avslører de kildene du sjelden er innom, eller som ikke er oppdaterte på en stund.

En smart funksjon er også muligheten til å lage såkalte "watches". Dette fungerer som et slags filter - hvis du er veldig interessert i Facebook, kan du enkelt lage en watch som samler alle artikler som inneholder ordet "Facebook".

FeedDemon v2.6


Lyd og video

Både FeedDemon og NetNewsWire har dessuten støtte for å abonnere på podcaster, som også kan hentes rett til MP3-spilleren din. I tillegg er nettleserfunksjonalitet bygget rett inn i programmet, og du kan derfor se embeddede videoer og annet lignende innhold når du er koblet til Internett.

En RSS-leser av denne typen kan også brukes uten nettilgang, og du kan definere hvor mange kB programmene maksimalt skal hente ned for hvert element - perfekt for deg som bruker togturen hjem fra jobb til å skumme over favorittnettstedene.

Her kan du laste ned programmene:
FeedDemon (Windows): http://www.newsgator.com/Individuals/FeedDemon/Default.aspx
NetNewsWire: http://www.newsgator.com/Individuals/NetNewsWire/Default.aspx

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer