Feedly - den ultimate startsiden?

Hjelper deg i jakten på det beste innholdet.

Feedly - den ultimate startsiden?
Publisert
Sist oppdatert

Wow, jeg vet ikke helt hvor jeg skal starte med Feedly – det som umiddelbart så ut til å være en kjekk liten sak å skrive om, viste seg plutselig å være en liten revolusjon for hvordan jeg konsumerer nyheter på nett, og de planlagte to-tre timene til denne artikkelen ble derfor brått langt flere.

Det enkleste først: Feedly er egentlig et Firefox-innstikk, og du er dermed nødt til å bruke Firefox (eller en nettleser basert på Firefox, f.eks. Flock). Innstikket lever dog i symbiose med tre ting: Google Reader, Twitter og selve webapplikasjonen som holder alt på plass. Hvis ikke du bruker (eller ikke har tenkt til å bruke) Google Reader, har ikke Feedly noe for seg for din del.

Les mer om Google Reader

Hvorvidt du bruker Twitter er ikke essensielt, men gjør Feedly enda mer komplett.

Twitter – nettets nye superhit

Hva er det så Feedly gjør?

En hel del, faktisk.

Det mest relevante innholdet

Som nevnt kobler Feedly seg mot Google Reader og henter informasjon derfra, både om hvilke RSS-feeds du abonnerer på, hvilke du leser mest, hvilke elementer du har flagget som favoritter etc. På bakgrunn av denne informasjonen, plukker Feedly ut elementene som virker å være mest relevante for det du pleier å lese, og presenterer det på en egen startside.

I tillegg vil hver kategori du har laget i Google Reader gjenspeiles som menyelementer på toppen, slik at du kan filtrere innholdet i forhold til kategoriene dine. Disse kan du dra og slippe som du vil.

Feedly - den ultimate startsiden?


Dette er grunnfunksjonaliteten til Feedly – en alternativ måte å vise dine uleste elementer i Google Reader på bakgrunn av hva Feedly tror at du synes er mest interessant.

Fullt synkronisert

Alt du foretar deg i Feedly, reflekteres umiddelbart i Google Reader. Stjerner du en artikkel, blir den stjernet i Google Reader, leser du en artikkel i Feedly, settes den som lest i Google Reader etc. Med andre ord fungerer Feedly egentlig som et "skall" oppå Google Reader.

Når du så leser et gitt RSS-element, kan du umiddelbart gjøre ulike ting:

Feedly - den ultimate startsiden?


Som du ser er en rekke tjenester integrert, slik at du kjapt kan slenge det ut på Facebook, Tumblr-bloggen din, eller hva det nå måtte være.

Smarte anbefalinger

Nå begynner vi å nærme oss tingene som gjør Feedly ekstra genialt. Google Reader har en innbakt funksjon for å anbefale deg RSS-feeds basert på hva du abonnerer på, men den gjelder bare "universalt" – dvs. basert på alle RSS-feedene dine.

I Feedly får du også anbefalinger innenfor hver av RSS-kategoriene dine. Jeg abonnerer for eksempel på en liten håndfull morsomme RSS-feeds og får da opp følgende i høyre marg når jeg velger disse fra toppmenyen:

Feedly - den ultimate startsiden?


Disse kan jeg så trykke på, titte på og deretter velge om jeg vil abonnere eller ikke.

Og ikke nok med det – i hver kategori får jeg også opp hvilke brukere som deler mest fra feedene i den gitte kategorien (dette er fra min norske IT-nettsteder-kategori):

Feedly - den ultimate startsiden?


Jeg kan nå klikke på hver bruker for å se hva de har delt, og eventuelt velge å følge dem slik at deres delte elementer også dukker opp i min Feedly. Smart er det også at Feedly finner de ulike RSS-kildene i folks delte elementer; nok en innfallsvinkel for å oppdage nye godbiter:

Feedly - den ultimate startsiden?


Feedly - den ultimate startsiden?


Fungerer også på nettsider

Vi er fremdeles ikke i mål. Hvis du vil, kan du nemlig la Feedly sprette opp et lite vindu når du besøker en nettside, slik at du raskt kan dele en side du finner interessant; uavhengig av om du abonnerer på RSS-feeden eller ikke. Du får også en indikasjon på hvor mange som har lenket til siden via FriendFeed, og du får også opp ferske meldinger fra FriendFeed som lenker til siden.

I tillegg finnes det mer – blant annet en egen "karma"-side for deg som bruker Twitter der du får se hvor mange som har klikket på lenker du har tipset om og antall retweets ("videresendinger"), flere ulike visningsmodi, Ubiquity-scripts, en haug av innstillinger og mer til.

Synes du denne artikkelen har vært interessant lesning, er det bare å peke nettleseren til http://feedly.com/ og sette av den neste timen til å utforske litt. Jeg ble i hvert fall mektig imponert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer