Fem enkle veier til Linux

TIPS: Nysgjerrig på Linux? Vi viser deg hvordan du kan prøve Linux uten å rote det til på PCen din.

Publisert
Sist oppdatert

Mens nyhetsbildet på OS-fronten gjerne domineres av MacOS X Leopard og Windows Vista, jobber tusenvis av ildsjeler med å lage alternativer som ikke koster én krone. De aller fleste av disse er basert på Linux-kjernen, og baseres rundt prinsippet om åpen kildekode.

Det er derimot vanlig å betrakte Linux som noe som er laget av entusiaster, for entusiaster. Bildet er imidlertid mye mer sammensatt i dag enn som så. Linux kan såvisst være innviklet, men også veldig enkelt. Sistnevnte gruppe er i sterk vekst, mye takket være flaggskip som Ubuntu Linux, Linux Mint, PCLinuxOS, Mandriva Linux, Slax og Fedora.

Selv om interessen aldri har vært større rundt Linux, er det likevel en stor bøyg for mange av oss å installere det. Det kan gå helt fint å installere Linux på en PC som er utstyrt med Windows fra før, og ha to operativsystemer som lever hvert sitt liv. Men det er ikke uten risiko, og det kan ofte være innviklet å endre tilbake til det originale oppsettet dersom du i ettertid ønsker å avinstallere Linux. Det tryggeste vil alltid være å ett operativsystem på harddisken.

1. Live-CD

Med en live-CD kan du kjøre Linux risikofritt uten å installere noe som helst. Du kan naturligvis også installere operativsystemet til harddisken hvis du skulle ønske det.
Med en live-CD kan du kjøre Linux risikofritt uten å installere noe som helst. Du kan naturligvis også installere operativsystemet til harddisken hvis du skulle ønske det. Vis mer


Svært mange Linux-distribusjoner kommer i form av Live-CDer er eller Live-DVDer. I praksis betyr dette at du kan prøve operativsystemet uten å installere det, ved å kjøre det rett fra CD/DVD.

Du laster først ned et såkalt ISO-speilbilde av operativsystemet, brenner det til plate, og som regel behøver du deretter bare å starte maskinen på nytt med platen i drevet. I stedet for å lese oppstartsinstrukser fra harddisken leser maskinen instruksene fra platen. Enkelt og greit.

En slik løsning er ideell dersom du ønsker å stifte bekjentskap med Linux og programmene (derav navnet "Linux-distribusjon"), men er ingen god løsning dersom du ønsker å ta vare på innstillinger og brukerfiler fra gang til gang. Det er dessuten ikke noen god løsning rent ytelsesmessig, siden lesehastigheten fra CD/DVD er langt dårligere enn fra harddisk.

De fleste Live-CDene kan også enkelt installeres til harddisk dersom du skulle ønske det.

Her er noen eksempler på gode, brukervennlige Linux-distribusjoner som kan kjøres fra CD/DVD:
Knoppix Linux
Ubuntu Linux
Linux Mint
Mandriva Linux

2. Fra minneplugg

SLAX Linux er en liten Linux-distribusjon som kan installeres - og kjøres - fra minnekort eller minneplugg, dersom PCen din støtter det, noe de fleste nyere PCer gjør. Alle endringer lagres til minnepluggen.

Les mer om SLAX Linux i denne artikkelen

3. Installere i Windows

Siste versjon av Ubuntu Linux lar deg installere operativsystemet i en mappe på harddisken, som hvilket som helst Windows-program. Det kan dessuten avinstalleres på samme måte som andre Windows-programmer.

Det opprettes automatisk et oppstartsalternativ som dukker opp i menyen når du starter PCen, der du kan velge mellom Ubuntu og Windows.

Les mer om denne løsningen i denne artikkelen

4. Virtuell PC

Ønsker du å ta steget videre, uten å installere et nytt operativsystem på PCen din, kan en virtuell PC være løsningen. Dette er programvare som emulerer en ekte PC, og du kan i praksis bruke den som det. En PC i PCen, for å si det på en annen måte.

En virtuell PC lar deg installere operativsystem, programmer osv i et beskyttet miljø, uten å forlate Windows, og uten konsekvenser. Det som skjer i en virtuell PC forblir i en virtuell PC.

Ikke nok med det - du kan til og med kjøre flere operativsystemer samtidig gjennom en slik løsning. Men det krever naturligvis at den fysiske PCen din klarer å henge med i svingene.

Det finnes flere virtualiseringsløsninger, de fleste koster penger, men det finnes også noen gratisalternativer. VirtualBox fra Sun er et eksempel på en omfattende løsning som - betegnende nok - er basert på åpen kildekode og gratis. Nylig kom programvaren i versjon 1.6, og endelig er det også ute av betafasen i Mac- og Linux-versjon.

VirtualBox er ypperlig å bruke når du ønsker å prøve ut Linux. Her kjører vi Ubuntu Linux 8.04 i et vindu inne i Windows Vista.
VirtualBox er ypperlig å bruke når du ønsker å prøve ut Linux. Her kjører vi Ubuntu Linux 8.04 i et vindu inne i Windows Vista. Vis mer


Ved å følge veiviserne i VirtualBox vil du etter få strakser være klar til å installere et nytt operativsystem i en virtuell PC. Du trenger ikke en gang å lage en Linux-CD, du kan nemlig lage en virtuell CD/DVD-ROM-stasjon av ISO-filen du har lastet ned. Dette høres kanskje komplisert ut, men er i praksis ganske enkelt:

Fem enkle veier til Linux


Du laster først ned linuxen du ønsker å prøve i form av en fil med etternavn ISO. Under Settings kan du velge å montere ISO-filen som en egen CD/DVD-stasjon.

Det er imidlertid noen begrensninger knyttet til virtuelle PCer, først og fremst når det gjelder ytelse. Programvare-emulert maskinvare vil aldri by på like god ytelse som fysisk maskinvare. Men for enklere oppgaver (surfing, kontorarbeid, musikk og video) kan en virtuell PC fungere helt utmerket.

VirtualBox finnes i versjoner for både Linux, Windows og MacOS. Du kan laste det ned gratis fra denne siden

5. Din gamle PC

Gamle PCer kan få et nytt liv med Linux installert.
Gamle PCer kan få et nytt liv med Linux installert. Vis mer


Svært mange har minst én utrangert PC i huset. Linux-distribusjoner krever ofte langt mindre maskinkraft enn Windows XP og Vista, og derfor kan en slik PC fungere godt på eldre maskinvare.

Ved å installere en av de ovennevnte Linux-distribusjonene på en utrangert PC kan du gi den nytt liv. Bruksområdene bestemmer du selv, den kan kanskje fungere som husets filserver, eller som en surfemaskin som er mer eller mindre immun mot virusangrep.

Eller kanskje du har noen i familien eller omgangskretsen som kunne ha glede av den?

(Artikkelen ble publisert første gang i mai 2008 og oppdatert 10. august samme år)

Her er flere artikler om Linux:
Slik installerer du Ubuntu Linux
Ny Fedora og PCLinuxOS
Linux på minnepluggen
Se på Linux nå!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer