Fem favoritter for bildebehandling

Et godt bildebehandlingsprogram må ikke nødvendigvis staves p-h-o-t-o-s-h-o-p. Eller koste deg et rødt øre.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du har et digitalkamera (og hvem har vel ikke det i disse dager) er ikke bare lett å ta bilder - det er også uhyre enkelt å redigere litt på bildene dersom du har en datamaskin til rådighet.

>> Her finner du tester av digitalkamera

Med redigering snakker vi ikke nødvendigvis om å klippe ut hoder og forandre bakgrunnen. Enkle operasjoner som å fikse litt på kontrasten, fjerne røde øyne og beskjære bildet kan gjøre om et bilde fra katastrofe til verdig å sette i albumet.

Så i tillegg til selve datamaskinen trenger du også et egnet program for redigering eller bildebehandling. Bruker du Windows sitter du med standardprogrammene Microsoft Paint i XP og Windows Fotogalleri i Vista, men det finnes heldigvis også bedre alternativer.

Og da mener vi heller ikke at du trenger å bla opp mange tusen kroner for Adobe Photoshop - normale brukere trenger nemlig ikke all kraften i det programmet for å pynte litt på familiebildene. De aller fleste vil faktisk klare seg fint også med litt mindre kompliserte programmer for bildebehandling - og flere av disse er gratis.

Fem favoritter

Det er vanskelig å bare plukke ut ett program siden folks behov tross alt er forskjellige. For kun grunnleggende redigering vil det gjerne gå kjappere å gjøre dette i et av de mindre kompliserte programmene - spesielt dersom du ikke er av de mest avanserte brukerne.

For hvert av programmene under har vi kort nevnt de viktigste faktorene og lenket til en grundigere omtale der vi har gjort det. Men husk at de fleste programmene også stadig kommer med oppgraderinger og kan ha fått utvidet funksjonalitet siden vi omtalte dem.

FastStone Image Viewer

Dette er ikke bare en av de beste og kjappeste bildefremviserne ute, FastStone Image Viewer kan altså i tillegg skryte av grunnleggende redigering- og organiseringsfunksjoner. Anbefales for fremvisning og enkel bildebehandling.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Grundigere omtale finner du her.

Programmet kan lastes ned fra www.faststone.org. Her finner du også en mindre bildefremviser og et konverteringsprogram for bilder.

Fem favoritter for bildebehandling


Photoscape

I likhet med FastStone Image Viewer er Photoscape god til mer enn en ting. Dette programmet består av mange moduler som tar for seg det meste av hva har med bildebehandling og -fremvisning å gjøre - alt fra redigering til å sette sammen flere fotografier for utskrift og lage animerte GIF-bilder.

Her finner du hele omtalen.

Photoscape finner du på www.photoscape.org.

PhotoFiltre

Dette programmet, som primært er for bildebehandling, er ryddig og nesten overraskende funksjonsrikt størrelsen tatt i betraktning. I tillegg til vanlige funksjoner finnes det en rekke gode filtre og funksjonaliteten kan utvides ytterligere med plugins - inkludert norsk språkdrakt. PhotoFiltre er også relativt snill med bruk av ressurser og kan derfor være et spesielt godt valg for deg med eldre maskinvare.

Mer om PhotoFiltre her.

Kan lastes ned herfra.

Paint.net

Det er ingen tvil om at Paint.net er et av de mest funksjonsrike gratisprogrammene for bildebehandling - her er det fargefiltre, justering av skarphet, tegnefunksjoner og støtte for å jobbe med flere lag (layers). Programmet har fått mange utmerkelser og kommer stadig i nye og forbedrede versjoner.

Fem favoritter for bildebehandling


Paint.net 3.0 har vi omtalt her.

Du kan laste programmet direkte ned fra www.getpaint.net.

GIMP

Fem favoritter for bildebehandling


GNU Image Manipulation Program - eller enkelt og greit GIMP - er nok ved siden av Paint.net den absolutte tungvekteren innen gratis bildebehandling og har også mange av de samme funksjonene og finessene som vi finner i Photoshop.

GIMP kan virke litt uoversiktlig og vanskelig å sette seg inn i, spesielt for den som er vant med layouten og terminologien fra Photoshop eller lignende programmer. Er du en av dem kan vi anbefale deg å sjekke ut GIMPshop, en modifikasjon til GIMP som gjør noe med akkurat dette.

GIMP er fritt tilgjengelig på www.gimp.org.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer