Fem gratis Windows 10-alternativer

Alle er basert på åpen kildekode og koster ingenting å laste ned og bruke.

MODERNE OG GRATIS: Er du lei av Windows og har lyst å prøve noe nytt? Her er våre fem gratis Linux-favoritter. Foto: DINSIDE
MODERNE OG GRATIS: Er du lei av Windows og har lyst å prøve noe nytt? Her er våre fem gratis Linux-favoritter. Foto: DINSIDE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Windows 10 har snart vært på markedet i to måneder, og i motsetning til forgjengeren Windows 8, har operativsystemet allerede blitt en stor suksess. Allerede 8. september ble det anslått at antall installasjoner nærmet seg 100 millioner.

Gratis oppgradering i ett år

Mye av årsaken til suksessen ligger i at Windows 7 og 8.1-brukere kan oppgradere gratis. Det er samtidig helt på det rene at de massive negative tilbakemeldingene som fulgte de første ukene og månedene etter Windows 8-lanseringen, har uteblitt.

Windows 10 fremstår rett og slett som mer gjennomarbeidet, ikke minst for tradisjonelle PC-brukere med tastatur og mus - som fortsatt utgjør den store majoriteten av Windows-brukere.

Slik er grensesnittet i Windows 10 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Slik er grensesnittet i Windows 10 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Tett knyttet til Microsoft

Samtidig er operativsystemet tettere knyttet til Microsoft enn noensinne, og du trenger brukerkonto hos selskapet for å dra full nytte av funksjonene, ikke minst når det gjelder integrasjon mot nettskyløsningen Onedrive. Enkelte har uttrykt bekymring for hva denne knytningen innebærer av trusler mot personvernet, og holder seg av den grunn til eldre Windows-utgaver.

Noen velger også et alternativt operativsystem på PC-ene sine, nærmere bestemt gjelder dette 1-2 prosent av PC-brukerne her til lands (hvis vi ser bort fra brukere av Apple-baserte maskiner).

Oppsiktsvekkende få

Med tanke på at det eksisterer hundrevis av gratisalternativer, mange av dem er til og med gode, er 1-2 prosent et oppsiktsvekkende lavt tall.

Dykker vi litt bak tallene, finner vi flere årsaker. Én årsak er at nesten alt av PC-er som selges, leveres med Windows allerede på plass. En annen årsak er at det kreves litt teknisk forståelse for å kunne installere et operativsystem.

Det kan også være vanskelig å få oversikt over hva som finnes og hva som er de beste alternativene, noe vi har tenkt å hjelpe deg med nå.

Les også: Det nærmeste du kommer MacOS

Fem alternativer, alle er gratis

Vi har plukket ut fem Linux-baserte operativsystemer som både er enkle å bruke, gratis og basert på åpen kildekode. Sistnevnte betyr blant annet at ethvert forsøk fra utviklerne på å skjule uærlige hensikter i koden, raskt ville blitt avslørt.

Alle de fem vi har plukket ut figurerer dessuten høyt på topplistene over populære «Linux-distribusjoner», og er derfor godt utprøvd, samtidig som du er sikret oppdateringer i tiden som kommer.

De kommer også med en rekke programmer, inkludert nettleser, epostleser, bildeprogrammer, video- og musikkspillere, og mye mer. I tillegg finnes det tusenvis av Linux-programmer som du kan installere i etterkant.

Nederst har vi forklart litt mer om hvordan du går frem hvis du vil prøve operativsystemene på din PC.

#1: Apricity OS

Fem gratis Windows 10-alternativer


Apricity OS er er et helt nytt Windows-alternativ basert på populære Arch Linux. Operativsystemet har fått mye skryt for et moderne og gjennomført grensesnitt.

I likhet med ChromeOS fra Google, fokuserer også Apricity OS mye på nettskyen og web-apper, men det følger med flere lokale programmer - og du kan installere flere ved behov.

Operativsystemet leveres dessuten med PlayOnLinux, som er en løsning som gjør det mulig å kjøre en god del Windows-programmer.

Mer informasjon og nedlasting fra Apricity.com

#2: Ubuntu Linux

Fem gratis Windows 10-alternativer


Dette var lenge den aller mest populære Linux-distribusjonen, og den er fortsatt blant de aller mest brukte. Ubuntu har et grensesnitt som har blitt enklere og enklere å bruke fra berøringsskjermer, men mus/tastatur fungerer også bra.

Det følger med en rekke programmer, inkludert en full kontorpakke (LibreOffice), med tekstbehandler, regneark og presentasjonsverktøy. Som Ubuntu-bruker kan du dessuten boltre deg i rundt 50.000 programmer i en egen «app store», der det meste er gratis.

Mer informasjon og nedlasting fra ubuntu.com

#3: Linux Mint

Foto: DinSide Data
Foto: DinSide Data Vis mer


Linux Mint er en av de aller mest populære Windows-alternativene. Det er basert på Ubuntu Linux, men her har utviklerne gjort tilpasninger i grensesnittet slik Windows-brukere skal kunne finne seg til rette raskt. Linux Mint leveres med kontorpakken LibreOffice, mediespilleren VLC og bildebehandleren Gimp. Takket være at det er basert på Ubuntu, er programbiblioteket i tillegg enormt stort.

Mer informasjon og nedlasting fra Linuxmint.com

#4: ElementaryOS

Fem gratis Windows 10-alternativer


ElementaryOS har, som navnet antyder, fokus på brukervennlighet. Det er også blant de mest lettkjørte operativsystemene, noe som betyr at du kan installere det på eldre og mindre kraftige PC-er og likevel få en god brukeropplevelse. Det opptar også liten plass på harddisken din.

Operativsystemet leveres med det mest nødvendige av programvare, inkludert apper for bildevisning, musikk- og videoavspilling, og naturligvis epost, kalender og internettsurfing.

Mer informasjon og nedlasting fra Elementary.io

Fem gratis Windows 10-alternativer

#5: Zorin OS

Dette operativsystemet bygger, i likhet med Linux Mint, på Ubuntu, som er et av de aller mest utbredte Linux-systemene. Det betyr at du får tilgang til samme fyldige programbibliotek.

Grensesnittet er derimot helt forskjellig fra Ubuntu, og Zorin OS kommer i tillegg med en del ekstrafunksjoner som er spesiallaget for nettopp dette operativsystemet. En av dem er muligheten til å velge utseende på startmenyen ut fra hva du er vant til (Windows 2000, XP, 7 eller MacOS).

I tillegg har de gjort det enklere å velge standardprogrammer og gjøre endringer i det øvrige utseendet.

Mer informasjon og nedlasting fra Zorinos.com

Prøv uten risiko

Samtlige fem kan prøves uten at du behøver å installere dem på harddisken/SSD-en. De kan lastes direkte fra en minnepinne som du selv kan lage. Du laster bare ned ISO-fil som inneholder operativsystemet du ønsker å prøve, og følger framgangsmåten vi har beskrevet her.

Hvis du liker opplevelsen og ønsker å installere et operativsystem på PC-en, bør du gjøre det på en blank harddisk/SSD. Det er mulig å ha flere operativsystemer på samme disk, men fallgrubene er mange, og dette bør kun utføres av brukere som har inngående kunnskap om partisjonering og multibooting. Du er herved advart.

Lykke til!

Kjenner du til andre, gode Windows-alternativer? Del informasjonen med andre lesere i debatten under.

Samleside: Linux

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer