Fem spennende PC-er fra CES-messen

Produktlanseringer i fleng – her er noen av høydepunktene.

NESTEN KANTLØS: Med en kant på drøye 5mm er det mye skjerm på Dell XPS 13.
NESTEN KANTLØS: Med en kant på drøye 5mm er det mye skjerm på Dell XPS 13. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken går den årlige CES-messen av stabelen i Las Vegas, og tradisjonen tro er mange nye produkter lansert.

Skjønt – det har ikke vært så veldig mange annonseringer av mobiltelefoner og nettbrett. Der virker det som om de fleste av de store produsentene har valgt å vente til mobilmessen i Barcelona, Mobile World Congress, går av stabelen i begynnelsen av mars.

På PC-fronten har det kommet flere nyheter på messen. Felles for de fleste er at de kommer med de nye Broadwell-prosessorene fra Intel, som er mer strømgjerrige og stiller mindre krav til kjøling. Det gjør at PC-ene kan lages enda litt tynnere og lettere enn før.

Kjøpeguide: Slik velger du PC

I stedet for å ramse dem opp alle sammen, har vi valgt å trekke ut fem produkter vi synes skinner litt ekstra.

Dell XPS 13

Først ut er Dell, som har lansert det de hevder er verdens minste 13,3-tommers PC. 13-tommer har blitt den mest vanlige størrelsen i det litt mer eksklusive ultrabook-segmentet, og selv om skjermen ikke er helt kantfri, måler kantene rundt skjermen bare 5,2 mm, som gjør at den nærmest føles kantløs når du bruker den. Vekten er også svært lav – bare 1,18 kg (1,27 kg med berøringsfølsom skjerm).

NESTEN KANTLØS: Med en kant på drøye 5mm er det mye skjerm på Dell XPS 13.
NESTEN KANTLØS: Med en kant på drøye 5mm er det mye skjerm på Dell XPS 13. Vis mer


Vel så oppsiktsvekkende er det at XPS 13 skal by på inntil 15 timers batteritid før den må kobles til strømnettet igjen (gjelder Core i5-versjonen med full HD-skjerm).

PC-en kommer i flere konfigurasjoner – fra Core i3 til Core i7 (Broadwell) og kan også konfigureres med en skjerm med 3200x1800 oppløsning. Maskinen forventes til salgs i Norge 20. januar og prisen starter på 12.490 for den billigste utgaven (Core i3, 4GB RAM).

Verdt å nevne er også «storebror» XPS 15 – en 15-tommer som leveres med 4K berøringsskjerm som standard. Den får en startpris på 13.790 kroner.

Asus Transformer Book Chi

Asus har også vist frem tre PC-er i Transformer Book-serien, pluss to mobiltelefoner – Zenphone 2 og Zenphone Zoom; sistnevnte med 3x optisk zoom.

Storebror Transformer Book Chi T300 er verdens tynneste laptop der tastaturet kan fjernes helt. Som med tidligere enheter i Transformer-serien kan T300 derfor også brukes som et nettbrett, og uten tastatur måler brettet bare 7,6 mm over midjen, mens totaltykkelsen med tastatur er oppgitt til 16,5 mm. Vektmessig snakker vi 720 g + 725 g for henholdsvis skjerm og tastatur.

PC OG NETTBRETT: På Asus Transformer Chi T300 kan man ta av tastaturet.
PC OG NETTBRETT: På Asus Transformer Chi T300 kan man ta av tastaturet. Vis mer


Skjermen på T300 er av IPS-typen og måler 12 tommer over diagonalen, med oppløsning på 2560x1440 som tilsier en pikseltetthet på 235 pr tomme – svært skarpt til PC å være.

Chi-maskinene skal være lydløse og T300 byr på åtte timers batteritid. I motsetning til de første Transformer-enhetene, som kjørte Android, er det Windows 8.1 som kommer forhåndsinstallert. Maskinen finnes i flere konfigurasjoner med to ulike Core M-prosessorer (5Y10 og 5Y71), 64/128GB lagringsplass og 4/8GB arbeidsminne.

Lansert er også to mindre utgaver i T100 (10,1") og T90 (8").

Acer Chromebook 15

Mange synes brått 13 tommer blir for smått, og til nå har ikke Chromebook vært tilgjengelig i større størrelser enn 13,3 tommer. Det blir forandret når Acer nå slipper sin Chromebook 15 – som navnet tilsier (i hvert fall til en viss grad) har denne maskinen en 15,6 tommers skjerm med full HD-oppløsning, som er ganske kraftig kost sammenlignet med øvrige Chromebook-maskiner.

STOR: Acers nye Chromebook har 15,6" skjerm.
STOR: Acers nye Chromebook har 15,6" skjerm. Vis mer


Som med andre Chromebook-maskiner holdes imidlertid prisen godt nede, takket være små krav til maskinvare. Skjønt – også Chromebook 15 leveres med Intels Brodwell-prosessorer, enten som Core i3 eller Celeron. Lagringsplassen er beskjeden med 16/32GB-konfigurasjon, 2/4GB arbeidsminne og skjermoppløsning enten i full HD eller 1366x768. Som med øvrige Chromebook-maskiner får man også 100GB lagringsplass i Googles nettsky i to år uten kostnad.

Batteritiden er oppgitt til åtte timer og maskinen veier 2,2 kilogram. Ellers har den en USB3 og en USB2-kontakt, SD-kortleser, 802.11ac-støtte, Bluetooth 4.0 og HDMI-utgang.

Chromebook 15 kommer til Europa i februar og vil koste fra ca 2.500 kroner.

LES OGSÅ: Fordeler og ulemper med Chromebook

HPs Mini-maskiner

Beskjeden prislapp har også HPs nye Mini-maskiner; «stasjonære» maskiner som kan kobles til TV-en i stua eller til en ekstern skjerm eller to. De måler cirka 5 cm i høyden og veier en drøy halvkilo. De er ikke myntet på tung bruk, men kan være gode nok til nettsurfing og den slags.

LITEN: Denne lille HP-PC-en har lav prislapp, men burde duge fint til både Netflix og surfing.
LITEN: Denne lille HP-PC-en har lav prislapp, men burde duge fint til både Netflix og surfing. Vis mer


HP Stream Mini er den rimeligste utgaven. Den starter på 180 dollar i USA (cirka 1.400 kroner) og byr på en 1,4GHz Celeron-prosessor, 2GB arbeidsminne og 32GB lagringsplass. Men den har også støtte for både kablet (gigabit) og trådløst nett, 4 USB-porter, HDMI og DisplayPort, SD-kortleser, Bluetooth og 3,5mm lydutgang. Dessuten får du både med tastatur og mus, samt 200GB lagringsplass hos Microsoft i to år.

HP Pavillon Mini er noe kraftigere, med 1,7GHz prosessor, 4GB arbeidsminne og 500GB harddisk, der man også kan konfigurere den opp med Core i3/i5-prosessor, 8GB arbeidsminne og 1TB lagringsplass. Dessuten er den hvit og kommer med trådløst tastatur. Her starter prisen på 320 dollar, eller 2.500 kroner.

I følge Tek.no er det bare sistnevnte som kommer til Norge, da med en veiledende pris fra ca 3.500 kroner.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Lenovo-maskiner har lenge vært forbundet med god kvalitet, og selskapet kan i år rapportere om at 100 millioner ThinkPad-maskiner er solgt.

Les også den ferske testen av Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Selskapet kaller X1 Carbon verdens letteste 14-tommers «proffbærbare», og «Carbon» indikerer at maskinen er konstruert i karbonfiber, med en oppgitt vekt på 1,31 kilogram, 100 gram lettere enn forgjengeren. Tykkelsen er for øvrig 1,77cm.

LETT: I følge Lenovo er ThinkPad X1 Carbon verdens letteste proffbærbare.
LETT: I følge Lenovo er ThinkPad X1 Carbon verdens letteste proffbærbare. Vis mer


Skjermen skal være svært lyssterk i følge Lenovo og har en oppløsning på full HD – 1920x1080. SSD-disken er av PCIe-typen, som skal gi inntil 80% bedre ytelse enn tradisjonelle SSD-disker.

På innsiden kommer maskinen med Intels nye Broadwell-prosessorer, Intel HD GT2-grafikk og batteriet skal nå holde nesten 11 timer ved normal bruk. Den lille styreknotten Lenovo er kjent for er fortsatt til stede, men musknapper er plassert over styreflaten.

Thinkpad-serien får for øvrig også flere andre nye modeller, der noen av dem kan skilte med høyere skjermoppløsning og Intels RealSense™-webkamera, som også finnes på Dells nye nettbrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer