Alt dette endres:

Fem ting du bør vite om 5G

Gir deg superhastighet i mobilnettet, men det er bare én av fordelene.

ALT PÅ NETT: Det er først med 5G at vi virkelig kan snakke om en sammenkoblet verden. Illustrasjon: Huawei
ALT PÅ NETT: Det er først med 5G at vi virkelig kan snakke om en sammenkoblet verden. Illustrasjon: Huawei Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både Telia, Telenor og Ice er godt i gang med forberedelsene til neste generasjon mobilnett - populært kalt 5G - som med stor sannsynlighet blir kommersialisert i Norge i 2020.

Allerede i februar i år var det mange 5G-mobiler å se under Mobile World Congress i Barcelona.

Men hva kan vi egentlig forvente av det nye mobilnettet? Her har vi samlet fem fakta som du bør vite om.

#1: Superhastigheter
Det nye nettet vil åpne for hastigheter i mobilnettet som ligger høyt, høyt over hva som er mulig med dagens 4G-nett, dersom du har utstyr som støtter 5G, vel å merke.

Allerede ved lanseringen kan du forvente hastigheter på rundt 1 gigabit pr sekund under optimale forhold, dersom du har en mobiltelefon med 5G-støtte. Det er til sammenligning nesten 20 ganger raskere enn snittbredbåndet i norske hjem, ifølge SSB.

Og det stopper neppe der. Teknologien er skalerbar, og det er lagt til rette for at hastigheten kan mangedobles på lang sikt.

RASKT: Under demonstrasjonen av 5G klarte Telenor å presse hastigheten mellom en basestasjon og to terminaler bare noen meter unna, til over 71 Gbps. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
RASKT: Under demonstrasjonen av 5G klarte Telenor å presse hastigheten mellom en basestasjon og to terminaler bare noen meter unna, til over 71 Gbps. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

#2: Kan erstatte kablet nett for mange
5G dreier seg ikke bare om rask surfing på mobilen. Det vil også komme mobile bredbåndsrutere som sørger for å få alle dingsene dine i hjemmet på 5G-nettet. De vil fungere på samme måte som den trådløse bredbåndsruteren du allerede har i huset, bare uten bredbåndskabelen. Du står dessuten fritt til å plassere ruteren der den passer seg best.

Det er ventet at aktørene vil lansere fastprisabonnementer for bruk av 5G-nettet. Det er med andre ord gode utsikter for at 5G kan løse bredbåndsproblemene for områder som i dag ikke har fiber, og kan også bli en konkurrent til fiber for mange.

5G-RUTER: Her er Telenors første 5G-ruter for private husholdninger. Den er laget av Huawei, som er tungt inne i den norske 5G-utbyggingen. Foto: Martin Kynningrud Størbu
5G-RUTER: Her er Telenors første 5G-ruter for private husholdninger. Den er laget av Huawei, som er tungt inne i den norske 5G-utbyggingen. Foto: Martin Kynningrud Størbu Vis mer

#3: Laget for svært mange samtidige brukere
5G-nettet skal kunne håndtere opp mot 1 million samtidige oppkoblinger pr kvadratkilometer, mot rundt 2000 for dagens 4G-nett. I en tid der stadig flere av oss tar i bruk tingenes internett (IoT), der nær sagt alt kan kobles til nettet og styres fra mobilen, er dette en kjærkommen - og nødvendig forbedring, spesielt i byer og tettbygde strøk. Det skal altså være god plass til alt og alle som vil på nett.

#4. Svært kort responstid åpner for nye muligheter
Responstiden er tiden fra du sender en kommando over nettet til den blir utført, for eksempel nå du ber om en nettside i nettleseren eller gjør en bevegelse i et spill. Spesielt gamere vet hvor viktig rask responstid er for å sikre god spillflyt og overliste fienden akkurat før han rekker å reagere.

Responstiden skal være nede i 1 millisekund i 5G-nettet, mot i beste fall rundt 25 millisekunder i 4G-nettet. 1 millisekund er så godt som sanntid, noe som virkelig åpner for å bedrive tidskritisk virksomhet over nettet, langt forbi gamernes univers.

KAN FJERNOPERERE: Ifølge kirurg Naeem Zahid, vil det være mye enklere å fjernoperere pasienter når 5G-teknologien er på plass. Foto: Martin Fjellanger / Telenor
KAN FJERNOPERERE: Ifølge kirurg Naeem Zahid, vil det være mye enklere å fjernoperere pasienter når 5G-teknologien er på plass. Foto: Martin Fjellanger / Telenor Vis mer

Da Telenor demonstrerte 5G-mulighetene for en tid tilbake, snakket kirurg Naem Zahid om hvordan 5G kan bety en revolusjon for fjernoperasjoner, der kirurgen befinner seg langt unna pasienten. Båndbredden kan for eksempel utnyttes til utvidet virkelighet, der CT- og MR-bilder kan projiseres mens kirurgen opererer, og der slike data oppdateres i sanntid under operasjonen.

Kirurgen kan dessuten få taktil feedback i sanntid, altså slik at man kan kjenne forskjellen på hardt og mykt vev mens man fjernopererer.

Ove Fredheim, leder for bedriftsmarkedet i Telenor, trakk fram et annet interessant tema - selvkjørende busser, som ved å utnytte den lave svartiden i teorien skulle kunne kjøre i 100 km/t med en halv meters avstand mellom seg.

Andre har hevdet at 5G er et avgjørende premiss for at selvkjørende biler i det hele tatt skal bli et vanlig syn i bybildet, der bilene kan kommunisere med hverandre og stoppe på millisekundet - om det skulle bli nødvendig.

KOMMUNISERER MED HVERANDRE: Den korte responstiden gjør at biler som kommuniserer med hverandre over 5G, aldri vil kollidere, håper ekspertene. Illustrasjon: Inseego
KOMMUNISERER MED HVERANDRE: Den korte responstiden gjør at biler som kommuniserer med hverandre over 5G, aldri vil kollidere, håper ekspertene. Illustrasjon: Inseego Vis mer

#5. Skivedeling sikrer kritisk kommunikasjon
Hva skjer dersom 5G-nettet likevel blir belastet til det maksimale? Jo, da har man mulighet til såkalt «slicing», eller skivedeling på norsk. Det betyr at man kan dele opp infrastrukturen i nettet, og bestemme at én del kun skal brukes til en spesiell type datatrafikk - for eksempel til nødkommunikasjon eller fjernoperasjoner.

Skivedelingen gjør at dette kan gjøres med garantert kvalitet, selv om halve Norge strømmer fotball-VM over mobilnettet.

Dinside følger utviklingen tett, og vil komme med flere 5G-saker i tiden fremover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer