Bruk FM-radioen videre

Fem ting du kan bruke den gamle bilradioen din til

Ikke bytt den ut før du har lest dette.

IKKE SKROT DEN: FM-radioen din kan brukes videre også etter at NRK og de andre riksdekkende kanalene har skrudd av FM-sendingene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
IKKE SKROT DEN: FM-radioen din kan brukes videre også etter at NRK og de andre riksdekkende kanalene har skrudd av FM-sendingene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

NRK og de store kommersielle kanalene er allerede borte fra FM-nettet i størstedelen av Norge, og i løpet av året er det helt slutt. Deretter må du bruke en Dab-radio, TV-en din eller internett dersom du fortsatt vil lytte til NRK-kanalene, P4 og Radio Norge.

Verst rammet er naturligvis bilistene.

Det kjører nemlig rundt 2 millioner biler uten Dab-radio på norske veier, og skal sjåfører og passasjerer lytte til riksdekkende radio på veien, må de finne andre løsninger. Men mobil med hodetelefoner anbefales slett ikke.

Før du eventuelt går til innkjøp av en Dab-radio i bilen: I denne artikkelen har vi samlet fem råd om hva du kan bruke den gamle FM-radioen til. Enkelte av punktene vil forhåpentligvis overraske deg.

#1: Bruk den til å lytte på FM-sendinger

FORTSETTER SOM FØR: Flere lokalradioer får lov å sende på FM-nettet i flere år til. Illustrasjon: Dinside
FORTSETTER SOM FØR: Flere lokalradioer får lov å sende på FM-nettet i flere år til. Illustrasjon: Dinside Vis mer

Du visste det kanskje ikke, men det er ikke slik at FM-båndet er slukket, selv om de riksdekkende kanalene forsvinner eller har forsvunnet. Det finnes faktisk nesten 200 kanaler her til lands som fortsetter å sende på FM-nettet i flere år ennå.

Avhengig av hvor du befinner deg i landet, kan faktisk utvalget til dels være ganske bra! Hvilke kanaler og hvor du finner dem, kan du lese mer om i denne artikkelen.

#2: Bruk den sammen med en Dab-adapter

DAB-ADAPTER: En av modellene som du kan lese mer om i vår test. Foto: Rune Nesheim
DAB-ADAPTER: En av modellene som du kan lese mer om i vår test. Foto: Rune Nesheim Vis mer

Dette er kanskje det mest åpenbare valget for de rundt 2 millioner bilene som ikke er utstyrt med Dab-radio. En Dab-adapter sørger for å ta inn Dab-signaler og videresende dem til den eksisterende bilradioen - enten via kabel eller via FM-nettet via en innebygd FM-sender i miniformat.

Dinside har testet en rekke Dab-adaptere til bil, senest i september presenterte vi en test av fem adaptere. Er du litt nevenyttig, kan du faktisk gjøre installasjonen selv.

Her finner du den ferske testen av Dab-adaptere

#3: Bruk den til nettradio

ROIDMI: Denne pluggen gjør det mulig å lytte til nettradio på hvilken som helst FM-bilradio. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ROIDMI: Denne pluggen gjør det mulig å lytte til nettradio på hvilken som helst FM-bilradio. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ja, det er faktisk mulig å ta inn nettradio på din gamle FM-radio i bilen. Du trenger bare en mobiltelefon og en Bluetooth-adapter som kan videresende lyden til radioen. Det beste med en slik løsning er at den ikke krever verken kabler, antenner eller tungrodd installasjon. Du kan dessuten ta inn kanaler fra hele verden - og sist, men ikke minst: Du får en god adapter til en hundrelapp.

Les vår test av en slik adapter her - terningkast 5

#4: Bruk den til lydbøker

TID FOR LYDBOK: Dropp radio og lytt til lydbok i stedet. Illustrasjon: Dinside
TID FOR LYDBOK: Dropp radio og lytt til lydbok i stedet. Illustrasjon: Dinside Vis mer

Du har kanskje pakket ned CD-samlingen din for lengst, men visste du at du kan låne lydbøker gratis på CD fra ditt lokale bibliotek? Har du en riktig gammel bilradio med kassettspiller, finnes det et godt utvalg av lydbøker også i det aldrende formatet.

En lydbok kan være et meget godt alternativ til radio i bilen. Benytt bilturen til å fri deg fra virkeligheten og drøm deg bort i en fengende roman. Eller kanskje du kan ta et språkkurs? Mulighetene er mange.

Du kan også laste ned tusenvis av lydbøker gratis fra nettet.

#5: Bruk den som mobilholder

SMART BRUK AV CD-ÅPNINGEN: Denne løsningen koster bare noen tiere på Ebay. Foto: Golden.rush
SMART BRUK AV CD-ÅPNINGEN: Denne løsningen koster bare noen tiere på Ebay. Foto: Golden.rush Vis mer

En litt kuriøs avslutning her, men tipset fra vår leser Robert er unektelig nyttig. Trenger du en holder til mobilen og har en bilradio med CD-spiller, finner det holdere som festes i CD-åpningen. Bruker du mobilen sammen med adapteren i punkt 3, har du en meget elegant totalløsning - og kan dra nytte av den gamle bilradioen din så lenge du er eier av bilen.

Det finnes en rekke slike løsninger på Ebay

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer