Hvorfor fungerer ikke nettet?

Fem ting som kan ta knekken på WiFi-en din

Sliter du med ustabilt nett hjemme, er det på tide lete etter syndebukker. En av dem kan være mikrobølgeovnen, og her forklarer vi hvorfor.

TREGT NETT? Kanskje har du flere syndere i huset allerede. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
TREGT NETT? Kanskje har du flere syndere i huset allerede. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kunne du finne en guide til hvordan å velge riktig trådløs ruter på Dinside.

I artikkelen understreket vi følgende:

«Å kjøpe ny ruter i dag uten støtte for AC-standarden er ikke noe stort poeng, da prisene allerede er relativt lave.»

Raskere med 5GHz

En fordel med en ruter som støtter 802.11ac-standarden, er nemlig at den både støtter 2,4 GHz-og 5 GHz-frekvensene. Sistnevnte byr på bedre ytelse, men har svakere rekkevidde.

Så lenge du er i nærheten av ruteren, er det med andre ord fordelaktig å være koblet til via 5 GHz-båndet, noe de fleste mobiltelefoner og nettbrett, og også mange PC-er av nyere årgang kan bruke.

For selv om 2,4 GHz-båndet har bedre rekkevidde, er det dessverre også mye annet som bruker de samme frekvensene. Det øker faren for at signalet blir forstyrret, slik at oppkoblingen blir ustabil og treg.

Her er fem syndere som kan ha stor påvirkning på det trådløse signalet:

#1: Mikrobølgeovnen

Fem ting som kan ta knekken på WiFi-en din

Kanskje har du aldri tenkt over det, men hvis du prøver, vil du raskt se at det å bruke mikrobølgeovnen praktisk talt dreper WiFi-signalet på enhetene i nærheten.

Denne bruker nemlig også 2,4 GHz-frekvensen og sender ut så sterke signaler at det oppstår en høy grad av interferens. Dermed blir det mange signaler som krasjer, og som gjør den trådløse nettilkoblingen høyst ustabil.

Se hva som skjedde da vi testet dette i videoen under:

Se hva som skjer med WIFI-signalene når vi skrur på mikrobølgeovnen! 󾍁🤔Her er fire andre ting som kan ta knekken på signalene: http://www.dinside.no/935492/fem-ting

Posted by DinSide.no on Wednesday, December 9, 2015

#2: RF-enheter

Om du har en drone, en radiostyrt bil eller lignende, benytter slike seg også av det samme frekvensbåndet. Dette gjelder dessuten mange trådløse fasttelefoner (med basestasjon) også, om du har en slik.

Fem ting som kan ta knekken på WiFi-en din

Sannsynligvis kan du sjekke manualen om hvorvidt den trådløse fasttelefonen bruker 2,4 GHz-båndet. Det finnes for eksempel slike håndsett som bruker 1,9 GHz-båndet, og som da ikke vil påvirke det trådløse nettet.

I det hele tatt er det mye elektronikk som kan forstyrre WiFi-signalet. Britiske Ofcom (tilsvarende Post- og teletilsynet her til lands) publiserte nylig en rapport der blant annet overdrevet bruk av julelys ble nevnt, men også lamper og andre mer hverdagslige enheter kan være med på å forstyrre WiFi-signalet.

#3: Bluetooth

Også Bluetooth-kommunikasjon foregår i det samme frekvensspekteret. Bruker du Bluetooth-enheter av nyere årgang, går det greiere – de velger automatisk en annen kanal enn WiFi-nettet ditt når de snakker sammen for å minimere signalstøyen.

Men spesielt eldre Bluetooth-enheter – det være seg fjernkontroller, høyttalere, trådløse hodetelefoner eller andre ting, kan virke negativt inn på WiFi-signalet ditt.

#4: Babycall

Med en liten krabat i hus, er det mange som fester sin lit til babycallen, der du setter en sender på barnerommet og sitter i stua med mottakeren, slik at du i hvert fall kan ha på litt volum på kveldens film uten å gå glipp av eventuell barnegråt.

Fem ting som kan ta knekken på WiFi-en din

Men – du gjettet det. Babycall bruker også 2,4 GHz til kommunikasjon, som fort kan krasje med det trådløse nettverket. Om du opplever at nettet er dårlig når du bruker babycall, kan det derfor være smart å bytte kanal enten på den eller på det trådløse nettverket ditt.

Det har seg nemlig slik at 2,4 GHz-frekvensen er delt opp i 13 kanaler med en viss overlapp. Kanal én går for eksempel fra 2.401 MHz til 2.423 MHz, kanal to fra 2.406 MHz til 2.428 MHz og så videre:

Fem ting som kan ta knekken på WiFi-en din

Å få enhetene litt unna hverandre i dette spekteret vil derfor gjøre underverker. Eller å gå for en modell som for eksempel bruker 900 MHz-båndet, eller som er WiFi-basert.

#5: Naboens WiFi

Det bringer oss inn i tettbebygde strøk, der mange WiFi-nett innenfor et lite område kan forårsake stor interferens og dermed redusere hastigheten og stabiliteten for alle. Her er det egentlig ekstra fordelaktig med en ruter (og enheter) som støtter 5 GHz, nettopp fordi rekkevidden er lavere og det derfor blir mindre interferens med naboene. Dessuten er det nok færre naboer som bruker 5 GHz-frekvensbåndet.

Fem ting som kan ta knekken på WiFi-en din

Som nevnt i forrige punkt kan det gjøre susen å bytte kanal om du finner deler av frekvensspekteret som er mindre belastet enn andre. Det finnes apper for sånt, og mer om det kan du lese i denne saken:

Slik setter du opp det trådløse nettverket på riktig kanal

Merk også at det både for deg og naboen kan være fordelaktig å justere ned WiFi-sendestyrken. Det kan man på de fleste rutere regulere i ruteroppsettet – om du har fullt WiFi-signal fra ruteren til naboen over gata, kan du tipse ham om at både du og han vil få bedre nett om han justerer ned sendestyrken, siden den står unødvendig høyt.

Vi kan vanskelig lage en universell guide til hvordan du bytter kanal og endrer sendestyrke, for dette er forskjellig fra produsent til produsent, men det innebærer som regel at du angir IP-adressen til ruteren i adressefeltet i nettleseren, logger deg på og finner frem i WiFi-oppsettet der. Du finner nødvendig informasjon i manualen, eller ved å søke etter ruterens modellnavn etterfulgt av «manual» hos din favorittsøketjeneste.

LES OGSÅ:
Slik bytter du trådløs ruter
Seks kjappe tips til bedre nett
Så enkelt deler du filer i nettverket

Artikkelen har vært publisert på Dinside.no tidligere. Sist oppdatert juni 2016

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer