Gjør PC-en din rask igjen

Fem tips når PC-en din har blitt treg

Få raskere PC med enkle grep. 

VENTETID: Mange opplever at PC-en deres, som en gang var som et olja lyn, plutselig blir treg som sirup. Her er noen effektive botemidler. Foto: Bjørn Eirik Loftås
VENTETID: Mange opplever at PC-en deres, som en gang var som et olja lyn, plutselig blir treg som sirup. Her er noen effektive botemidler. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Sliter du med at PC-en bruker lang tid på å starte? Kanskje du må vente lenge på at programmer og nettsider lastes? Hører du en konstant knatrelyd fra harddisken? Fortvil ikke.

Det er nemlig stor sjanse for at du ved hjelp av enkle grep kan få ting til å gå en god del raskere, og her er de tingene du bør begynne med.

I denne artikkelen har vi tatt utgangspunkt i Windows 10, men mye vil også fungere for deg som har en PC som kjører Windows 8 og 8.1.

#1: Avinstaller appene du ikke trenger

Dette trikset er ofte svært effektivt, også når du har en helt ny PC mellom hendene. Det er nemlig slik at PC-er ofte selges med en rekke apper (tidligere kalt programmer) og funksjoner installert, som du neppe har bruk for. Det kan for eksempel være prøveversjoner av sikkerhetspakker som kjører i bakgrunnen og stjeler ressurser, og som forer deg med advarsler om å betale for fullversjoner.

Sannheten er at både Windows 10 har innebygd beskyttelse mot både virus og spionvare (Microsoft Defender), som vi vil påstå er tilstrekkelig for mange, spesielt med de nye oppdateringene i Creator's Update 11. april 2017.

Defender aktiveres automatisk når du avinstallerer prøveversjoner fra McAfee, Symantec og de andre.

Høyreklikk på startknappen, velg Apper og funksjoner, klikk og velg avinstaller på alt du er sikker på du ikke har bruk for. Er du i tvil om enkelte apper, bør du ta noen kjappe Google-søk før du avinstallerer:

Fem tips når PC-en din har blitt treg

#2: Fjern ting fra oppstarten

Mange apper lastes inn i bakgrunnen idet du starter PC-en. Det kan være mange årsaker til det, for eksempel at funksjoner skal kunne startes raskere. Det kan også være uhumskheter som kjører i bakgrunnen, som bør deaktiveres tvert. Her er det ofte mye som kan fjernes.

Uansett hva årsaken er, stjeler slike oppstartsapper ressurser, som kan føre til at PC-en din går tregere.

I Windows 10 høyreklikker du bare på oppgavelinjen, og velger Oppgavebehandling. Velg Flere detaljer, Oppstart, og høyreklikk på ting du vil deaktivere fra oppstarten. Er du usikker på hva en oppgave er godt for, gjør du ganske enkelt et kjapt Google-søk også her:

Fem tips når PC-en din har blitt treg

#3: Optimaliser systemdisken

Det høres skummelt ut, men er i praksis ganske lett å få til. Optimalisering dreier seg enkelt forklart om å sortere data som hører sammen på systemdisken, slik at de kan lastes raskere. Heldigvis har Windows 10 innebygd funksjonalitet til dette formålet.

Høyreklikk på stasjonen du vil optimalisere (typisk stasjon C) i Filutforsker, og velg Egenskaper. Velg deretter arkfanen Verktøy, og trykk på knappen Optimaliser.

Avhengig av om det er en harddisk eller SSD, vil Windows nå velge passende optimalisering. For harddisker dreier det seg om defragmentering for å sortere dataene, som er en prosess som kan ta litt tid - men som ofte gir merkbar effekt.

Fem tips når PC-en din har blitt treg

Legg merke til at du kan la Windows kjøre en slik optimalisering automatisk med faste intervaller. Det anbefales at du aktiverer denne funksjonen.

#4: Gjenopprett eller installer Windows fra bunn av

Gamle Windows-installasjoner er gjerne befengt med mye unødvendig bagasje i form av utrangerte programmer og drivere som kjører i bakgrunnen. Innimellom kan det være smart å ta en ordentlig opprenskning.

Du fikk kanskje en gjenopprettingsplate med PC-en da den var ny? Kanskje du laget en minnepinne med gjenopprettingsdata? Kopier ut alle brukerfilene du ønsker å ta vare på (bilder, dokumenter, filmer og lignende) og kjør en gjenoppretting. Mange vil oppleve at PC-en blir mye raskere etter en slik prosess.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ønsker du å ha full kontroll over Windows og programvaren på PC-en din, er det beste tipset å installere Windows fra bunnen av. Med Windows 10 kan hvem som helst laste ned installasjonsfilene og gjøre denne jobben selv. Resultatet kan ofte bli en PC som er langt raskere enn da du kjøpte den.

Prosessen er beskrevet i detalj i denne artikkelen.

#5: Bytt ut harddisken med en SSD

Tar du deg samtidig råd til å bytte ut harddisken med en SSD, kan du virkelig se fram til en raskere PC-hverdag. SSD-en består utelukkende av superrask elektronikk, mens harddisken inneholder roterende, mekaniske plater. Hastigheten er ofte mangedoblet på SSD-en.

ENKELT: Enten du har stasjonær eller bærbar PC, vil det i de aller fleste tilfellene være mye å tjene i hastighet på å bytte ut den gamle harddisken med en ny SSD. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ENKELT: Enten du har stasjonær eller bærbar PC, vil det i de aller fleste tilfellene være mye å tjene i hastighet på å bytte ut den gamle harddisken med en ny SSD. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Mer informasjon om hva dette innebærer og hvordan du skal går fram, kan du lese mer om i denne artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer