PC-salget er fortsatt høyt i Norge, og du var kanskje en av dem som var så heldig å finne en under juletreet? Eller kanskje du falt for fristelsen og kjøpte en av Dinsides testvinnere fra siste halvår 2017 - eller vinneren i vår ferske PC-oversikt i 4.000-kronersklassen som ble publisert like før jul?

Fem tips når PC-en din har blitt treg
Uansett: Har du fått deg ny PC, er det en del ting du bør gjøre med den - før du tar den ordentlig i bruk. Det sikrer deg en bedre og tryggere PC-opplevelse.
Vi har samlet fem av de beste rådene våre i denne artikkelen, og starter med en bitteliten runde med rens.
#1: Fjern ting du ikke har bruk for

Nye PC-er kommer ofte med prøveprogrammer du ikke har bruk for, ofte med redusert funksjonalitet eller funksjonalitet som kun fungerer en gitt periode. Dette er å regne som reklame, som i enkelte tilfeller kan gi deg en dårlig PC-opplevelse. Det kan for eksempel være varsler om registrering og lignende, eller unødvendig belastning av prosessoren.
Typiske prøveprogrammer vi ofte ser, er Microsoft Office, Dropbox, WinZip og flere av sikkerhetspakkene fra McAfee. Er dette programmer du ikke ser nytten av, kan de enkelt avinstalleres.
Slik gjør du det:
- Trykk på Start-knappen og Innstillinger-hjulet
- Trykk på knappen Apper
- Bla deg nedover til du ser programmer og apper du ikke trenger, trykk på dem og videre på Avinstaller.
#2: Aktivér funksjonen som stopper løsepengevirus

Du har kanskje hørt om «ransomware» eller løsepengevirus? Dette er en svindelmetode som har vokst enormt i omfang de siste årene. I praksis dreier det seg om ondsinnet programvare som starter en prosess som krypterer alle personlige filer du har på maskinen, som bilder, dokumenter, musikkfiler, videoer, regneark og så videre. Deretter krever bakmennene penger for å dekryptere filene, ellers risikerer du at alt blir tapt. Vi har omtalt fenomenet flere ganger tidligere.
I høst kom Windows 10 med en sikkerhetsfunksjon som hindrer at slike ondsinnede programmer får tilgang til de personlige filene dine. Det setter en effektiv stopper for svindelen.
Funksjonen det dreier seg om heter Kontrollert mappetilgang og ligger innbakt i standardprogrammet Windows Defender, og i denne artikkelen forklarer vi deg hvordan du aktiverer den.
#3: Opprett en standardbruker

Første gang du oppretter en bruker og logger deg inn i Windows, blir du automatisk Administrator. Det betyr at du vil ha alle rettigheter i systemet. Det er naturligvis beleilig å ha full kontroll, men da blir også systemet sårbart, for eksempel ved et virusangrep.
Oppretter du derimot en bruker til, blir den automatisk en bruker med tilgangsnivå Standardbruker. Logger du på med denne brukeren, vil systemet være langt bedre rustet mot angrep, og du senke skuldrene.
Les mer om hvordan du gjør dette i denne artikkelen.
#4: Sett opp OneDrive og lagre filene dine i nettskyen

Windows 10 har innebygd støtte for lagring i nettskyen. Tjenesten OneDrive, som er Microsofts egen tjeneste, gir deg flere gigabytes med gratis lagring på nett, direkte i Filutforsker.
Fordelene med slik lagring er mange, men det viktigste er at filene dine blir tilgjengelig, ikke bare på PC-en din, men også på mobilen, nettbrettet og andre PC-er du måtte bruke, for eksempel på jobben.
I denne artikkelen beskriver vi hvordan du kommer i gang med den nyeste versjonen av OneDrive, som ble lansert tidligere i høst.
#5: Installer favorittprogrammene dine kjapt og sikkert

Selv om veldig mye av PC-aktivitetene dine skjer gjennom nettleseren, trenger du også noen programmer lokalt. Personlig installerer vi for eksempel alltid Spotify, 7Zip, VLC og Foxit Reader. Hvorfor ikke gjøre det i en fei, på en trygg måte?
Det er her nettjenesten Ninite kommer inn i bildet. Dette fantastiske nettstedet lar deg velge mellom en rekke av de mest populære gratisprogrammene som finnes. Huk av for de du ønsker å installere, trykk Install - og resten går av seg selv. Og det beste av alt: Alle uønskede vedheng er luket bort for deg, så du får bare det du ber om. Les mer om Ninite.
Lykke til!
