Fiks pikselen

Defekte piksler på den nyinnkjøpte LCD-skjermen? Her er et par tips.

Publisert
Sist oppdatert

Av alle ting som kan irritere deg er det lite som slår pikselfeil på en splitter ny LCD-skjerm. Noen få produsenter gir deg garanti mot problematiske piksler, men for mange kunder betyr en enkelt lysende piksel frustrasjon og tenners gnissel.

For å ta ting - og problemet - fra begynnelsen, la oss først se på hva en piksel er. Pikselen er en skjerms minste enkeltpunkt - kort og greit er en moderne skjerm bygd opp av millioner slike i rad og rekke. Jo flere piksler, jo høyere oppløsning.

En piksel består egentlig av tre subpiksler - rød, grønn og blå - der hver enkelt kan settes til å filtrere det hvite baklyset og således skape en bestemt farge. Hos defekte piksler vil en eller flere av subpikslene ha en feil og derfor ikke skape den riktige fargen, noe som gjør at den skiller seg ut fra de omliggende pikslene.

Døde eller defekte?

Mange sidestiller en defekt piksel med en død piksel, men det er faktisk forskjell på piksler som ikke fungerer som de skal. I realiteten er det tre forskjellige typer defekte piksler: døde, varme ("hot pixels") og fastlåste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer