Fiks pikselen

Defekte piksler på den nyinnkjøpte LCD-skjermen? Her er et par tips.

Publisert
Sist oppdatert

Av alle ting som kan irritere deg er det lite som slår pikselfeil på en splitter ny LCD-skjerm. Noen få produsenter gir deg garanti mot problematiske piksler, men for mange kunder betyr en enkelt lysende piksel frustrasjon og tenners gnissel.

For å ta ting - og problemet - fra begynnelsen, la oss først se på hva en piksel er. Pikselen er en skjerms minste enkeltpunkt - kort og greit er en moderne skjerm bygd opp av millioner slike i rad og rekke. Jo flere piksler, jo høyere oppløsning.

En piksel består egentlig av tre subpiksler - rød, grønn og blå - der hver enkelt kan settes til å filtrere det hvite baklyset og således skape en bestemt farge. Hos defekte piksler vil en eller flere av subpikslene ha en feil og derfor ikke skape den riktige fargen, noe som gjør at den skiller seg ut fra de omliggende pikslene.

Døde eller defekte?

Mange sidestiller en defekt piksel med en død piksel, men det er faktisk forskjell på piksler som ikke fungerer som de skal. I realiteten er det tre forskjellige typer defekte piksler: døde, varme ("hot pixels") og fastlåste.

Døde piksler er enkle å se mot en hvit bakgrunn, og kjennetegnes ved at de er mørke - altså "avslåtte". Dette kan være på grunn av en maskinvarefeil som ikke gir strøm til pikselen, og i så fall kan den ikke fikses ved noen av metodene som er beskrevet i denne artikkelen.

Varme piksler er det motsatte av døde piksler - disse er alltid "på" og sees derfor som en lysende hvit piksel mot en mørk bakgrunn.

Fastlåste piksler er som regel røde, grønne eller blå, men kan av og til ta andre farger - også sort.

Fikse pikselen I

Fiks pikselen


Noen defekte piksler lar seg lure til å fungere igjen. Men det kommer mye an på hva slags feil pikselen har.

Fastlåste piksler er de som har den største muligheten for å fikses - noe de i visse tilfeller gjør av seg selv. Men det er ikke noe poeng i å vente i måneder eller år på dette, det finnes en rekke programmer og faktisk noen fysiske teknikker som kan fikse pikselen.

For å ta programvare først - her settes i de fleste tilfeller skjermen til å raskt forandre farger, noe som skal stimuleres de problematiske subpikselene. Dette finner du blant annet her:

JScreenFix - kan også brukes på mobiltelefoner og mot innbrenning på plasmaskjermer.
Killdeadpixel.com - alt du trenger er en nettleser...
UDPixel - hjelper deg også med å se etter defekte piksler, selv om vi mener det ikke er noen god grunn til det. Den gamle regelen om at du ikke har vondt av hva du ikke vet gjelder så avgjort her...

Fikse pikselen II

Hvis ikke programvare hjelper har også mange hatt hell med å manipulere skjermen fysisk, men for all del er dette noe som må gjøres med forsiktighet og på eget ansvar. Du kan ødelegge flere piksler eller skrape opp skjermen, men når det er sagt er ikke det noe som vanligvis skjer.

Denne er det skikkelig kjedelig å ha døde piksler på...
Denne er det skikkelig kjedelig å ha døde piksler på... Vis mer


Det er flere metoder å gå frem på: massasje, trykk og tapping - som i praksis altså er mye av det samme. Felles for alle metodene er at det er en varsom hånd som gjelder - og som med så mange andre ting her i livet er det ingen garantier for at det virker, men vi har selv oppleved opplevd å kunne "friskmelde" piksler etter slik behandling.

Massasje går ut på å trykke forsiktig på det døde stedet på skjermen med en liten men butt gjenstand (en stylus-penn til PDA eller lignende er perfekt), så masserer du forsiktig opp og ned og frem og tilbake.

Trykkmetoden går ut på å først sikte deg inn på den dårlige pikselen for så å slå av skjermen. Deretter anbringes et svakt trykk på det aktuelle punktet, og så skrus skjermen på mens trykket holdes. Slipp etter et par sekunder.

Tapping foregår med skjermen påskrudd og helst sort bakgrunn. Start å tappe på pikselen, men ikke hardere enn at du såvidt ser en hvit glød rundt punktet der skjermen treffes. Rundt 10 tappinger burde holde dersom denne metoden virker - øk om ønskelig trykket noe underveis.

Hvis det ikke fungerer første gang forsøk igjen med en annen metode - eller bruk litt mer kraft. Men husk altså at på langt nær alle piksler lar seg fikse på denne måten.

Har DU noen tips? Fortell gjerne om dem i diskusjonstråden under.

(Publisert første gang februar 2008, oppdatert 5. april 2009)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer