CES 2018: Dingsene som skal hjelpe deg å sove bedre

Fiks søvnproblemene med en av disse CES-nyhetene

Nå skal vi ikke lenger bare registrere søvnen vår.

KLEM DEG I SØVN: Hold rundt soveroboten Somnox, og så vil den begynne å «puste» i takt med deg, noe som skal få deg til å slappe av og til slutt sovne, lover produsenten. Foto: Somnox
KLEM DEG I SØVN: Hold rundt soveroboten Somnox, og så vil den begynne å «puste» i takt med deg, noe som skal få deg til å slappe av og til slutt sovne, lover produsenten. Foto: Somnox Vis mer
Publisert

Vi har i flere år hatt aktivitetsarmbånd som kan registrere søvnen vår, men få av produktene har gitt noe særlig nytteverdi utover det at vi kan se hvor lite eller mye vi sover - hvis det i det hele tatt stemmer. Denne typen søvnregistrering går nemlig ikke for å være så pålitelig.

På årets CES-messe var en av trendene «sleep gadgets», eller sovedingser om du vil. Ulike teknologiske produkter som skal brukes for å få en god natts søvn. Ikke en ny kategori (det skal være andre året på rad at CES har en egen søvndings-avdeling), men nå begynner enda flere aktører å kaste seg på.

Litt ironisk kanskje, da «dingser», først og fremst mobilen og det blå lyset fra mobilskjermen, er årsaken til at flere sliter med å sove.

Vi har samlet sammen noen av de mest interessante søvndingsene fra CES 2018.

Nokia Sleep

I 2016 kjøpte Nokia opp selskapet Withings, produsent av en rekke helse- og treningsrelatert utstyr som aktivitetsarmbånd og -klokker, smartvekt, blodtrykksmåler, termometer og så videre.

Nokia selger nå produktene under egen merkevare, og følger opp med nye løsninger.

På årets CES-messe lanserte de Nokia Sleep, en liten matte du plasserer under madrassen din med «avanserte sensorer» som kan registrere sovemønsteret ditt. En slags avansert søvnmåler, med andre ord.

VET OM DU SNORKER: Nokia Sleep kan ikke bare registrere når du sover, den får også med seg om du snorker. Foto: Nokia
VET OM DU SNORKER: Nokia Sleep kan ikke bare registrere når du sover, den får også med seg om du snorker. Foto: Nokia Vis mer

I tillegg til å kunne fange opp søvnsyklusen din, kan den måle puls og registrere om du snorker. I den medfølgende appen kan du få full oversikt over hvordan natta har vært, med forslag til hvordan du eventuelt kan forbedre søvnen din over tid.

Det finnes dessuten integrasjon med automatiseringstjenesten IFTTT, slik at når du legger deg eller står opp om morgenen, så kan Nokia Sleep fungere som en bryter for blant annet lys og termostat om du har det koblet opp mot et smarthjem-system.

Nokia Sleep skal komme i salg i første kvartal, og vil koste 99 dollar, cirka 800 kroner.

Apple kjøpte for øvrig opp et lignende produkt i fjor kalt Beddit, ifølge The Verge, men om de har planer om å slippe noe sånt selv, er uvisst.

Philips SmartSleep

Philips har en litt annen tilnærming til «hjelpe deg å sove bedre»-konseptet med SmartSleep, et pannebånd som skal ha innebygde sensorer som måler hjerneaktivitet og deler dataene med en mobilapp.

Når du er i dyp søvn, skal pannebåndet begynne å spille av hvit støy, altså jevn bakgrunnsstøy, som ifølge noen undersøkelser har vist seg å være søvnfremmende.

Om det er noe behagelig å sove med pannebåndet, som The Verge mener ser ut som en bleie, er en annen sak.

Philips SmartSleep kommer i salg til våren, og vil koste 400 dollar, rundt 3.200 kroner.

PANNEBÅND ELLER BLEIE: Teknologinettstedet The Verge er ikke fryktelig imponert over hvordan sove-pannebåndet til Philips ser ut, og beskriver det som en "ill-formed diaper". Paret på produktbildet ser jo ikke spesielt lure ut... Foto: Philips
PANNEBÅND ELLER BLEIE: Teknologinettstedet The Verge er ikke fryktelig imponert over hvordan sove-pannebåndet til Philips ser ut, og beskriver det som en "ill-formed diaper". Paret på produktbildet ser jo ikke spesielt lure ut... Foto: Philips Vis mer

Dreamlight

Hvis du ikke lar deg avskrekke av å sove med et smart-pannebånd, hva med en smart-ansiktsmaske? Dreamlight er et annen produkt vist frem på CES og som blir lansert på folkefinansieringsnettstedet Indiegogo senere denne måneden.

IKKE AKKURAT DISKRET: Philips' pannebånd har ingenting å stille opp mot Dreamlight-maska hva gjelder klumpete design. Foto: Dreamlight
IKKE AKKURAT DISKRET: Philips' pannebånd har ingenting å stille opp mot Dreamlight-maska hva gjelder klumpete design. Foto: Dreamlight Vis mer

Ansiktsmaska er tykkere enn din vanlige ansiktsmaske, og er laget av skumgummi. På innsiden, sitter et sett med LED-lys, infrarøde sensorer, optisk pulsmåler og høyttalere.

Når du skal sove, setter du maska på, og så vil et oransje lys pulsere i 15 minutter for å stimulere melatonin-produksjonen, ifølge Engadget. Melatonin er kroppens eget søvnhormon.

Det pulserende lyset skal også fungere som en pusteguide, slik at du puster inn når lyset går på og puster ut når lyset går av. Samtidig får du spilt av rolig musikk som skal virke avslappende.

Dreamlight-maska har også en gradvis oppvåkningsfunksjon, og kan også spore søvnen din.

Når Dreamlight kommer i salg, gjenstår å se, men prisene skal visstnok starte på 100 dollar, drøye 800 kroner. Det skal lanseres på Indiegogo i løpet av kort tid.

Somnox

Somnox er kanskje den søteste sovedingsen fra CES 2018. En liten robot, eller «soverobot» om du vil.

SOV I RO(BOT): Somnox ser mer ut som en pute enn robot. Holder du hardt rundt den, vil den begynne å puste, og på den måten regulerer den din pust. Foto: Somnox
SOV I RO(BOT): Somnox ser mer ut som en pute enn robot. Holder du hardt rundt den, vil den begynne å puste, og på den måten regulerer den din pust. Foto: Somnox Vis mer

Alt du trenger å gjøre er å holde rundt den. Den simulerer pusting (og ifølge produsenten vil det å føle noens pusterytme påvirke din egen), noe som skal få deg til å stresse ned og til slutt sovne.

Den spiller også av hvit støy eller andre avslappende lyder. I stedet for å ligge i skje med din bedre halvdel, altså (og så slipper du dårlig morgenånde…). Så skrur den seg av når du har sovnet.

Foreløpig kan ikke Somnox brukes til søvnregistrering, men ifølge Engadget er det planer om det etter hvert.

Somnox ble ferdigfinansiert på Kickstarter i forrige måned, og har nå blitt lansert på Indiegogo i tillegg. Forhåndsbestillene er lovet å bli klare i løpet av året.

Utsalgsprisen ser ut til å bli 550 dollar, drøye 4.400 kroner.

Nightingale

SPILLER AV AVSLAPPENDE LYDER: Nightingale-strømadapteren er en slags hvit støy-boks som gjør at du slipper å ligge å høre på forstyrrende lyder utenfor soverommet. Den skal også kunne lyse opp rommet med LED-lys. Foto: Nightingale
SPILLER AV AVSLAPPENDE LYDER: Nightingale-strømadapteren er en slags hvit støy-boks som gjør at du slipper å ligge å høre på forstyrrende lyder utenfor soverommet. Den skal også kunne lyse opp rommet med LED-lys. Foto: Nightingale Vis mer

Nightingale er en sovedings du ikke har på eller nær kroppen. Faktisk er dette noe du plugger i strømuttaket ditt.

Den lille boksen skal sperre ute forstyrrende lyder fra soverommet ditt (eller «tepper rommet ditt med lyd», som de selv skriver på sine nettsider), noe som skal få deg til å sovne raskere og sove lengre.

Systemet kan tilpasses etter romtype og akustikk, og vil foreslå et «lydteppe» basert på om du for eksempel snorker eller har tinnitus, ifølge Digital Trends.

Nightingale er ferdigfinansiert på Kickstarter, og er nå tilgjengelig for forhåndsbestilling for 249 dollar, cirka 2.000 kroner, og skal være leveringsklare i februar.

SleepScore Max

Dette er en høyttaler-lignende sak som er ment å stå på nattbordet ditt for å registrere søvnen din.

AVANSERT VEKKERKLOKKE: SleepScore Max har innebygd alarmfunksjonalitet, men hovedfunksjonen er å finne ut hvor lenge og bra du sover. Foto: SleepScore
AVANSERT VEKKERKLOKKE: SleepScore Max har innebygd alarmfunksjonalitet, men hovedfunksjonen er å finne ut hvor lenge og bra du sover. Foto: SleepScore Vis mer

Ifølge The Verge kan den ved å sende radiobølger gjennom lufta overvåke pusten din for å gi deg en «sleep score», altså for å måle kvaliteten på søvnen din. Deretter vil du få serverte forslag til hvordan du kan forbedre den, alt uten å måtte ha mobilen eller andre dingser i senga.

SleepScore Max koster 149,99 dollar, drøye 1.200 kroner, og er tilgjengelig nå.

Flere saker fra årets CES-messe

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer