Apple oppdaterer MacBook Pro

Fikser trøblete tastatur - for fjerde gang

Første Apple-bærbare med åttekjerners prosessor.

ARBEIDSHEST: Apple leverer for første gang en bærbar Mac med åttekjerners prosessor, noe som kommer blant annet foto- og videoredigerere til gode. Foto: Apple
ARBEIDSHEST: Apple leverer for første gang en bærbar Mac med åttekjerners prosessor, noe som kommer blant annet foto- og videoredigerere til gode. Foto: Apple Vis mer
Publisert

Apple oppdaterte i går sin serie med MacBook Pro-bærbare maskiner med såkalt Touch Bar. Raskere prosessorer og forbedringer til det omdiskuterte «sommerfugl»-tastaturet er de to store nyhetene denne gangen.

Både 13- og 15-tommermodellen har fått nye spesifikasjoner.

Kraftigste noensinne?

De største endringene kommer til 15-tommeren, da de er blitt utstyrt med Intels 9. generasjon Core-prosessorer.

«Innstegsmodellen», som starter på 26.990 kroner, er utstyrt med en sekskjerners 2,6 GHz Intel Core i7-prosessor på 6 kjerner. Den neste modellen leveres med en åttekjerners 2,3 GHz Intel Core i9-prosessor.

Det er første gang Apple har hatt en MacBook Pro med åttekjerners prosessor.

Enkelt forklart: Jo flere kjerner, jo flere oppgaver kan maskinen gjøre samtidig uten at det går tregere.

Apple sier den raskeste modellen er opptil 40 prosent kjappere enn forrige generasjon bærbar med sekskjerners prosessor, og kaller det for «den raskeste bærbare Mac-en noensinne».

Brukere som oppgraderer fra forrige generasjons MacBook Pro-maskiner med firekjerners prosessor bør oppleve en dobling av ytelsen sammenlignet med de modellene.

Oppgraderingen av 13-tommerutgaven av MacBook Pro med Touch Bar er ikke like stor. Innstegsmodellen, som starter på 19.990 kroner, kommer «bare» med 8. generasjon Intel-prosessorer, en firekjerners 2.4 GHz Intel Core i5-prosessor, med mulighet for å oppgradere til 2,8 GHz Intel Core i7-prosessor.

Øvrige spesifikasjoner ser ut til å være uforandret, med samme grafikkort eller integrerte grafikkort, lagringskapasitet og arbeidsminne. Designet er også det samme som før.

De «vanlige» 13-tommers MacBook Pro uten Touch Bar er ikke oppgradert.

Fikser tastaturet igjen

Den andre store endringen med de nye modellene er en oppdatert utgave av Apples tastatur med såkalt sommerfugl-mekanisme, som ble introdusert med 12-tommer MacBook i 2015 og nå finnes i alle nyere bærbare Mac-er

Faktisk er det fjerde gang Apple gjør endringer til dette tastaturet.

Innføringen av tastaturet har blitt svært omstridt. Ikke bare fordi Mac-brukerne foretrekker det gamle tastaturet, men også fordi det nye har vært forholdsvis problematisk.

Tastatur har sluttet å fungere fordi støv og smuss har samlet seg under tastene. Problemet har vært såpass omfattende at Apple opprettet et gratis reparasjonsprogram for dem som er rammet.

Apple sier de nå har byttet et materiale på den trøblete tastemekanismen, noe som skal redusere problemene med ikke-fungerende taster eller dobbelttasting.

Samtidig utvider Apple reparasjonsprogrammet ytterligere til å gjelde alle maskiner med tastatur med sommerfugl-mekanisme, inkludert alle bærbare Mac-er lansert i 2018 (frem til nå har ikke disse vært på listen). Programmet skal dekke reparasjon på tastaturet på disse maskinene fire år etter opprinnelig kjøp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer