Filsystemer

FAT16, FAT32, NTFS. Hvilket system bør du velge? Her får du oversikt over filsystemer for Windows, og fordeler og ulemper ved systemene

Filsystemer
Publisert
Sist oppdatert

Et filsystem brukes av et operativsystem eller et program for å organisere og holde orden på filer. Hvilket filsystem er egentlig best for Windows, FAT16, FAT32 eller NTFS? Svaret avhenger av hvilken Windows-versjon du bruker og hvordan du skal bruke den. Bruker du Windows NT, 2000 eller XP, er NTFS i utgangspunktet det klart beste alternativet. FAT32 er også et godt alternativ, men har dårligere sikkerhet og mangler ganske mange funksjoner som NTFS har. FAT16 derimot har såpass begrensede muligheter at det er kun aktuelt hvis du bruker MS-DOS eller en eldre Windows-versjon.

FAT16

FAT eller FAT16 er et filsystem som kun bør brukes hvis du skal installere mange Windows-versjoner (multiboot) på samme datamaskin, eller hvis du skal bruke MS-DOS. FAT32 er et klart bedre alternativ, men støttes ikke av Windows 95 OSR1 eller eldre versjoner av Windows. OEM Service Release (OSR) 1 var den første oppdateringen av Windows 95 etter originalversjonen.

Fordeler med FAT16:

  • Best på små harddisker under 256 MB.
  • Støttes av alle Windows-versjoner og MS-DOS. Kan derfor brukes når du har mange Windws-versjoner på samme PC (multiboot).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer