Finn beste gratisalternativ

Det finnes gratisalternativer til nært sagt alle kommersielle programmer.

Publisert
Sist oppdatert

Photoshop, Office, Nero, Dreamweaver - tusenlappene baller fort på seg hvis du skal kjøpe alt du trenger av programvare.

Heldigvis finnes det ildsjeler som er villige til å legge ned betydelige mengder arbeid uten å kreve penger for det. Mange av disse programmene er også såkalt "open source" (åpen kildekode), der hvem som helst kan laste ned kildekoden og bidra med feilrettinger, utvidelser og modifikasjoner.

Nettstedet Open Source Alternative har tatt seg på jobben med å sette alle disse gratisprogrammene i system, og knytte dem mot de kommersielle programmene de kan erstatte.

Les også: Se TV gratis på PC-en

Her er gratisvariantene (med åpen kildekode) av noen av de mest kjente kommersielle programmene:

Adobe Photoshop

Paint.net (Windows, http://www.getpaint.net/) - Støtte for blant annet layers, ubegrenset angre-funksjon, spesialeffekter og andre kjekke verktøy. Tidligere omtalt i denne artikkelen.

Gimpshop (Windows/Mac/Linux, http://www.gimpshop.com/) - Populær modifikasjon av The Gimp, der menyer og annet er lagt opp slik at det i stor grad vil være kjent for Photoshop-brukere.

Nero Burning ROM

InfraRecorder (Windows, http://infrarecorder.sourceforge.net/) - Kan blant annet brenne dual layer-plater og ISO-filer, samt kopiere DVD-plater på direkten.

Burn (Mac, http://burn-osx.sourceforge.net/) - Kan brenne ISO-filer, DVD- og SVCD-plater, Mac+PC-plater og mer til.

>> Les også: 10 gratisprogrammer som burde ha fulgt med Windows

PowerDVD

VLC Media Player (Windows/Mac/Linux, http://www.videolan.org/) - Svært populær mediespiller som også kan spille DVD-plater, Divx-filmer med undertekster og også direkte fra VIDEO_TS-kataloger dersom du har rippet plata til harddisken.

Mplayer (Windows/Mac/Linux, http://www.mplayerhq.hu/design7/news.html) - Spiller av det meste, og kan også konvertere mellom ulike formater.

Dreamweaver

SeaMonkey (Windows/Mac/Linux, http://www.seamonkey-project.org/) - Nettleser, e-post og webutvikling i én og samme pakke.

Quanta Plus (Mac/Linux, http://quanta.kdewebdev.org/) - Anerkjent webutviklingsprogramvare som også støtter debugging av PHP, WYSIWYG-redigering og mer til.

På jakt etter gratisalternativer til andre programmer? Open Source Alternative er din venn.

Oppdatert: En av våre lesere har i debatten også tipset om en annen nettjeneste med open source-alternativer til kjente programmer. Den finner du på http://www.linuxalt.com/.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer