Finner filmene du vil elske

Glad i film? Da vil du like Jinni.

Finner filmene du vil elske
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra har det sprunget frem flere nettjenester som tar sikte på å gi deg anbefalinger.

Mest kjent er kanskje musikktjenestene Pandora og Last.fm, og også vår nye musikkfavoritt, Spotify, inneholder en viss funksjonalitet for å gi deg anbefalinger basert på hva du tidligere har hørt på.

Disse tjenestene bruker ulike tilnærminger på å anbefale deg musikk. For eksempel bruker Pandora en algoritme som baserer seg på sangenes innhold - f.eks. rytme, bruk av vokal, volumvariasjoner, sangoppbygging etc., der et titalls aspekter ved en sang er vurdert av en haug av eksperter. På den måten kan de si at dersom du liker sang A vil du også like B - fordi sangene har mye til felles. Denne teknologien har de kalt The Music Genome - prosjektet der "genene" til sanger samles inn.

Last.fm bruker en annen tilnærming - hvis du liker sang A og mange som liker sang A også liker sang B, vil Last.fm anbefale deg å høre sang B, som du også etter all sannsynlighet vil like. Helt uavhengig av om sangene ligner på hverandre.

Andre igjen, som for eksempel Meemix, tar også høyde for hva slags humør sangene passer til. Er du i godt humør og ønsker noe upbeat, får du andre anbefalinger enn om du har kjærlighetssorg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer