Scout hidden camera finder:

Finner skjulte kamera

Denne lille dingsen skal kunne avsløre selv de minste kameraene.

LYSER TILBAKE: Scout lar deg lete etter skjulte kameraer. Her sitter det ett i stikkontakten. Foto: Spyguy/YouTube
LYSER TILBAKE: Scout lar deg lete etter skjulte kameraer. Her sitter det ett i stikkontakten. Foto: Spyguy/YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skjulte kameraer kan befinne seg i alt fra røykvarslere til kosebamser, og i en nylig amerikansk undersøkelse blant Airbnb-gjester, svarte 58 prosent av respondantene at de var bekymret for skjulte kameraer i boligen de leide.

Det var ikke grunnløst - i den samme undersøkelsen oppgav 11 prosent at de faktisk hadde funnet skjulte kameraer i en Airbnb-bolig.

Tidligere i år rapporterte New York Times at så mye som 1600 motell-gjester i Sør-Korea hadde blitt filmet i all hemmelighet, der bakmennene tok betalt for at andre kunne følge med på videostrømmene på nettet. De små 1 mm-kameraene var plassert i alt fra hårfønerholdere til tv-bokser.

Slike historier kan definitivt gjøre at man blir skeptisk til å sove borte.

Finner kameraene

Men selv om kameraene ofte er bittesmå, kan de oppdages.

Mannen bak nettstedet Spyguy, som i en årrekke har spesialisert seg på å selge overvåkingskameraer og annet spionasjeutstyr, har nå laget Scout, som skal hjelpe deg i å oppdage slike kameraer.

Innretningen er ganske enkelt en ring med sterke, røde LED-pærer, som lyser opp når du holder knappen inne. I mens skal du se igjennom hullet i ringen, på jakt etter prikker som lyser tilbake.

Finner skjulte kamera

De fleste slike kameraer er nemlig utstyrt med infrarøde filtre for å fungere i mørket, og nettopp dette vil gjøre at lyset reflekteres fra kameralinsa når du ser på den igjennom Scout. Det skal også være mulig å oppdage kameraer uten et slikt filter, men de vil da ikke lyse like sterkt tilbake.

I bildeeksempelet på toppen av denne siden, ser du en liten rød prikk inni stikkontakten som da er et skjult kamera. I Scout-pakken får du også med et bittelite kamera slik at du kan prøve ut løsningen.

I USA tar Spyguy 100 dollar for Scout, men ser foreløpig ikke ut til å sende til Norge.

Vis mer Vis mer

Kan oppdages med mobilen

Det finnes også annet lignende utstyr som er laget for å oppdage skjulte kameraer, som gjerne baserer seg på stråling og den slags, men du kan også komme langt med din egen mobiltelefon.

En måte å oppdage skjulte kameraer på, er å sjekke hvilke enheter som er koblet til det trådløse nettverket i boligen. Dersom et kamera overfører bilder til nettet, er det jo nødvendigvis også nødt til å være tilkoblet.

Mange apper lar deg sjekke hvilke enheter som er koblet til det trådløse nettet, for eksempel Fing (Android/iOS), der du da har grunn til å være skeptisk dersom det er enheter der du ikke drar kjensel på.

Et annet triks er å bruke den vanlige kameraappen din i mørket. Den kan nemlig se det infrarøde lyset fra slike kameraer (som vi mennesker ikke kan se), som de typisk vil bruke når det er mørkt i rommet. Ser du noe lyse gjennom kamerasøkeren når det er mørkt, men uten at du ser det med det blotte øye, bør det ringe ei bjelle.

Dette trikset kan også brukes til andre smarte ting:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer