Firefox 1.0 utfordrer Internet Explorer

Mozilla Firefox har allerede blitt skrytt opp i skyene av proffe brukere og sikkerhetseksperter. Nå er nettleseren som for alvor kan utfordre Internet Explorer endelig ferdig, og vi har gått den nærmere i sømmene.

Publisert
Sist oppdatert

Firefox 1.0 utfordrer Internet Explorer

  1. Store Firefox-bilder


Den første fullversjonen av Mozilla Firefox kommer etter over ett års planlegging og utvikling, og resultatet kan i følge mange føre til det første virkelige slaget mellom åpen kildekode og Microsoft.

Internet Explorer og Outlook-programmene til Microsoft er de største "synderne" hva virus og hacker-angrep angår, og mange har lenge håpet på et fullgodt alternativ. Mozilla Firefox, som allerede har blitt lastet ned av titalls millioner kan være nettopp det, og har endog mange egenskaper som Internet Explorer mangler.

Firefox 1.0 utfordrer Internet Explorer


Den fremste egenskapen til den lille nettleseren er at den klarer å by på svært mange funksjoner og samtidig være både diskrét og minimalistisk. Hvis du ikke trenger de mange nyvinnende funksjonene, blir du ikke plaget av dem, og får allikevel en fullverdig nettleser.

Vinduer i vinduet - arkfaner

Ta for eksempel "fanevinduer", eller "tabbed browsing", som åpner arkfaner for nye nettsider i det samme vinduet - en egenskap som samtidig lar oss bokmerke og åpne hele serier med faner samtidig. Det er vanskelig å beskrive hvor mye dette kan øke produktiviteten når du åpner og leser mange nettsider samtidig.

Dette har riktig nok vært på plass i den norske Opera-nettleseren ganske lenge, men kanskje ikke i en så elegant gjennomføring. Se bildeserien for hvordan det fungerer i praksis.

Levende bokmerker

Firefox er dog helt alene om støtten for "levende bokmerker", og "finn mens du skriver". Førstnevnte er et konsept som gjør det enklere og lettere å få oversikt over for eksempel Aftenpostens nyheter uten åpne selve nettsiden. Dette er mulig på grunn av RSS (Really Simple Syndication) - som oppdaterer bokmerkene med nyheter etter hvert som aftenposten oppdateres. Klikker du på bokmerket, kommer du til nettsiden.

Firefox 1.0 utfordrer Internet Explorer


"Finn mens du skriver" er kanskje det kraftigste søkeverktøyet som finnes i noen av dagens nettlesere - selv om det tar litt tid å venne seg til. Kort fortalt finner det det du skriver på tastaturet uten videre; begynner du å skrive "firefox" på denne siden, blir firefox i teksten markert. Søker du etter en peker, kan et trykk på returknappen sende deg til neste side, uten at du trenge å åpne noen menyer eller åpne dialogbokser.

Integrert Google

Det er også en søkeboks for Google øverst i høyre hjørne av hovedvinduet, som også støtter massevis av andre søkemotorer og indekser - fra IMDB til eBay til Wikipedia. Takket være den store utviklermassen bak Firefox oppdateres nettleseren til stadighet med nye utvidelser av dette slaget.

Rent bortsett fra dette er Firefox allerede oversatt til norsk, og har muligheten til å blokkere de fleste popup-vinduene og virusene som finnes der ute - uten at det går på bekostning av funksjonaliteten. Windows Media Player fungerer for eksempel helt utmerket som plugin, i likhet med Flash og de fleste andre.

Liten og lett

Egenskapene til Firefox er så mange at det er overraskende at utviklerne har fått plass til alt sammen i en pakke på knappe 5 megabyte, som åpnes på to sekunder og har et grensesnitt og en responstid som best kan beskrives som "lett." Nettsidene åpnes og navigeres minst like raskt som i Internet Explorer eller Opera, og de ekstra egenskapene - som alle er lagt til med brukeren som tyngdepunkt - gjør nesten hele nettleseren til et stort pluss.

En av de største fordelene til Firefox er kanskje hva programmet ikke er: Internet Explorer. Dermed er ikke programmet utsatt for det samme antallet angrep og virus som Microsoft sin innebygde nettleser, og samtidig blir det også en av de enkleste måtene å sikre PC-en på.

Her kan du laste ned Firefox
Se skjermbilder av Firefox

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer