Fjerne ransomware på PC-en?

Nettstedet No more ransom med remedier for en rekke varianter.

EGEN NETTSIDE: Nettsiden «No more ransom» lar deg laste opp krypterte filer for å sjekke om de kan reddes uten at du trenger å betale. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
EGEN NETTSIDE: Nettsiden «No more ransom» lar deg laste opp krypterte filer for å sjekke om de kan reddes uten at du trenger å betale. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å bli rammet av såkalt crypto-ransomware er noe av det skumleste man kan oppleve som PC-bruker.

Dette er nemlig en fellesbetegnelse på ondsinnede programmer som krypterer alle brukerfiler (dokumenter, bilder, musikk og lignende) for deretter å avkreve betaling fra deg for å låse dem opp igjen; ofte flere tusen kroner.

Selv om Windows-brukere oftest blir rammet, kan det også ramme Mac, telefoner og TV-er.

Og i utgangspunktet finnes det ingen motgift, siden du er nødt til å få tak i nøkkelen filene er krypterte med. Teknikken baserer seg på nøyaktig det samme som gjør det sikkert å bruke nettbank og andre ting på nettet.

Nettside med kjente løsninger

Fra tid til annen klarer politiet, sikkerhetsselskaper og andre å få tak i disse nøklene gjennom aksjoner mot bakmennene, slik at brukerne kan låse opp filene sine igjen uten å betale.

Det gjelder slett ikke all ransomware, og det er fortsatt svært mange ransomware-varianter som ikke har noen effektiv motgift.

Nettsiden No more ransom er laget av Europol, politiet i Nederland, sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs og Intel Security, der de har samlet alle ransomware-variantene der det finnes en kjent motgift.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer