Fjerne tekst fra bilder?

Publisert

Spørsmål:

Hei,

Jeg har skannet en del gamle familiebilder. Mange av personene er ukjente for meg, og derfor har jeg lyst å skrive navnet direkte på bildene. Problemet er bare at jeg ikke får fjernet/redigert teksten når jeg henter bildet fram igjen, noe jeg ønsker å gjøre for eksempel hvis jeg skal skrive ut bildene. Hva skal jeg gjøre?

Einar

Datadoktoren svarer:

Det er heldigvis flere bildebehandlingsprogrammer som lar deg redigere tekst som er lagt til et bilde. Problemet er bare at du må huske å lagre bildet i riktig format. Vanlige formater som BMP, JPEG og GIF, støtter ikke denne formen for redigering.

En profesjonell bildebehandler ville selvsagt klare å retusjere bort teksten, men dette er både tidkrevende og ikke minst dyrt, med mindre du klarer biffen selv. Men det er uansett feil metode og bortkastet tid.

Løsningen er såkalte tekst-lag, som støttes av både Photoshop 5 og nyere utgaver av Paint Shop Pro. Teksten blir i dette tilfellet liggende som en egen transparent oppå selve bildet. For at ikke teksten skal smelte sammen med bildet, må bildet lagres i Photoshops PSD-format, eller Paintshops PSP-format.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer