Fjerner søppel fra epost

Dersom du noensinne har vært "dum" nok til å legge igjen e-postadressen din ett eller annet sted på nettet, mottar du helt sikkert søppel fra folk og firma du aldri har ønsket å ha noe med å gjøre. McAfee SpamKiller er et av mange produkter som skal hjelpe deg å bli kvitt en del av dritten. Men funker det?

Fjerner søppel fra epost
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Internetweek koster nå spam-post næringslivet i USA og Europa mer enn 100 milliarder kroner i året. I tillegg bruker privatpersoner enorme summer på å laste ned og slette plagsom e-post hver eneste dag. Selv om det er relativt vanskelig å si i hvor høy grad ulike tall er riktige eller uriktige, er i hvert fall én ting sikkert, så lenge det ikke kommer virkelig strenge lover mot denne type søppel, vil mengdene bare øke og øke.

Å hindre søppelpost er ikke noen enkel affære. Avsenderne blir mer og mer fantasifull både når det gjelder adresser og emne, i håp om å "lure" brukerne, og antispamprogrammene blir på sin side mer og mer omfattende i sine forsøk på å lure avsenderne. Slik vil det bare fortsette helt til utsendelse av dritten blir ulovlig i EU og USA (deretter kan vi bare sperre epost fra land hvor vi vet det forekommer mye søppel).

Fjerner dustete e-post

SpamKiller benytter en rekke metoder for å fjerne dustete epost. Først og fremst tar den utgangspunkt i et utall regler for avsenderadresse, emne, tekst i meldingen og hvilket land den er sendt fra. I tillegg kan man lage nye regler selv, og så bruker programmet en kombinasjon av disse "filtrene" som et utgangspunkt for å fjerne alle e-poster med tvilsomme avsendere og/eller tvilsomt innhold. Siden avsenderne av dette søppelet hele tiden benytter nye metoder for å "lure" oss brukere, kan man hele tiden laste ned nye filtre, og effektiviteten til disse er naturligvis avgjørende for om SpamKiller fungerer effektivt eller ikke.

McAffe SpamKiller støtter både POP3, MSN/Hotmail og MAPI-basert e-post, men finnes ikke i en server-versjon som f.eks. kan henges på Microsoft Exchange. Det er i og for seg en enkel sak å benytte MAPI til å kontrollere og fjerne nedlastet søppel selv om man benytter Exchange sentralt, men de fleste firma av litt størrelse har (eller bør i hvert fall ha) spam-sjekk som en del av epostsystemene sine.

Målgruppen er i så måte oss "vanlige" brukere som laster ned epost fra ulike steder, og man kan altså samle alle epostkontoer i progammet.

Programmet legger "drepte" (killed) eposter i en egen mappe som kan sjekkes ved behov -- slik at de en gang for alle er borte fra innboksen. Den merker også andre "tvilsomme" eposter slik at man selv kan velge om disse har innhold/utforming som bør fjernes, og det er enkelt å lage nye regler som så vil gjelde også dem. Man kan definere "venner", avsendere som ikke skal defineres som søppelpostmennesker, eller land man ikke vil motta epost fra. I tillegg kan programmet settes opp slik at avsenderne automatisk rapporteres og slik at det automatisk gir beskjed om at brukernes epost "ikke finnes" og dermed (kanskje) kan bli fjernet fra spammernes lister.

Et par ukers bruk viser at SpamKiller faktisk fungerer utmerket. I snitt fjerner programmet nærmere 80 prosent av all epost jeg mottar på mine ikke-DinSide-relaterte adresser -- og etter å ha satt opp "venn-filtrene" skjer det nesten aldri at ting som ikke bør fjernes, blir fjernet. Til gjengjeld skulle jeg faktisk ønske at enda mer epost ble lagt i "killed-mappen", men jeg sparer tross alt mye tid på ikke å gå gjennom alt jeg i utgangspunktet ikke har bedt om å få. Kombinasjonen av egne filtre og stadig nye nedlastede regler fra McAfee gjør at en stadig større andel av søppelposten nå blir borte, og jeg må innrømme at det ikke skal mange dagers bruk til før man føler at et slikt antispammingsprogram virkelig er verdt pengene. (Blant epostene som ble fjernet, var en rekke tilbud på McAfee SpamKiller...)

Uunnværlig

Jeg skulle naturligvis ønske at nettleverandørene selv hadde bedre apparat for å fjerne søppelet før det lastes ned til PCene mine. Når dette så ikke er tilfellet, er programmer som SpamKiller helt uunnværlige. Etterspm de fungerer slik at du er nødt til å laste ned eposten før den fjernes, risikerer du fortsatt å bruke mye telefonpenger på dritt (som du uansett vil bli plaget med, dessverre). På den annen side klarer disse programmene i realiteten å redusere størrelsen på innboksen med 70-90 prosent, og da sparer man mye tid som ellers ville gått til å gå gjennom og fjerne dritten.

SpamKiller koster 249 kroner eks. mva, og er til de grader verdt pengene. Vi vil snart komme tilbake med flere alternativer for deg som ønsker å bli kvitt søppelepost.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer