Fjernet Linux - Windows starter ikke

Publisert
Sist oppdatert

Hei,

Jeg har lenge hatt både Windows XP og SuSe Linux på PCen min, men da jeg trengte mer plass på harddisken bestemte jeg meg for å slette Linux-partisjonen fullstendig og la den ledige plassen til Windows-partisjonen min.

Men da forsvant også Linux-programmet som startet Windows, og dette har også overskrevet Windows sine oppstartsfiler. Så nå starter maskinen opp, men uten å laste noe operativsystem.

Er det noe jeg kan gjøre for å få Windows tilbake igjen?

Hilsen Jonny

Datadoktoren svarer

Hei,

Dette er et klassisk problem for de av oss som har brukt Linux og så slettet det (vi har derimot fortsatt Linux installert både her og der i redaksjonen).

Siden Linux "tar over" oppstarten av operativsystemene (boot sector) på harddisken, vil en sletting av Linux også slette oppstartssektoren på harddisken, og dermed får du ikke lenger startet Windows heller.

Det finnes derimot en løsning; for Windows-installasjonen ligger fortsatt der den var før. Start derfor maskinen opp med Windows XP-CDen din, og trykk på "r" så snart CDen har startet maskinen. Dermed kan du logge inn i Windows med kommandolinjen, og da skriver du "fixmbr" og trykker på returknappen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.