Apple TV 4K (2021) | TEST

Fjernkontrollen er stjerna

Den nye Apple TV 4K-utgaven er rett og slett meget god, særlig på grunn av den nye fjernkontrollen.

LIK BOKS, ULIK FJERNKONTROLL: 2021-utgaven av Apple TV 4K er identisk med sin forgjenger, men fjernkontrollen har blitt pusset opp betraktelig. Foto: Pål Joakim Pollen
LIK BOKS, ULIK FJERNKONTROLL: 2021-utgaven av Apple TV 4K er identisk med sin forgjenger, men fjernkontrollen har blitt pusset opp betraktelig. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Det er fire år siden Apple lanserte Apple TV 4K, men i disse dager lanseres en oppgradert modell, som vi har hatt til test den siste uka.

Foruten at selve boksen er oppgradert, har Apple endelig også gitt fjernkontrollen en kraftig overhaling – den er kanskje det vi liker aller best med den nye modellen.

Modellnavnet er dog beholdt, så den nye enheten heter også bare Apple TV 4K. Dette er da den 6. generasjonen Apple TV, og den tredje av de med mer moderne grensesnitt og egen App store.

Ikke at den er ment å holde i hånda, men så stor er nye Apple TV 4K. Foto: Pål Joakim Pollen
Ikke at den er ment å holde i hånda, men så stor er nye Apple TV 4K. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Lik utseendemessig

Apple har på ingen måte gjort noen krumspring med selve boksen. Den er faktisk identisk med den forrige modellen, som igjen var identisk med sin forgjenger igjen. Den har de samme fysiske målene og samme design.

Altså snakker vi med andre ord fortsatt om en ganske nett boks som måler rett under 10 centimeter i lengde og bredde, 3,5 centimeter i høyden og veier en snau halvkilo.

På baksiden finner du stadig tre porter - til strøm, HDMI og kablet nettverk.

Strøm, HDMI og kablet nettverk er portene du finner på baksiden. Apple TV 4K kan selvsagt også brukes trådløst, og årets utgave støtter WiFi 6. Foto: Pål Joakim Pollen
Strøm, HDMI og kablet nettverk er portene du finner på baksiden. Apple TV 4K kan selvsagt også brukes trådløst, og årets utgave støtter WiFi 6. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dette er oppgradert

Det er med andre ord på innsiden Apple har oppdatert nye Apple TV 4K. For det første er A10x-prosessoren fra den forrige utgaven byttet ut med en A12 Bionic-prosessor. De to prosessorene har vi sett i henholdsvis iPad Pro (2017) og iPhone Xs/Xr-telefonene (2018).

Hva gjelder ytelse byr A12-prosessoren på rundt 30-40 prosent mer grafikkmessig, som spesielt merkes i spill, og den oppleves også noe mer responsiv når man trykker og skroller seg gjennom menyer og lignende.

Apple TV 4K kan selvsagt også være koblet til det trådløse nettet hjemme, og nytt med årets variant er at den støtter WiFi 6, og ikke bare WiFi 5 som forgjengeren.

Den økte maskinkraften har dessuten gjort at 2021-modellen av Apple TV 4K nå kan spille av 4K-materiale med Dolby Vision HDR og 60 bilder i sekundet, der forgjengeren bare klarte 30. Dette formatet brukes foreløpig på enkelte videoer i RedBull TV-appen, blant annet, og selvsagt på YouTube. Du kan også sende 4K/60-videoer med HDR fra en iPhone via Airplay om du har valgt det grommeste formatet der. HDMI-porten er nå av versjon 2.1-typen, og ikke 2.0a slik forgjengeren hadde, men boksen støtter fortsatt maksimalt 60 bilder i sekundet og ikke 120 som de nyeste spillkonsollene fra Sony og Microsoft.

KJENT FOR MANGE: Apple TVs brukergrensesnitt er meget elegant, og boksen responderer kjapt når du trykker på fjernkontrollen. Foto: Pål Joakim Pollen
KJENT FOR MANGE: Apple TVs brukergrensesnitt er meget elegant, og boksen responderer kjapt når du trykker på fjernkontrollen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Nye funksjoner som har kommet i det siste er muligheten for å tilpasse bildefrekvensen og det dynamiske området til materialet som spilles av slik at du slipper småhakking (fungerer dog ikke i alle apper), og muligheten for å bruke frontkameraet på en nyere iPhone for å kalibrere fargene. Disse mulighetene finner du også på forrige utgave.

Slik bruker du iPhone for å kalibrere fargene på Apple TV. Vis mer

Nye Apple TV 4K støtter dessuten Thread, en trådløs kommunikasjonsprotokoll for smarthjem-enheter, som er sentral i den nye Matter-standarden, og som kan være kjekk å ha i fremtiden.

Som før får du Apple TV 4K med 32 GB eller 64 GB lagringsplass. Her kunne det ha vært kjekt med enda mer dersom Apple tillot brukere å laste ned filmer for å se dem offline, der man for eksempel kunne ha tanket opp med noen filmer før man dro på hytta med begrensede nettmuligheter.

Men akk, du får ikke lastet ned filmer - kun strømmet «live», og skal du se en med 4K-oppløsning krever det brått at du har minst 25 Mbps oppkobling.

Mange hadde også forventet at nye Apple TV ville kunne servere såkalt «spatial audio» (virtuell surroundlyd) til kompatible hodetelefoner som Airpods Max og Airpods Pro, men det er ikke mulig, i hvert fall ikke foreløpig.

TJUKKERE: Apple TV 4K-fjernkontrollen bygger mer enn den forrige og er også lengre, men smalere i bredden. Foto: Pål Joakim Pollen
TJUKKERE: Apple TV 4K-fjernkontrollen bygger mer enn den forrige og er også lengre, men smalere i bredden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Glimrende fjernkontroll

Apple TV-fjernkontrollene har i alle år vært ganske minimalistiske av seg, på godt og vondt. Den nye varianten bygger mer enn før, som gjør at den ligger bedre i hånda, og den har fått flere knapper og langt bedre betjening i våre øyne.

Det er heller ingen tvil lenger om du holder den riktig vei, som kunne være en utfordring spesielt på 4. generasjon Apple TV, som ikke hadde hvit ring rundt meny-knappen.

Til venstre: Fjernkontrollen til Apple TV 4K (2017), til høyre: fjernkontrollen til Apple TV 4K (2021)
Til venstre: Fjernkontrollen til Apple TV 4K (2017), til høyre: fjernkontrollen til Apple TV 4K (2021) Vis mer

Den firkantede, berøringsfølsomme platen er nå erstattet med en sirkulær innretning, som har piltaster i kantene for deg som foretrekker klikk-klikk-klikk-navigering, men hele flaten er også berøringsfølsom, slik at du kan stryke fingeren over den for å navigere raskere. Du kan dessuten stryke fingeren rundt kanten for å spole i filmer og den slags - litt som på den første iPod-modellen, men vi har opplevd at det ikke fungerer på enkelte apper.

NYE KNAPPER: Den nye Siri remote-n har fått av og på-knapp, Siri-knapp på siden, ny navigasjonsbetjening og en ny mute-knapp. Foto: Pål Joakim Pollen
NYE KNAPPER: Den nye Siri remote-n har fått av og på-knapp, Siri-knapp på siden, ny navigasjonsbetjening og en ny mute-knapp. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ny av året er også en egen av og på-knapp, som du kan trykke én gang på for å slå på Apple TV (og tilkoblede enheter), og holde inne for å slå av systemet. Siri-knappen er nå flyttet på siden og holdes inne for å gi stemmekommandoer. Som før kan du be Siri foreslå thrillere med zombier, om å få høre en sang eller musikksjanger på Apple Music, se neste episode av Ted Lasso, værmeldingen i morgen eller hva det måtte være.

Og som før kan det være kjekt å spørre Siri «hva sa han?» når du ser film, der filmen spoles ti sekunder tilbake og undertekster vises om du ikke hadde dem på fra før.

I tillegg vil volumkontrollere, som fungerer på de aller fleste TV-er (via IR), finnes det nå også en mute-knapp på fjernkontrollen, når du vil ha det umiddelbart tyst. Og endelig har Apple merket «menu»-knappen med et tilbake-ikon, som burde ha vært gjort fra første stund.

Ingen U1-brikke

Det overrasker oss dog at ikke den nye Apple TV-fjernkontrollen kommer med U1-brikka som du finner i de nye Airtag-sporingsbrikkene.

For vi antar at mange Apple TV-eiere vil nikke anerkjennende når vi sier at fjernkontrollen til Apple TV kanskje er den enheten i huset vi oftest leter etter.

Nå skal det sies at den økte tykkelsen gjør at den nok ikke glir like lett ned mellom sofaputene, men å kunne få den til å pipe fra seg på kommando hadde vært rosinen i pølsa, spør du oss.

En annen ting den nye Siri-fjernkontrollen har mistet er gyrosensor og akselerometer, så du kan ikke bruke den til like mange spill som du kunne med den forrige varianten.

Enkel spillkonsoll

Ellers har det med årene blitt flere muligheter på Apple TV, som du også finner på de forrige utgavene. Du kan for eksempel pare håndkontrollere fra Xbox og PlayStation til Apple TV og bruke dem for å spille spill, og her kan du enten kjøpe/laste ned spill eller abonnere på Apple Arcade, en slags «Netflix for spill» som fungerer på tvers av Apple TV, iPhone og iPad.

Som nevnt er det noe begrensede muligheter med Siri Remote-fjernkontrollen, men den lar seg bruke til enkle spill som Spire Blast:

Vi snakker ikke samme maskinkraft som du finner i de nye konsollene fra Microsoft og Sony, og heller ikke like store titler, men menyen er allikevel rikholdig både med bilspill, sportsspill, rollespill, plattformspill, hjernetrim og så videre, der mye også er av den enklere, mer barnevennlige sorten. Samt spill flere kan spille med hver sin mobiltelefon som styreenhet.

Apple TV har alle apper man trenger - det aller meste av det som kryper og går av strømmetjenester er på plass, og flere TV-leverandører har også Apple TV-apper som lar deg seg på direkte-TV.

Apples TV-app tar sikte på å samle alt innhold du følger med på og kan være interessert i på tvers av alle tjenester, men med ett hederlig unntak: Netflix, som i hvert fall for undertegnedes del gjør at den derfor blir mindre relevant.

Som med de fleste av Apples produkter er Apple TV best om du har andre Apple-produkter fra før. For eksempel kan du enkelt bruke en iPhone eller iPad som fjernkontroll til Apple TV, og når du skal skrive inn tekst, spretter det opp et varsel på telefonen som lar deg skrive der i stedet - langt kjappere enn å bruke skjermtastaturet. På samme måte får du mest ut av musikkavspilling om du abonnerer på Apple Music.

Konklusjon

En kan diskutere om Apple TV er et like relevant produkt i 2021 som den var for noen år tilbake.

For nå er det langt flere som har en TV i stua med gode smart-TV-funksjoner, og som har appene man trenger, enten man vil se NRK, Netflix, leie film, høre på musikk eller hva det måtte være. I tillegg har flere TV-er i det siste fått støtte både for Airplay og egen Apple TV-app, der man får tilgang til iTunes-biblioteket sitt og den slags.

For – skal man få så mye som mulig ut av den nyeste Apple TV-boksen, bør man jo ha en relativt solid TV å koble den til, blant annet med 4K og Dolby Vision-støtte.

Allikevel - få, om noen, gjør TV-opplevelsen så elegant og strømlinjeformet som Apple. Nye Apple TV 4K er rett og slett en fryd å bruke, spesielt på grunn av den nye fjernkontrollen.

Den kan du kjøpe løst til rett under 700 kroner og bruke med de to foregående modellene også. Har du en Apple TV 4K fra før synes ikke nyhetene å være så store i den nye utgaven at det forsvarer å bruke nye 2.000 kroner, spør du oss, for det å kjøpe fjernkontrollen løst er nesten en oppgradering nok i seg selv.

Testresultat

Apple TV 4K (2021)

- Den nye Siri Remote-fjernkontrollen er svært god
- Enkelt, brukervennlig og delikat brukergrensesnitt
- Har «alt» av apper fra strømmetjenester osv
- WiFi 6 og Thread-støtte
- Meget god opplevd ytelse
- Støtter 4K Dolby vision med 60 bilder per sekund

- Ingen finn-funksjon på fjernkontrollen
- Tilbyr lite nytt over forgjengeren
- Mest for iPhone-brukere
- Moderne TV kreves for fullt utbytte - og da har du kanskje det meste fra før?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer