Filmmaker Mode

Fjernkontrollen får en ny knapp

Snart skal du få se Hollywood-filmene slik de er ment å nytes.

FILMMODUS: Både Hollywood og TV-produsenter omfavner en felles filmmodus standard. Det kan gjøre filmopplevelsen din et par hakk bedre. Foto: Shutterstock
FILMMODUS: Både Hollywood og TV-produsenter omfavner en felles filmmodus standard. Det kan gjøre filmopplevelsen din et par hakk bedre. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

I en video fra 2018 bønnfalt skuespiller Tom Cruise og regissør Christopher McQuarrie filmtitterne om å deaktivere bildeutjevningsfunksjonen, såkalt «motion smoothing» på TV-en. Duoen mente nemlig at effekten ødelegger filmopplevelsen og gir bildet en såpeoperaeffekt.

Også «Stranger Things»-skaperne har gått ut med samme oppfordring. Og nå kommer kanskje løsningen.

» Få med deg alle nyhetene fra verdens største teknomesse.

Ny filmmodus

På sensommeren i fjor annonserte UHD Alliance, en organisasjon som består av en rekke filmstudioer og teknologiselskaper, Filmmaker Mode – en TV-modus som skal sørge for at filmer og TV-serier blir vist på TV-en din slik som det er tiltenkt.

Filmmaker Mode deaktiverer TV-innstillinger som nevnte bildeutjevning og etter-prosessering, og vil i stedet vise bildet i riktig skjermforhold, med korrekte farger og bildefrekvens – akkurat slik filmprodusentene laget filmen.

Directors Guild of America, The Film Foundation, grunnlagt av stjerneregissør Martin Scorsese, International Cinematographers Mode og American Society of Cinematographers er blant organisasjonene som støtter teknologien, skriver nettstedet What HiFi.

Nyheten under CES-messa er at flere TV-produsenter blir en del av samarbeidet, som betyr at Filmmaker Mode kan bli en universell standard for bransjen. Samsung og Philips har meldt sin ankomst, samtidig som blant annet LG og Panasonic annonserte nye TV-er med Filmmaker Mode på plass.

Samtlige av LGs 4K- og 8K-TV-er i 2020 vil ha støtte for modusen, mens Panasonics OLED-modeller vil ha det samme.

Interessant nok er ikke Sony på listen over selskaper som omfavner Filmmaker Mode, og det på tross av at selskapet er en del av UHD Alliance.

Kan aktiveres automatisk eller på fjernkontrollen

Hvordan modusen aktiveres ser ut til å være opp til produsentene. What HiFi skriver at den enten kan bli aktivert automatisk gjennom informasjon i metadataene til filmen/TV-serien, eller at brukeren selv aktiverer den ved å trykke på en knapp på fjernkontrollen. LG har gått for den sistnevnte løsningen.

Å sørge for at funksjonen blir så enkel som mulig, kan sørge for at den blir mer utbredt, og at flere film- og seriefråtsere vil dra nytte av den.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer