Flashlight utvider Spotlight-søket

Kjekk tillegg for deg med Mac.

SØK ETTER MER: Med Flashlight installert, kan du bruke Spotlight-søket til flere ting enn å søke lokalt på maskinen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SØK ETTER MER: Med Flashlight installert, kan du bruke Spotlight-søket til flere ting enn å søke lokalt på maskinen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søkefunksjonen i OS X, Spotlight, lar deg enkelt søke i filer, apper, kontakter, ordliste, eposter og annet innhold på maskinen din via et universelt søkefelt.

Du finner søkeikonet på menylinja på toppen, nesten helt til høyre. Alternativt kan du bruke en hurtigtast for å få frem søkeboksen, som standard er cmd-mellomrom med mindre du har valgt å endre den.

LES OGSÅ: 50 kjekke tastatursnarveier på Mac

Hva med nettsøk?

Spotlight er kjekk når man skal finne ting man har lagret på maskinen, men den er ikke beregnet på søk på internett. Der er det fortsatt søkefeltet i nettleseren som gjelder (eller én av våre Mac-favoritter; Alfred).

Flashlight er et tillegg til Spotlight som er gratis å laste ned, og som har åpen kildekode. Med Flashlight installert, kan du utvide Spotlights funksjonsområde til også å søke på nettet.

Google, været, Wolfram|Alpha

VELG SELV: Når du kjører Flashlight første gang, kan du velge hvilke utvidelser du vil aktivere.
VELG SELV: Når du kjører Flashlight første gang, kan du velge hvilke utvidelser du vil aktivere. Vis mer


Laster du ned den gjeldende versjonen, v0.41, kan du for eksempel gjøre følgende:

  • Vær: Skriv «weather oslo» for å få opp værmeldigen fra Oslo
  • Søk: Skriv «g hvordan koke egg» for å søke på Google. Alternativt kan du skrive «pictures of cats» for å gjøre et bildesøk direkte.
  • Wolfram|Alpha: Vi skrev om denne tjenesten første gang for over fem år siden. Dette er en litt alternativ "søkemotor" som bruker kalkulasjoner for å regne seg frem til det ene og det andre. For eksempel kan du skrive «population in norway» for å se hvor mange som bor i Norge. Du finner en drøss av eksempler hos Wolfram|Alpha.
  • Stemme: Skriv «say hello, how are you?» for å få maskinen til å si nettopp det.
Mer avanserte brukere kan også kjøre terminal-kommandoer direkte fra spotlight-søkefeltet.

Flashlight har åpen kildekode, og hvem som helst med kunnskaper nok, kan lage flere tillegg som kan bakes inn i løsningen. Dermed kan det etter hvert være duket for å spille en sang fra Soundcloud, søke på Prisjakt eller hva det måtte være – alt direkte fra Spotlight-søkevinduet.

Slik installerer du

Om du har lyst til å prøve ut Flashlight, kan du laste ned siste utgave fra Github-siden. Den er i zip-format, så det er bare å pakke ut og starte appen. Dernest huker du av hvilke funksjoner du vil ha – pass også på den nederste bryteren, som også må være grønn.

Merk at standardinnstillingen i OS X er at det kun er tillatt å installere apper fra Mac App Store. Dette kan du oppheve via systemvalg, sikkerhet og personvern og generelt.

SIKKERHET: For å installere programmer utenfor Mac App Store, er du nødt til å lempe på sikkerhetsinnstilligene via systemvalg-valgpanelet.
SIKKERHET: For å installere programmer utenfor Mac App Store, er du nødt til å lempe på sikkerhetsinnstilligene via systemvalg-valgpanelet. Vis mer


Du må klikke på låsen for å gjøre endringer, angi passordet ditt, og så kan du bytte over til «Tillat programmer installert fra hvor som helst». For å være på den sikre siden, kan det være greit å sette denne tilbake igjen etter at du har installert Flashlight, siden dette i større grad gjør maskinen mottakelig for uhumskheter.

LES OGSÅ: Mac-programmene du bare ha

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer