Flatskjerm med bilderør

Amerikanske Candescent Technology bygger nå en fabrikk som er i stand til å produsere en million såkalte "ThinCRT"-skjermer hvert år. Produksjonen starter i år 2000, og kanskje blir det spikeren i kisten til dagens klumpete skjermer.

Foto: Candescent
Foto: Candescent Vis mer
Publisert

CRT er en forkortelse for Cathode Ray Tube eller katodestrålerør på norsk. Katodestrålerør brukes i dag i omtrent alle typer skjermer og TVer som finnes. ThinCRT er et nytt konsept som benytter mye av den velkjente CRT-teknologien på nye og spennende måter. Målet er å produsere flatskjermer som er like lyssterke og skarpe som dagens beste skjermer.

Teknologien

ThinCRT fungerer etter de samme prinsippene som vanlige skjermer. Elektronstråler skytes ut fra negativt ladede elektroder (katoder) gjennom vakuumet i et glassrør. Elektronene treffer fosforet forrest i røret og får dem til å gløde. De glødende fosforpunktene lyser opp og lager et bilde.

Forskjellen er at et konvensjonelt bilderør bruker en stor glassklokke, mens ThinCRT gjør jobben innenfor to glassplater som til sammen bare er 3,5 millimeter tykke.

Og istedenfor den ene katoden i en vanlig skjerm, har den millioner av små elektronkanoner som er jevnt fordelt over hele baksiden av skjermen. Disse elektronkanonene benytter en "kald katode"-teknologi, som bare har en brøkdel av strømforbruket til en vanlig skjerm.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer