Flere kameranyheter fra Photokina

Storslipp fra produsentene.

SATSER HØYT: Samsung har lansert NX1; et kamera myntet på proffene. Foto: SAMSUNG
SATSER HØYT: Samsung har lansert NX1; et kamera myntet på proffene. Foto: SAMSUNG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den semi-årlige fotomessen i Köln, Photokina, har nå åpnet dørene både for utstillere og publikum.

Tradisjonen tro har flere av de største kameraprodusentene annonsert nye produkter som kommer denne høsten.

Her er noen av de mest spennende nyhetene:

Systemkameraer

Både Canon, Nikon og Samsung har lansert nye systemkameraer.

Samsung NX1
Samsung sikter høyere enn tidligere i dette markedet med lanseringen av NX1. Foruten å ta stillbilder kan dette kameraet også gjøre videoopptak med 4K-oppløsning.

NX1 har støtte både for NFC, WiFi og Bluetooth for å overføre bilder og video til andre enheter og en autofokus med hele 205 punkter.

Samsung NX1 Foto: SAMSUNG
Samsung NX1 Foto: SAMSUNG Vis mer


Kameraet skal dessuten klare 15 bilder i sekundet, med en oppløsning på 28 megapiksler. Den bakbelyste CMOS-sensoren er i APS-C-format og skjermen berøringsvennlig, i tillegg til at den kan vinkles.

Anbefalt utsalgspris på kamerahuset er 13.500 kroner, og det er også sprut- og støvtettet.

I samme åndedrag har Samsung også lansert et nytt 50-150mm f/2,8-objektiv med optisk bildestabilisering.

Nikon D750
Nikon har lansert sin nye modell, D750. Dette er et fullformatkamera (med stor bildebrikke) i relativt kompakt utforming og oppfølgeren til D700. Dog har det også arvet noe fra storebror D810, blant annet 51-punkts autofokussystem og en videofunksjon med full kontroll over blender, lukker og følsomhet.

Nikon D750 Foto: NIKON
Nikon D750 Foto: NIKON Vis mer


D750 har ellers en bildebrikke på 24 megapiksler og kan ta 6,5 bilder i sekundet ved full oppløsning. Kameraet har også innebygd WiFi for overføring av bilder/video, og skjermen kan vinkles 90 grader oppover og 75 grader nedover.

Maksimal ISO er 12800 (utvidbart til 51.200), og kameraet har plass til to minnekort.

Vekten er oppgitt til 750 gram og batteriet skal holde til 1230 bilder på én ladning.

Canon EOS 7D Mark II
Det er fem år siden Canon lanserte 7D, og nå er oppfølgeren her. Mark II-utgaven tar 10 bilder i sekundet og har en egen RGB+IR-målesensor som skal sikre gode bilder i vanskelige lysforhold, blant annet ved å oppdage flimmer fra lyskilder som ikke kan sees med det blotte øyet og ta bilde i det lyset er best.

Canon EOS 7D Mark II Foto: CANON
Canon EOS 7D Mark II Foto: CANON Vis mer


7D Mark II har en APS-C-sensor og 65 punkters autofokus; alle kryssensorer. Kameraet har også arvet noen av videoegenskapene fra EOS-1DX; blant annet EOS iTR AF- og AI Servo AF III-teknologiene, som skal sikre flytende panoreringer og presis følging av motivet ved videoopptak. Kameraet har også innebygd GPS-funksjon og kan tilkobles både mikrofon og hodetelefoner.

Veiledende pris på 7D Mark II er 15.999 kroner.

Kompaktkameraer

Også på kompaktfronten kommer det spennende kameraer, spesielt i premiumsegmentet, der kameraene har vesentlig større bildebrikker enn hva en mobiltelefon kan skilte med.

Panasonic Lumix LX100
Panasonics LX-serie har lenge vært blant de mest anerkjente på kompaktkamerafronten. Med LX100 får nå denne serien en vesentlig større bildebrikke – 4/3 tommer. Det er rundt fem ganger så stort som hos forgjengeren, LX7, og da samme størrelse som på (micro) FourThirds-kameraer.

Panasonic Lumix LX100 Foto: PANASONIC
Panasonic Lumix LX100 Foto: PANASONIC Vis mer


Objektivets brennvidde tilsvarer 24-75mm og er også lyssterkt med f/1,7 på vidvinkel og f/2,8 i den lange enden. Videoopptak kan gjøres med 4K-oppløsning, mens stillbildene har oppløsning på 12,8 megapiksler. LX100 har også en elektronisk søker med 2,7 millioner punkters oppløsning.

Veiledende pris er oppgitt til 8.799 kroner. Med andre ord er dette et kamera som plasserer seg i det kompakte premium-segmentet der vi blant annet finner Sony RX100-kameraene og

Canon PowerShot G7X (see what I did there?)
Det nye kompaktkameraet fra Canon har, i likhet med nevnte Sony RX100, en bildebrikke på én tomme, altså litt mindre enn Panasonic-kameraet. Også her får du god lysstyrke på vidvinkel med f/1,8. Vidvinkelen tilsvarer 24mm, og kameraet har 4,2x optisk zoom, med f/2,8 i teleenden.

Canon PowerShot G7X Foto: CANON
Canon PowerShot G7X Foto: CANON Vis mer


Oppløsningen er 20,2 megapiksler og maksimal ISO satt til 12800. G7X kverner unna 6,5 bilder i sekunder – i serier opp til ca 700 bilder. Video kan fanges i full HD-oppløsning med 60 bilder i sekundet.

Canon-kameraet har også WiFi og NFC slik at du kan overføre bildene til mobiltelefonen og kan også brukes direkte med Irista; Canons nettsky for bilder.

Veiledende utsalgspris er 5.999 kroner.

Panasonic Lumix CM1
Samsung har prøvd seg et par ganger med et kamera som kjører Android – nå er Panasonic klare med sin variant, som har fått en bildebrikke på 1". Dette kameraet har ingen zoom, men fast optikk, med brennvidde tilsvarende 28mm og lysstyrke på f/2,8.

Panasonic CM1 Foto: PANASONIC
Panasonic CM1 Foto: PANASONIC Vis mer


Ellers er dette en fullblods Android-telefon med 4,7 tommers skjerm (full HD-oppløsning), 2,3GHz Snapdragon-prosessor, 2GB RAM og 16GB internminne, med støtte for utvidelse via minnekort og videoopptak i 4K-oppløsning.

Hvorvidt CM1 kommer til Norge er usikkert. Panasonic kommer til å slippe produktet i Frankrike og Tyskland til 900 euro (cirka 7.500 kroner) før de vurderer videre distribusjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer