Flere minibærbare på vei

Små bærbare PC-er har fort blitt svært populære, og her får du noen av høstens nyheter.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at det er et anstendig marked for minibærbare, for det er tydeligvis mange som kunne tenke seg en liten ekstra datamaskin for lett bruk. Og frem til nå har det vært noen få aktører som har fått lov til å melke markedet.

Asus med sin EEE er eldst, men også Acer og MSI har fått god mottagelse med sine modeller. En test av disse tre finner du her.

Men Asus, Acer og MSI skal ikke få lov til å spise kake helt alene, for konkurrentene vil selvfølgelig også ha sin del. Det betyr at du i løpet av høsten vil se en rekke nye små bærbare i handelen.

Vi skal her gi deg en kjapp gjennomgang av de viktigste modellene, og som du ser har altså de aller fleste PC-produsentene en eller annen modell på trappene.

Mye av det samme

Når du skal kombinere lavt strømforbruk, lav pris og liten størrelse er det begrenset hva som finnes av maskinvare for øyeblikket. Vi finner derfor at flere av maskinene har mer eller mindre identiske spesifikasjoner.

Det gjør det samtidig lett å sammenligne modellene ettersom fokuset retter seg fra ytelse til design, kvalitet og batterilevetid.

Hewlett-Packard
Men med sin Compaq 2133 "Mini-note" går HP en litt annen vei enn de fleste andre produsentene. Den ligger er mer business-orientert og ligger godt over konkurrentene med en prislapp på omtrent fem tusen kroner for versjonen med Vista Business.

Til gjengjeld får du en solid sak med chassis i 100% aluminium, og skjermen på 8,9 tommer har en oppløsning på 1280 x 768 punkter mot 1024 x 600 som er vanlig på minibærbare. 6-cellers batteri og blåtann er også standard.

HP Compaq 2133 Mini-note
HP Compaq 2133 Mini-note Vis merInteressant nok er dette den eneste maskinen i dette selskapet vi vet kommer med en prosessor fra VIA og ikke Intel. Vista-versjonen er tilgjengelig i disse dager, men vil du spare nærmere en tusenlapp vil den i løpet av oktober også komme med SuSE Linux Enterprise Desktop 10 som operativsystem i stedet for Vista.

Vi kommer snart tilbake med en test av denne.

Flere minibærbare på vei


Fujitsu Siemens
Intels populære Atom-prosessor er imidlertid plassert i FS' Amilo Mini UI 3520, som også har den egenskapen at fargeglade lokk kan klipses av og på.

Utstyrsnivået på denne 8,9-tommeren er som forventet på slike minibærbare, og vi finner blåtann og 6-cellers batteri som standard. I tillegg har den en "silent mode"-knapp som skal sikre deg mot viftebråk.

Prisen vil trolig ligge på litt over 3500 kroner med Windows XP når den kommer i butikken - noe vi kan regne med skjer i månedsskiftet oktober/november.

Multicom
I beste tradisjon har Multicom et par modeller som du til en viss grad kan konfigurere selv. Først har vi Multicom Xishan Mini M710, som er standard minibærbar med Atom-prosessor og 10-tommers skjerm - men den er også unik i dette selskapet ved at du kan konfigurere den med intern DVD-brenner.

Multicom Alishan
Multicom Alishan Vis mer

Prisen starter på omtrent 3300 kroner, og så er resten bare et konfigureringsspørsmål.


Den andre, og langt mer spesielle maskinen er Multicom Alishan. Den har en 7-tommers vridbar touch-skjerm på 800 x 480 piksler, kan leveres med integrert GPS og blåtann, pluss at du kan velge mellom SSD og vanlig harddisk.

Multicom skryter også av ekstra lang batterilevetid - mellom 6 og 8 timer, og prisen starter på rett over fire tusenlapper.

Når det gjelder tilgjengelighet for både Alishan og Xishan Mini så er de visstnok kun et par uker unna.

LG
Vi har tidligere latt oss imponere av LG, og vet også godt at de kan sette sammen små bærbare.

LG X110 er riktignok i en helt annen prisklasse, men vi holder oss likevel optimistiske når det gjelder denne. Som MSI Wind er dette en 10-tommer med LED-teknologi i skjermen og du kan fritt velge mellom 3 og 6 cellers batteri etter hva du prioriterer av vekt eller batterilevetid.

Flere minibærbare på vei


Maskinen forventes ut mot slutten av oktober, og da i tre fargevarianter med matchende vesker. Prisen vil ligge på omtrent 3500 kroner inkludert XP og en versjon med mobilt bredbånd vil koste omtrent åtte hundre mer.

Flere minibærbare på vei

Toshiba
Det siste året har Toshiba hatt en nokså aggresiv prispolitikk for å komme tilbake i markedet, og deres NB100 Netbook er ikke noe unntak.


8,9-tommeren med LED-teknologi i skjermen er spesifikasjonsmessig svært lik Acer Aspire One A150, og den anbefalte utsalgsprisen på 3300 kroner for XP-versjonen likeså. Men Toshibaen har også fordeler som blåtann, 4 cellers batteri og to års garanti.

Holder den god Toshiba-kvalitet kan den derfor bli en sterk utfordrer til de modellene vi finner på markedet i dag, men det må vi vente til slutten av oktober med å finne ut.

Hva med deg?

Har du skaffet deg en minibærbar? (Avsluttet)
Nei, men kjøper nok snart(64%) 423
Ja, måtte jo ha en slik(23%) 154
Nei, det er ikke noe for meg(13%) 83
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Packard Bell
Vi har så vidt nevnt Packard Bells dot, men bortsett fra farge- og materialvalg er den så vidt vi kan bedømme bare en omdøpt Aspire One. Vi går derfor ikke nærmere inn på den enn så lenge.


Asus, Acer og MSI er på sin side som nevnt allerede etablerte i dette markedet med EEE, Aspire One og Wind. For ikke å bli forbiseilt av konkurrentene vil vi derfor også se nye eller oppdaterte modeller fra den kanten.

Allerede nå ser vi derfor at Aspire One har fått flere farger og har en 3G-modell på vei, mens Wind har fått større harddisk.

Asus har også EEE 901 i handelen med en rekke forberinger fra 900, og flere modeller som 904HD og 1000H (disse har harddisk) er på vei inn.

Når det gjelder Dell og Lenovo har også disse små modeller, men det er ikke bekreftet når - eller i det hele tatt om - disse vil dukke opp her på berget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer