Flere selskaper dropper Huawei

Google bryter med Huawei. Flere amerikanske selskaper følger etter, melder Bloomberg.

KUTTER BÅNDENE: Flere amerikanske storselskaper melder at de kutter leveransen av viktige komponenter til Huawei. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
KUTTER BÅNDENE: Flere amerikanske storselskaper melder at de kutter leveransen av viktige komponenter til Huawei. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torgeir Waterhouse, direktør internett og nye medier i IKT Norge, sier til Dinside.no at dette, uavhengig for lenge det varer, er omfattende.

– Det kan ha stor betydning for Huawei som leverandør, men også for amerikanske selskaper som leverer til dem, sier han og påpeker at denne type inngripen i leveranser er ganske dramatisk.

Waterhouse forteller at produktene som Huawei selger er satt sammen av programvare og maskinvare fra mange leverandører, og det vil ha en betydelig konsekvens uansett.

Torgeir Waterhouse, direktør Internett og nye medier i IKT Norge. Foto: IKT Norge
Torgeir Waterhouse, direktør Internett og nye medier i IKT Norge. Foto: IKT Norge Vis mer

– Det er interessant å se hva det vil bety for software med tanke på sikkerhetspatcher og så videre.

– Hvis det betyr stopp av patcher til Huawei-utstyr som allerede er i bruk, er det dramatisk, sier Waterhouse og understreker at ikke-oppdaterte enheter utgjør en stor risiko for alle.

IT-eksperten mener det også blir interessant å se hva dette vil bety for pris, konkurranse og innovasjon i markedet og for sluttbrukerne.

– Det blir en enorm innvirkning uansett. Det blir spennende å se om det kommer noen respons fra Kina og hva og hvordan den kommer til å virke inn, avslutter han.

Kutter leveransen

Etter at Google først annonserte at smarttelefoner fra Huawei mister tilgangen til Google-tjenester, har flere andre teknologiselskaper kunngjort at de stanser leveransen av viktige komponenter til Huawei. Det skriver Bloomberg.

Tre av verdens største brikkesettleverandører, Intel, Qualcomm og Broadcom, har ifølge personer nettstedet har vært i kontakt med, fortalt sine ansatte at de inntil videre ikke vil levere komponenter til det kinesiske selskapet.

Intel er markedsledende i prosessormarkedet og leverer blant annet prosessorer og serverbriker til Huaweis PC-avdeling. Bloomberg skrev før helgen at Huawei skal være forberedt på eventuelle sanksjoner fra Donald Trump-administrasjonen i USA mot Kina, og har ifølge rapportene hamstret nok prosessorer og andre viktige komponenter til å holde produksjonen av PC-er gående i tre måneder.

Dog er det ingen tvil om at Huawei vil lide som følge av dette.

– Huawei er dypt avhengige av amerikanske brikkesettprodukter og blir alvorlig påvirket uten leveranser av amerikanske komponenter, sier analytikeren Ryan Koontz i Rosenblatt Securities Inc. overfor Bloomberg.

Koontz tror at dette kan føre til at Kina stanser utbyggingen av 5G-nettverk til forbudet fra USA er fjernet, noe som potensielt sett kan påvirke mange komponentleverandører verden rundt.

Broadcom og Qualcomm leverer i hovedsak komponenter til smarttelefoner, og ettersom Huawei utvikler og produserer mye av denne teknologien selv, vil de trolig ikke rammes like stort på dette området.

Utvikler egne operativsystem

Samtidig melder Nikkei at også den tyske prosessorprodusenten Infineon Technologies, samt de amerikanske minnebrikkeleverandørene Micron Technology og Western Digital, har stanset leveransen av produkter til Huawei.

På nåværende tidspunkt er det ikke kjent hva dette vil bety for Huaweis PC-er med Windows 10. Hverken Microsoft eller Huawei har så langt uttalt seg i saken, og så langt er det kun Google av programvareprodusentene som har valgt å kutte kontakten med Huawei. The Verge skriver at det er mest trolig at Microsoft vil etterfølge USAs pålegg.

– Vi følger saken, men ønsker ikke å uttale oss på nåværende tidspunkt, sier Microsoft Norge til Dinside.

I mars skrev tyske Die Welt at Huawei har forberedt seg på sanksjoner fra USA med å utvikle egne alternativer til Android (smarttelefon og nettbrett) og Windows (PC-er) hvis de skulle miste tilgangen til de to operativsystemene.

– Vi har forberedt våre egne operativsystemer. Vi er klare og har vår plan B hvis det viser seg at vi ikke lenger kan bruke disse, uttalte Huaweis toppsjef Richard Yu til den tyske avisen.

Ifølge rapportene begynte Huawei utviklingen av Android-alternativet i 2012.

Saken oppdateres ...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer