Flere skjermer på bærbare

Bare én ekstra skjerm på bærbar? Du kan ha 3!

Publisert
Sist oppdatert

Hvilken størrelse PCen skal ha blir det neppe noe endelig svar på. Men en løsning mange av de krevende brukerne har gått over til er en kraftig bærbar i stedet for en kraftig stasjonær. Da får man omtrent samme prosessorytelse, mer lagring løses med eksterne disker man kobler til med eSATA eller FireWire800 og eksternt tilleggsutstyr kan kobles til med USB, FireWire eller CardBus/ExpressCard.

Men så er det dette med skjermer.

Flere skjermer er en selvfølge for de som jobber med større prosjekter, om det er kunst eller finans som står på agendaen. Et par 24-tommere på 1920 x 1200 er praktisk og med dagens priser er det heller ikke utenfor rekkevidde. Går man et hakk ned i oppløsning, til 22-tommere med 1650 x 1080 er det faktisk billig.

Men hvordan får man koblet dem til?

Smart boks

Vi har tidligere testet Matrox DualHead2Go, som støtter 2 VGA-skjermer på en VGA-utgang.

Det boksen gjør er å splitte signalet i to, slik at den første halvdelen av hver linje sendes til skjerm #1 mens resten av linjen sendes til skjerm #2. Slik fordeles hele bildet på to skjermer.

PC-en ser boksen som en veldig bred skjerm, derfor får man et normalt bilde på hver skjerm. Oppløsningen var begrenset til 2560 x 1024 punkter fordelt på de to ekstra skjermene på 1280 x 1024 - som var en vanlig oppløsning tidliger på 17 og 19-tommers skjermer.

Men nå er ikke dette lenger tilstrekkelig - det er bredskjermer som gjelder.

TripleHead2Go Digital Edition

Den nye boksen fra Matrox byr på tre nye egenskaper:

Den støtter 3 skjermer, bredskjermer og tilkobling med DVI.

Vil du bruke tre skjermer kan du ha en oppløsning på opptil 1280 x 1024 for 5:4 type skjermer (som "gamle" 17 og 19-tommere), eller 1280 x 768/800/960 i bredformat.

For de fleste er det nok 2 skjermer i bredformat som er det mest interessante, og her støtter TripleHead2Go 1920 x 1200 punkter - altså standardoppløsning på 24-tommere.

Enkel tilkobling?

I prinsippet er tilkoblingen svært enkel. Du kobler til en DVI-kabel fra PC-en til boksen (du kan også bruke analog VGA-kabel her), og så kobler du til DVI-kabler til hver skjerm.

Flere skjermer på bærbare
Flere skjermer på bærbare
For å forsyne boksen med strøm kobler du den til PC-en med USB-kabelen som følger med.

Vi fant ut at en vår KVM-boks (som skifter DVI, tastatur/mus/USB og lyd mellom PC-en og MacBook Pro) ikke slapp igjennom skjermsignalet. Etter at denne var koblet fra var det ingen problemer med å koble de to bredskjermene til vår Dell laptop med XP.

På MacBook Pro - som er den maskinen de to 24-tommers skjermene først og fremst skal kobles til - var det litt annerledes. Der fikk vi først beskjed om at USB-tilkoblingen til Matrox-boksen trakk for mye strøm. Vi koblet den derfor til den aktive USB-hub'en på skjermen, som så ble koblet til Mac'en. Da var det problemet ute av veien.

MacBook Pro støtter opptil 1920 x 1200 på to eksterne skjermer, men for å sette opp dette må du installere et lite kontrollpanel og sette oppløsningen manuelt.

I bruk

Det er en liten hake med løsningen, og det er at Mac/PC-en ser det som én skjerm, og ikke som to separate. Det gjør at slike tilvante grep som maksimering av et programvindu til en av skjermene ikke fungerer uten videre. Dette finnes det løsninger for, mange programmer lar deg sette opp og lagre dine favoritt-vindusoppsett.

Andre bruksområder

Matrox støtter også bruk av tre skjermer til spill, noe som krever litt ekstra av PC-ens skjermkort. Men en hovedskjerm og to ekstra skjermer plassert på hver side skal gi en viss "simulator-effekt" som skal være imponerende i en del spill.

Testing av dette kommer vi tilbake til.

Pris og levering

Boksen koster i overkant av to tusen kroner og føres i de fleste nettbutikker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer