Flere trådløse løsninger - oppsett av hjemmenettverk

Vi fortsetter vår guide for begynnere, denne gangen forklarer vi nye oppsett og hvordan man kan dele filer og andre ressurser på hjemmenettverket

Publisert
Sist oppdatert

(OPPDATERT. Første gang publisert 24.08.04)I forrige artikkel tok vi for oss oppkobling av en trådløs ruter til Internett via ADSL som bruker PPPoE. Dette er den mest kompliserte løsningen, de fleste alternativene er enda litt enklere å sette opp.

ADSL og DSL uten pålogging

NextGenTel, UPC, Tele2, Catch, BlueCom og en rekke andre (sjekk vår Bredbåndsoversikt), gir deg en litt mindre komplisert tilkobling enn Telenor ADSL. Forskjellen er ikke stor, og i praksis er den viktigste forskjellen at du slipper å logge deg på når du bare er koblet til med en PC.

I dette tilfellet, når vi skal koble til en trådløs ruter, blir forskjellen bare å velge en annen type tilknytning under oppsettet. Når alt er oppe og kjører merker man ingen forskjell i praksis.

Du kobler ruteren til PCen med en nettverkskabel, slik vi allerede har beskrevet i første artikkel om oppsett av trådløst nettverk. For å kunne sette innstillinger på ruteren, starter du nettleseren på PCen, og skriver inn ruterens IP-adresse (den står i bruksanvisningen) i adressefeltet, hvor du ellers ville ha skrevet inn lenken til et nettsted.

Da møtes du av en påloggingsside med brukernavn og passord, som du finner i manualen. Det vanligste er brukernavnet ”admin” og ingenting som passord, eller ”admin” også som passord. Dette kan du endre senere.

Du kan så velge å bruke veiviseren, eller lete i menyene og gå direkte til siden som heter ett eller annet med WAN eller IP-setup.

Her krysser du nå av der det står "Dynamisk IP Address" eller "Automatic IP" eller lignende. Poenget er at du ikke selv skal skrive inn denne adresssen, den skal bli tildelt automatisk av boksen fra Internett-leverandøren.

Oppsett i D-Link ruter

Flere trådløse løsninger - oppsett av hjemmenettverk


Menyvalg i Asus-ruter:

Flere trådløse løsninger - oppsett av hjemmenettverk


Oppsettet av det trådløse nettet foregår på nøyaktig samme måte som i den forrige artikkelen.

Arbeidsgruppe

For at du skal kunne flytte data direkte mellom maskinene i hjemmenettverket, om det er trådløst eller kablet, er det greit om maskinene ligger i samme arbeidsgruppe.

Da høyreklikker du på Min Datamaskin/My Computer, og velger fanen Computer Name.

Her trykker du på knappen merket Change, og "døper" PCene ved å gi dem hvert sitt unike navn.

Så finner du på et lurt navn på arbeidsgruppen/workgroup, som bør være den samme på alle PCene i hjemmenettet.

Flere trådløse løsninger - oppsett av hjemmenettverk


Etter dette må maskinene startes på nytt.

Deling av filer

Flere trådløse løsninger - oppsett av hjemmenettverk


For å gjøre en filmappe tilgjengelig for alle PCene i hjemmenettet, høyreklikker du på mappen. Da kommer det opp en boks, hvor du velger fanen Sharing/deling. Du kan da klikke-og-dra mappen til en samlemappe som kalles Shared Documents/Delte dokumenter som du finner under My Documents/Mine dokumenter.

Alternativt kan du krysse av i feltene for deling av mappen på nettverket, og i tillegg åpne for at andre brukere i nettverket skal kunne endre filene. For eksempel redigere bildefiler.

Når du så skal finne fram til filer på andre maskiner, åpner du My Network Places/Mine nettverkssteder og manøvrerer deg fram på samme måte i fil-utforskeren.

Flere trådløse løsninger - oppsett av hjemmenettverk


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer