EU vil skrote Lightning

Flertall for å forby Apple-kabelen

Ett skritt nærmere USB-C som eneste ladekabel.

TIDSSPØRSMÅL: Det kan se ut som det bare er et tidsspørsmål før Apple må slutte å bruke Lightning-pluggen på iPhone i Europa. Foto: Pål Joakim Pollen
TIDSSPØRSMÅL: Det kan se ut som det bare er et tidsspørsmål før Apple må slutte å bruke Lightning-pluggen på iPhone i Europa. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med et overveldende flertall har medlemmer av EU-kommisjonen stemt på et forslag som vil tvinge Apple til å måtte skrote Lightning-kontakten til fordel for USB-C i Europa.

Det var i september i fjor at EU la fram et forslag om endring av radioutstyrdirektivet, som innebærer at alt elektronisk utstyr skal lades med én og samme teknologi: USB-C.

Forslaget omfattet både mobiltelefoner, bærbare spillkonsoller, kameraer, hodetelefoner, bærbare høyttalere, nettbrett og så videre.

– Årevis av jobbing med industrien på en frivillig basis, har allerede brakt antall mobilladere ned fra 30 til 3 standarder det siste tiåret, men det ble ikke en komplett løsning. Kommisjonen legger nå fram lovverk for å etablere en felles ladeløsning for alle relevante enheter, het det i pressemeldingen den gangen.

Forslaget omfatter dog ikke ting som smartklokker, aktivitetsarmbånd og øreplugger, som på grunn av størrelsen kan ha spesielle behov for lading.

Slik stemte de

Onsdag denne uka stemte kommisjonen som er ansvarlig for det indre markedet i EU over forslaget, og det endte på 43 stemmer for og 2 stemmer mot, skriver Apple Insider.

I en pressemelding skriver EU-kommisjonen at avgjørelsen vil redusere elektronisk avfall samt gjøre det forenkle bruken av ulike typer elektroniske enheter.

De ønsker også at produsenter er mer tydelige i å merke nye telefoner og liknende med hvilke lademuligheter de har, samt om de inkluderer en lader eller ikke. Dette for å gjøre det mer tydelige for forbrukere som eier flere enheter.

Med lanseringen av iPhone 12-mobilene valgte Apple å fjerne strømadapteren fra esken i 2020. Siden har flere mobilprodusenter begynt å gjøre det samme.

Hva gjør Apple?

I fjor skrev vi at et påbud som EU ønsker seg vil bety at alle som ikke bruker USB-C til lading av slikt utstyr må endre praksis.

Det innebærer både de som fremdeles leverer utstyr med Micro USB-lading, men også Apple som tviholder på Lightning-kabelen på iPhone. Selskapet har allerede byttet over til USB-C både på Mac og iPad.

Om vi kommer til å få se USB-C i selskapets mobiler er uvisst.

Apple har selv uttalt at på tvinge bransjen over på en felles ladeport er til hinder for innovasjon og vil lage enda mer elektronisk avfall da forbrukere tvinges over på nye kabler, ifølge Apple Insider.

Veien videre

At EU-kommisjonen nå har stemt for forslaget, betyr ikke at det trer i kraft helt ennå.

Først må det vedtas i Europaparlamentet i neste måned, og dersom det skjer, vil kommisjonen måtte snakke med EUs medlemsland om hvordan det skal gjennomføres.

Dersom dette skjer, har produsentene visstnok to år på seg til å implementere endringene.

I løpet av den tiden kan det hende at Apple har valgt å gjøre det som det har gått rykter om å årevis, nemlig droppe ladekontakt helt – til fordel for trådløs lading.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer