Flest gigabytes for pengene

GUIDE: Du har bestemt deg for å sikkerhetskopiere bilder verdifulle data, og vi forteller deg hvordan du får mest diskplass for pengene!

Mange flytter plasskrevende data over på en ekstern harddisk når den nye PC-en kommer med SSD med begrenset lagringsplass.  Foto: Bjørn Eirik Loftås
Mange flytter plasskrevende data over på en ekstern harddisk når den nye PC-en kommer med SSD med begrenset lagringsplass. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke snakket vi om et utrolig enkelt backup-program. Nå er tiden kommet til å snakke mer om stedet du skal legge sikkerhetskopiene dine, en ekstern lagringsplass.

En gang i tiden var lagringsplass en knapp faktor som i tillegg var svært kostbar. Etter hvert kom også eksterne harddisker, men disse var gjerne minst dobbelt så dyre som interne.

I 2009 er ikke prisen noe motargument lenger. Ekstern lagring er blitt billig, og er noe du definitivt bør investere i dersom du har bilder, dokumenter og annet materiale på PC-en du gjerne vil skal overleve et virusangrep eller systemkrasj.

De tre mest aktuelle formene for ekstern lagring for hjemmebruk er:

1. Optisk medium, som CD, DVD eller Blu-ray. Krever brenner/plater. Forholdsvis lav kapasitet, typisk 700 MB for CD, 8,4 GB for DVD, og 25/50 GB for Blu-ray. Blu-ray er dyrt og uaktuelt for de fleste. Optiske plater kommer fra mange forskjellige produsenter, og kan være av variabel kvalitet og holdbarhet.

2. Minneplugg. Fås nå i opptil 64 GB kapasitet, og prisene kryper stadig nedover. Krever kun en ledig USB-port. Merk at hastigheten kan varierer mye, de billigste er ofte trege. Skrivehastighet er som regel oppgitt på varen. Hvis ikke, kan du gå ut fra at den er treg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.