Flest gigabytes for pengene

GUIDE: Du har bestemt deg for å sikkerhetskopiere bilder verdifulle data, og vi forteller deg hvordan du får mest diskplass for pengene!

Mange flytter plasskrevende data over på en ekstern harddisk når den nye PC-en kommer med SSD med begrenset lagringsplass.  Foto: Bjørn Eirik Loftås
Mange flytter plasskrevende data over på en ekstern harddisk når den nye PC-en kommer med SSD med begrenset lagringsplass. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Som alltid kan det lønne seg å utføre noen enkle prissjekker før du handler, og merk at eksterne harddisker med størst kapasitet ofte er mer kostbare pr GB enn mellomstore varianter.


I forrige uke snakket vi om et utrolig enkelt backup-program. Nå er tiden kommet til å snakke mer om stedet du skal legge sikkerhetskopiene dine, en ekstern lagringsplass.

En gang i tiden var lagringsplass en knapp faktor som i tillegg var svært kostbar. Etter hvert kom også eksterne harddisker, men disse var gjerne minst dobbelt så dyre som interne.

I 2009 er ikke prisen noe motargument lenger. Ekstern lagring er blitt billig, og er noe du definitivt bør investere i dersom du har bilder, dokumenter og annet materiale på PC-en du gjerne vil skal overleve et virusangrep eller systemkrasj.

De tre mest aktuelle formene for ekstern lagring for hjemmebruk er:

Flest gigabytes for pengene


1. Optisk medium, som CD, DVD eller Blu-ray. Krever brenner/plater. Forholdsvis lav kapasitet, typisk 700 MB for CD, 8,4 GB for DVD, og 25/50 GB for Blu-ray. Blu-ray er dyrt og uaktuelt for de fleste. Optiske plater kommer fra mange forskjellige produsenter, og kan være av variabel kvalitet og holdbarhet.

Eksempler på minneplugger
Eksempler på minneplugger Vis mer


2. Minneplugg. Fås nå i opptil 64 GB kapasitet, og prisene kryper stadig nedover. Krever kun en ledig USB-port. Merk at hastigheten kan varierer mye, de billigste er ofte trege. Skrivehastighet er som regel oppgitt på varen. Hvis ikke, kan du gå ut fra at den er treg.

3. Ekstern harddisk. Kobles vanligvis til en ledig USB-port, men Det klart mest aktuelle valget for de fleste. Lav kostnad, kjapp kopiering og svært god kapasitet.

Det naturlige valget

Vi konsentrerer oss i denne artikkelen om eksterne harddisker. Disse fås kjøpt i nær sagt alt av elektro- og dataforretninger.

Det finnes mange forskjellige merker å velge mellom, men på innsiden er de ofte like. Det er nemlig kun en håndfull harddiskprodusenter i verden, og ingen av dem regnes som mindre pålitelig enn andre, heldigvis.

Mobil eller stasjonær harddisk?

Flest gigabytes for pengene


Det er viktigere å være klar over at det finnes eksterne harddisker som får all den strømmen den trenger gjennom USB-porten, og andre som krever ekstern strøm. Førstnevnte omtales gjerne som mobile, og er basert på plater som er 2,5 tommer i diameter eller mindre, og er derfor også relativt lommevennlige.

Disse sås i kapasiteter opp til 1 TB (1000 GB), men i skrivende stund er det mest vanlig med inntil 500 GB. Det er imidlertid mer enn nok for de aller fleste av oss, med mindre man er storsamler av filmer og annet plasskrevende materiale.

Flest gigabytes for pengene


Men har du større lagringskrav, er en 3,5 tommer-variant løsningen for deg. I skrivende stund fås de i kapasiteter inntil 2 TB (2000 GB). Disse diskene gir deg klart mest lagring pr krone, ulempen er altså at de krever ekstern strøm, samt at de noen ganger støyer mer enn sine 2,5 tommer småsøsken.

Som alltid kan det lønne seg å utføre noen enkle prissjekker før du handler, og merk at eksterne harddisker med størst kapasitet ofte er mer kostbare pr MB enn mellomstore varianter.

Her er noen eksempler som vi vurderer som gode - fra noen av de største leverandørene:

Mobile 2,5"

HvorHvaKapasitetPrisPris pr GB
DatakjedenWestern Digital250 GB4981,99
NetshopWestern Digital320 GB5901,84
DatakjedenSeagate500 GB7681,54
PapyrusWestern Digital640 GB10321,61


Stasjonære 3,5"

HvorHvaKapasitetPrisPris pr GB
LefdalIomega500 GB4950,99 kr
NetshopWestern Digital1000 GB6750,68 kr
MPX.noWestern Digital1000 GB6850,69 kr
Komplett.noWestern Digital1000 GB6950,70 kr
PS.noSamsung1500 GB9950,66 kr


Andre alternativer

Lagring i hjemmenettverket begynner å bli mer og mer vanlig, og i de tilfellene kan en NAS (Network Attached Storage) være høyaktuell. Dette er en harddisk som kobles direkte til nettverksruteren din, og som fungerer uten å være koblet til en PC. Vi har skrevet mange artikler om NAS-løsninger, du finner mange av dem her.

Lagring på Internett blir også mer og mer aktuelt ettersom mange begynner å få god hastighet både på inn- og utgående datatrafikk. Hvis du tror det kan være noe for deg, bør du få med deg vår test av online-lagring.

Les også:
Dobbelt så smart ekstern lagring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer