f.lux endrer fargetemperaturen

Det blå lyset fra PC-skjermen kan ødelegge nattesøvnen – dette programmet kan være til god hjelp.

Det blå lyset fra PC-skjermen kan gjøre det vanskeligere å sove. Varmere temperatur på skjermen på kveldstid kan løse problemet.
Det blå lyset fra PC-skjermen kan gjøre det vanskeligere å sove. Varmere temperatur på skjermen på kveldstid kan løse problemet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med å sove om kvelden? En grunn kan være at du bruker mye tid foran PC- eller mobilskjermen før du legger deg.

Det blå lyset fra disse skjermene fungerer blokkerende for utskillelsen av melatonin i kroppen; et stoff som gjør oss trøtte. Mange eksperter anbefaler derfor at man lar være å se på PC- og mobilskjermer de siste par timene før leggetid.

Men hva for oss som ikke klarer å la være?

Skaperen av f.lux har heldigvist tenkt på oss også.

Programmet er tilgjengelig for Windows, Linux, OSX og iPad/iPhone (om du har jailbreaket) og sørger ganske enkelt for å automatisk justere fargetemperaturen på skjermen når det blir kvelden, slik at bildet fremstår mye varmere (mer gult/rødt) enn standardinnstillingene.

Alt du trenger å gjøre er å installere og kjøre programmet, angi hvor du befinner deg (programmet finner soloppgang og -nedgang) og hva slags fargetemperatur du vil ha på kveldstid.

Her kan du prøve deg litt frem, men i følge FAQ-en (frequently asked questions) bør fargene på skjermen tilsvare det å se på en bok i den samme kveldsbelysningen. I min stue gikk jeg for fluorescent, til tross for at belysningen i hovedsak kommer fra halogenlys.

I tillegg kan du velge hvor raskt overgangen skal gå – enten 20 sekunder (kan oppleves litt brått), eller over en hel time.

Men fungerer det?

Undertegnede må innrømme ikke å ha noen problemer med å sovne selv, men kanskje kan dette være verdt et forsøk om du sliter med det og ikke har lyst til å la telefon og PC ligge de siste timene før sengetid.

f.lux er gratis å laste ned og fungerer på Windows, OS X, Linux og iPhone/iPad (om du har jailbreaket dem). En Android-versjon er også utviklet, men teamet jobber med å forenkle installasjonsprosessen før den slippes til massene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer