f.lux endrer fargetemperaturen

Det blå lyset fra PC-skjermen kan ødelegge nattesøvnen – dette programmet kan være til god hjelp.

Det blå lyset fra PC-skjermen kan gjøre det vanskeligere å sove. Varmere temperatur på skjermen på kveldstid kan løse problemet.
Det blå lyset fra PC-skjermen kan gjøre det vanskeligere å sove. Varmere temperatur på skjermen på kveldstid kan løse problemet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med å sove om kvelden? En grunn kan være at du bruker mye tid foran PC- eller mobilskjermen før du legger deg.

Det blå lyset fra disse skjermene fungerer blokkerende for utskillelsen av melatonin i kroppen; et stoff som gjør oss trøtte. Mange eksperter anbefaler derfor at man lar være å se på PC- og mobilskjermer de siste par timene før leggetid.

Men hva for oss som ikke klarer å la være?

Skaperen av f.lux har heldigvist tenkt på oss også.

Programmet er tilgjengelig for Windows, Linux, OSX og iPad/iPhone (om du har jailbreaket) og sørger ganske enkelt for å automatisk justere fargetemperaturen på skjermen når det blir kvelden, slik at bildet fremstår mye varmere (mer gult/rødt) enn standardinnstillingene.

Alt du trenger å gjøre er å installere og kjøre programmet, angi hvor du befinner deg (programmet finner soloppgang og -nedgang) og hva slags fargetemperatur du vil ha på kveldstid.

Her kan du prøve deg litt frem, men i følge FAQ-en (frequently asked questions) bør fargene på skjermen tilsvare det å se på en bok i den samme kveldsbelysningen. I min stue gikk jeg for fluorescent, til tross for at belysningen i hovedsak kommer fra halogenlys.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer