Flytt filene dine til ny Mac

Svært enkelt med Apples innebygde verktøy.

NY MAC? Apple har gjort det enkelt å overføre alle programmer, instillinger og brukerfiler fra den gamle. Foto: KIRSTI ØSTVANG
NY MAC? Apple har gjort det enkelt å overføre alle programmer, instillinger og brukerfiler fra den gamle. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når man kjøper en ny enhet, det være seg en mobiltelefon, nettbrett eller PC, har man to valg: Enten kan man starte med blanke ark, som ofte kan føles forfriskende, eller flytte over innholdet fra den gamle enheten til den nye slik at ting ble som det var før.

LES OGSÅ: Slik flytter du spillelistene fra én tjeneste til en annen

Kjøper du ny iPhone, kan du velge å gjenopprette data fra den gamle enten via iCloud eller via en iTunes-sikkerhetskopi, som du typisk gjennomfører på den gamle telefonen rett før overgangen til den nye.

Også i nyere Android-versjoner har dette blitt ganske elegant, der du i det initielle oppsettet av den nye telefonen blir spurt om du vil hente over data fra en annen enhet koblet til samme Google-konto.

Om du kjøper ny Mac, er det også enkelt å kopiere over data fra den gamle.

Slik gjør du det

Du har flere muligheter om du vil kopiere over innholdet fra en eldre Mac. Dersom du bruker Apples sikkerhetskopieringsløsning, Time Machine, kan du hente innholdet fra denne sikkerhetskopien. Alternativt kan du kopiere filene direkte mellom maskinene; enten via det trådløse nettverket, eller med kabel.

Sistnevnte kan være fordelaktig, ettersom de fleste vil få bedre hastigheter på overføringen her enn om man gjør det trådløst. Ulempen er dog at de fleste nye Mac-maskiner ikke har utgang til kablet nettverk, og at du derfor trenger en ekstra adapter.

Vi gjorde denne øvelsen tidligere denne uka, der vi brukte en vanlig nettverkskabel mellom maskinene. Her er fremgangsmåten:

Flytt filene dine til ny Mac

 1. Koble begge maskiner til strøm, siden dette kan ta tid avhengig av hvor mye data som skal overføres.
 2. Sørg enten for at begge maskiner er koblet til det samme trådløse nettverket, eller koble dem sammen med en nettverkskabel. Enten direkte fra gammel til ny maskin, eller ved å koble begge maskinene til hver sin LAN-port på ruteren (krever da to kabler).
 3. På begge maskiner starter du nå programmet Overføringsassistent. Dette finner du under programmer, verktøy i Finder, eller under Annet om du bruker launchpad. Merk at alle andre programmer lukkes når du starter dette programmet, så sørg for at alt arbeid er lagret før du setter i gang. Det blir du også varslet om.
 4. På begge maskiner får du nå opp følgende skjermbilde:


  Her vil du velge det første punktet på den nye maskinen («Fra en Mac…»), og det siste punktet på den gamle («Til en Mac»).
 5. Dersom enhetene har kontakt med hverandre, enten via det trådløse nettverket eller med kabel, vil den gamle Mac-en dukke opp med et ikon på den nye:

  Flytt filene dine til ny Mac


  Velg maskinen og trykk fortsett.

 6. Nå får du opp en sikkerhetskode på begge skjermer. Påse at den er lik på begge og trykk fortsett på den gamle maskinen. Nå trenger du ikke lenger å gjøre noe på den gamle.
 7. Overføringsassistenten regner nå ut hvor mye ledig diskplass som er nødvendig for å overføre datene fra den gamle Mac-en.

  Flytt filene dine til ny Mac


  Dette kan ta et par minutter, men når den er ferdig, vises alt innhold som kan overføres. Du kan selv velge hva du vil ha over; for eksempel om du vil ha med programmer, bilder, videoer, musikk, dokumenter og lignende.

 8. Når du har bestemt deg for hva du vil overføre, trykker du fortsett.
 9. Hvis du har angitt det samme brukernavnet på den nye Mac-en som du hadde på den gamle, kan du enten velge å overføre den gamle brukeren som en egen bruker (med nytt navn), eller erstatte den gjeldende brukerkontoen.
 10. Nå setter overføringen i gang:

  Flytt filene dine til ny Mac


  Som du ser går det ganske raskt med kabel – med hastighet på 55MB/s i vårt tilfelle, var overføringen av rundt 130GB unnagjort på 40 minutter.

Prikk lik

Vi valgte å overføre alt, og dermed ble også alt av innstillinger tatt med over på ny maskin. Et par av appene krevde at vi logget oss på på nytt, men på de aller fleste var vi også logget på og klar til bruk.

Én app tålte ikke overføringen – Magnet, som vi hadde med på listen over 11 Mac-programmer vi installerer med en gang. Den var det dog bare å avinstallere og laste ned på nytt fra Mac App Store.

Vi har ikke hatt noe problemer med lisenser kjøpt til den gamle maskinen; i hvert fall ikke som vi har oppdaget foreløpig.

Skal du selge den gamle Mac-en?
Slik gjør du Mac-en klar for videresalg

LES OGSÅ:
11 elegante Mac-triks
Knappen som gir deg de skjulte Mac-menyene
Her finner du alle slik gjør du det-artiklene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer