Fødselsnummeret ditt selges for 560 kroner

Du får regningen. Slik kan du sikre deg på nett.

ID-TYVERI 2.0: Dersom det plutselig dukker opp gjenpartsbrev fra kredittsjekk, ukjente fakturaer eller betalingsanmerkninger i posten, kan dette være et tegn på at du er utsatt for id-tyveri. Foto: Lise Åserud / NTB
ID-TYVERI 2.0: Dersom det plutselig dukker opp gjenpartsbrev fra kredittsjekk, ukjente fakturaer eller betalingsanmerkninger i posten, kan dette være et tegn på at du er utsatt for id-tyveri. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

– I 2019 kostet et fødselsnummer i snitt 67 dollar, eller cirka 560 kroner. For om lag 450 kroner kunne man kjøpe en annens passopplysninger. Dette er informasjon kriminelle kan bruke til å kjøpe varer eller ta opp lån i andres navn. Ofrene kan i verste fall få økonomiske problemer i mange år fremover, sier markedsansvarlig Tina Jerstad i cxLoyalty , et selskap som spesialiserer seg på ID-sikkerhet, i en pressemelding fra Gjensidige.

Ukjente fakturaer er et faresignal

Dersom det plutselig dukker opp gjenpartsbrev fra kredittsjekk, ukjente fakturaer eller betalingsanmerkninger i posten, kan dette være et tegn på at du er utsatt for id-tyveri.

Problemet blir ikke mindre aktuelt nå som mange har sittet på hjemmekontor det siste året. Ikke alle er like gode på å sikre hjemmekontorene like godt som det fysiske kontoret med tanke på cyberkriminalitet.

– I det øyeblikket du tar med jobb-PC-en ut av kontoret og jobber mot virksomhetens løsninger, oppstår det en rekke sikkerhetsutfordringer. Vi vet at mange virksomheter ikke har de nødvendige reglene eller har gitt sine ansatte god nok opplæring for slik bruk. Dette vet også de kriminelle å benytte seg av, sa Vidar Sandland, seniorrådgiver og cybersikkerhetsekspert i NorSIS, som er en del av regjeringens satsing på informasjonssikkerhet, til Dinside for et år siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer